Advocaat Fleur le Roy: Nieuwe witwasaanpak zet privacy op de tocht

Het recht op privacy en de gegevensbescherming van alle Nederlanders staan onder druk door het wetsvoorstel Plan van aanpak witwassen, betoogt Fleur le Roy, Van Ardenne en Crince le Roy in het FD.

Waar eerder het UBO-register – onderdeel van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) – de grondrechten en privacy van burgers aantastte, stelt Le Roy dat het nieuwe plan voor het tegengaan van witwassen privacy op de tocht zet.

Gezamenlijk monitoringssysteem

Volgens het plan van kabinet Rutte IV worden banken in Nederland in de toekomst verplicht om transactiegegevens met elkaar uit te wisselen, middels een gezamenlijk monitoringssysteem. ABN Amro, ING, Rabobank, Triodos en de Volksbank hebben daarvoor inmiddels samen de Transactie Monitoring Nederland (TMNL) in het leven geroepen.

Dit om efficient verdachte transacties op te speuren. TMNL schat in bij 35 miljoen clienten ongeveer tien miljard transacties per jaar te kunnen monitoren, aldus Le Roy.

Forse kritiek

Le Roy schrijft dat vanuit de maatschappij, uit diverse hoeken, forse kritiek klinkt op het wetsvoorstel – onder meer vanuit de Afdeling advisering van de Raad van State en de Autoriteit Persoonsgegevens.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Een DPIA uitgevoerd en dan?
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen