Informatiemanagement op school, het belang van informatiebeveiliging en privacy

Veiligheid in een school kan over veel dingen gaan: fysieke veiligheid, sociale veiligheid en ook over informatieveiligheid. Over dat laatste gaat dit artikel in de reeks Informatiemanagement op school, waarin we uitleggen wat informatiebeveiliging precies is en hoe het zicht verhoudt tot ict beveiliging.

Om meteen met die vraag te beginnen: wat is informatiebeveiliging en hoe verhoudt het zich tot ict-beveiliging? We zullen zien dat ze een nauwe relatie hebben. Informatiebeveiliging heeft betrekking op de vereiste betrouwbaarheid van informatiesystemen in termen van vertrouwelijkheid, beschikbaarheid en integriteit. Daarnaast gaat informatiebeveiliging over de maatregelen die nodig zijn om die betrouwbaarheid te waarborgen en het onderhouden en controleren van die maatregelen.

Wie heeft toegang tot welke informatie

Een informatiemanager ontwerpt de processen die ten grondslag liggen aan informatiebeveiliging. Hiervoor is het belangrijk dat bekend is welke taken, verantwoordelijkheden, bevoegdheden en rollen hierbij komen kijken. Want wanneer duidelijk is wie wat mag vanuit welke rol, is dit in te regelen in een veilig werkproces. De financiele administratie kan dan bijvoorbeeld niet bij de leerlinggegevens. En een ouder/verzorger kan alleen bij de resultaten van het eigen kind en niet bij die van andere leerlingen.   
Ict-beveiliging betreft dus de beveiliging van de ict-middelen die worden ingezet. Ict-beveiliging heeft betrekking op identiteiten en de toegang die deze identiteiten hebben.

Iedereen is verantwoordelijk voor goede informatiebeveiliging

In het artikel Informatiemanagement op school – taken en verantwoordelijkheden, gaven we al aan dat het van wezenlijk belang is dat functionarissen met diverse rollen nauw met elkaar samenwerken en doorlopend zaken met elkaar afstemmen. In het kader van veiligheid is dit belang misschien nog wel wezenlijker.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen
1 op de 3 mkb bedrijven onbekend met privacyregels
Verder lezen
Politie Nederland deed mee met actie tegen botnet dat 700.000 pc s infecteerde
Verder lezen
Russische cybercrimebende Trickbot harder aangepakt door VS en VK
Verder lezen
Poging tot invoeren verplicht online ID sneuvelt bij Amerikaanse rechter
Verder lezen
Antwerpen worstelt met gevolgen hack
Verder lezen
Nulmeting Normenkader IBP: waar staat het funderend onderwijs met informatiebeveiliging?
Verder lezen