Ransomware en malware steeds meer gebruikt in aanloop naar fysieke oorlog

Ivanti kondigt de resultaten aan van het Ransomware Index Report Q2-Q3 2022. Hieruit blijkt dat ransomware sinds 2019 met 466 procent is toegenomen. Daarnaast wordt het steeds vaker gebruikt als voorloper van een fysieke oorlog, zoals te zien in het Rusland-conflict in Oekraine en de cyberoorlog tussen Iran en Albanie. 

Het onderzoek voor dit rapport werd uitgevoerd in samenwerking met Cyber Security Works, een Certifying Numbering Authority (CNA), en de threat intelligence solution provider Cyware. Uit het rapport blijkt dat het aantal ransomware-groepen blijft stijgen, maar dat de ransomware ook steeds verfijnder wordt. In de eerste drie kwartalen van 2022 zijn 35 kwetsbaarheden en 159 actieve exploits in verband gebracht met ransomware. Voor veel organisaties blijkt het lastig om hun systemen hier op een efficiente manier tegen te beschermen. Dit komt door het gebrek aan de juiste gegevens en dreigingscontext.

Ransomware-families
Het rapport identificeert tien nieuwe ransomware-families, genaamd Black Basta, Hive, BianLian, BlueSky, Play, Deadbolt, H0lyGh0st, Lorenz, Maui en NamPoHyu. Hiermee komt het totaal op 170 ransomware-families. Deze gebruiken 101 Common Vulnerabilities and Exposures (CVE s) voor phishing-aanvallen, en daarom vertrouwen ransomware-aanvallers steeds vaker op spear phishing-technieken om nietsvermoedende slachtoffers te lokken en hun kwaadaardige payload af te leveren. Een krachtig voorbeeld hiervan is de Pegasus-spyware, dat een eenvoudig phishing-bericht gebruikt om een backdoor-toegang te creeren, gebruikmakend van iPhone-kwetsbaarheden. Dit resulteerde in de compromittering van vele wereldwijd bekende personen.
Om effectief te zijn heeft ransomware menselijke interactie nodig. Dat enkel phishing wordt gebruikt bij aanvallen is een mythe. Voor het onderzoek zijn 323 actuele ransomware-kwetsbaarheden geanalyseerd en met het MITRE ATT and CK-framework in kaart gebracht om daarmee de tactieken, technieken en procedures te bepalen die worden gebruikt om een organisatie te compromitteren. Hiermee is vastgesteld dat 57 ervan leiden tot een volledige systeemovername vanaf de eerste toegang tot exfiltratie.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Jaarrapportage informatiebeveiliging; waar rapporteer je als CISO over?
Als Chief Information Security Officer (CISO) is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van hoe het gesteld is met de informatiebeveiliging binnen de organisatie én om dit beeld te delen met het management/bestuur. Een jaarrapportage is hiervoor een uitstekend middel. In deze blog lees je waarom dit belangrijk is en welke onderwerpen je hierin kan opnemen.
Wat zet je in je jaarrapportage privacy?
Het is aan te raden om als Functionaris Gegevensbescherming (FG) te rapporteren over privacy. In de jaarrapportage staat beschreven welke acties en maatregelen er het afgelopen jaar zijn genomen op privacyvlak. Waarom dit belangrijk is en op welke onderdelen je allemaal moet rapporteren, lees je in deze blog.
Leren van de informatiebeveiligingsincidenten van het afgelopen jaar
: Ook al neem je nog zoveel beveiligingsmaatregelen, deze zijn niet altijd waterdicht. Vroeg of laat krijgt elke organisatie te maken met beveiligingsincidenten. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent. In deze laatste blog van het jaar daarom een overzicht van een aantal informatiebeveiligingsincidenten van 2022 en wat we hiervan kunnen leren.

Meer recente berichten

Studentengegevens mogen best in Amerikaanse cloud van kabinet 
Verder lezen
NCSC mag security informatie breder delen
Verder lezen
Onderzoeksraad waarschuwt: Aanpak cybersecurity te traag
Verder lezen
Afgelopen jaar meer dan 900 datalekken bij UWV en SVB
Verder lezen
Frankrijk overweegt massasurveillance voor Olympische Spelen Parijs
Verder lezen
Wees voorbereid Toolbox Cyberincident Digitale Overheid
Verder lezen
Bang dat iemand op je WhatsApp inbreekt? Zo zorg je ervoor dat je zo veilig mogelijk appt
Verder lezen
Kilometerregistratie voor betalen naar gebruik onderzocht
Verder lezen
Microsoft werkt aan integratie van GPT in Word, PowerPoint en Outlook
Verder lezen
Naleving NIS2 richtlijn: strategische adviezen voor CISO s
Verder lezen