Ransomware en malware steeds meer gebruikt in aanloop naar fysieke oorlog

Ivanti kondigt de resultaten aan van het Ransomware Index Report Q2-Q3 2022. Hieruit blijkt dat ransomware sinds 2019 met 466 procent is toegenomen. Daarnaast wordt het steeds vaker gebruikt als voorloper van een fysieke oorlog, zoals te zien in het Rusland-conflict in Oekraine en de cyberoorlog tussen Iran en Albanie. 

Het onderzoek voor dit rapport werd uitgevoerd in samenwerking met Cyber Security Works, een Certifying Numbering Authority (CNA), en de threat intelligence solution provider Cyware. Uit het rapport blijkt dat het aantal ransomware-groepen blijft stijgen, maar dat de ransomware ook steeds verfijnder wordt. In de eerste drie kwartalen van 2022 zijn 35 kwetsbaarheden en 159 actieve exploits in verband gebracht met ransomware. Voor veel organisaties blijkt het lastig om hun systemen hier op een efficiente manier tegen te beschermen. Dit komt door het gebrek aan de juiste gegevens en dreigingscontext.

Ransomware-families
Het rapport identificeert tien nieuwe ransomware-families, genaamd Black Basta, Hive, BianLian, BlueSky, Play, Deadbolt, H0lyGh0st, Lorenz, Maui en NamPoHyu. Hiermee komt het totaal op 170 ransomware-families. Deze gebruiken 101 Common Vulnerabilities and Exposures (CVE s) voor phishing-aanvallen, en daarom vertrouwen ransomware-aanvallers steeds vaker op spear phishing-technieken om nietsvermoedende slachtoffers te lokken en hun kwaadaardige payload af te leveren. Een krachtig voorbeeld hiervan is de Pegasus-spyware, dat een eenvoudig phishing-bericht gebruikt om een backdoor-toegang te creeren, gebruikmakend van iPhone-kwetsbaarheden. Dit resulteerde in de compromittering van vele wereldwijd bekende personen.
Om effectief te zijn heeft ransomware menselijke interactie nodig. Dat enkel phishing wordt gebruikt bij aanvallen is een mythe. Voor het onderzoek zijn 323 actuele ransomware-kwetsbaarheden geanalyseerd en met het MITRE ATT and CK-framework in kaart gebracht om daarmee de tactieken, technieken en procedures te bepalen die worden gebruikt om een organisatie te compromitteren. Hiermee is vastgesteld dat 57 ervan leiden tot een volledige systeemovername vanaf de eerste toegang tot exfiltratie.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de gemeenteraad bij informatiebeveiliging en privacy
De gemeenteraad heeft een belangrijke rol om er op toe te zien dat informatiebeveiliging en privacybescherming goed wordt geborgd binnen de gemeentelijke organisatie. In deze blog lees je wat die rol inhoudt en welke taken en verantwoordelijkheden daarbij horen.
Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog

Meer recente berichten

Kaag: digitale euro moet anoniemer zijn dan huidige digitale valuta
Verder lezen
Aandacht van cybercriminelen verschuift naar mkb
Verder lezen
Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen