Skip to main content

Advocaat Fleur le Roy: Nieuwe witwasaanpak zet privacy op de tocht

Het recht op privacy en de gegevensbescherming van alle Nederlanders staan onder druk door het wetsvoorstel Plan van aanpak witwassen, betoogt Fleur le Roy, Van Ardenne en Crince le Roy in het FD.

Waar eerder het UBO-register – onderdeel van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) – de grondrechten en privacy van burgers aantastte, stelt Le Roy dat het nieuwe plan voor het tegengaan van witwassen privacy op de tocht zet.

Gezamenlijk monitoringssysteem

Volgens het plan van kabinet Rutte IV worden banken in Nederland in de toekomst verplicht om transactiegegevens met elkaar uit te wisselen, middels een gezamenlijk monitoringssysteem. ABN Amro, ING, Rabobank, Triodos en de Volksbank hebben daarvoor inmiddels samen de Transactie Monitoring Nederland (TMNL) in het leven geroepen.

Dit om efficient verdachte transacties op te speuren. TMNL schat in bij 35 miljoen clienten ongeveer tien miljard transacties per jaar te kunnen monitoren, aldus Le Roy.

Forse kritiek

Le Roy schrijft dat vanuit de maatschappij, uit diverse hoeken, forse kritiek klinkt op het wetsvoorstel – onder meer vanuit de Afdeling advisering van de Raad van State en de Autoriteit Persoonsgegevens.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Slimme camera s schudden retail op
Verder lezen
Vijf stappen om je bedrijf te wapenen tegen opkomende cybercrime met AI
Verder lezen
Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen