Skip to main content

Miscommunicatie in IT security leidt bij 68 procent van de bedrijven tot cybersecurity incidenten volgens onderzoek van Kaspersky  

Kaspersky heeft een wereldwijde enquete georganiseerd bij 1300 bedrijfsleiders om te bepalen in welke mate wederzijds begrip tussen leidinggevenden en beveiligingsteams een invloed heeft op de cyberweerbaarheid van bedrijven.

Meer dan de helft van de Belgische bedrijfsleiders (68 procent) ondervraagd door Kaspersky geeft toe dat een miscommunicatie met de IT-afdeling of het IT-securityteam heeft geleid tot minstens een cybersecurity-incident in hun organisaties. De meerderheid van de niet-IT-managers benoemt dat er een minder goede samenwerking is tussen de verschillende teams (35 procent). De situatie doet hen ook twijfelen aan de vaardigheden en capaciteiten van hun collega s, wanneer de communicatie met IT-security onduidelijk was (20 procent). 

Volgens het recente onderzoek van Forrester analytics besteden bedrijven gemiddeld 37 dagen en 2,4 miljoen dollar (ruim 2,2 miljoen euro) om een cybersecurity-inbreuk op te sporen en te herstellen. De wereldwijde enquete van Kaspersky onder meer dan 1300 bedrijfsleiders, toont aan dat 98 procent van de niet-IT-respondenten al eens geconfronteerd werden met miscommunicatie over IT-security. De communicatiestoring leidt meestal tot ernstige vertragingen bij projecten (71 procent) en cybersecurity-incidenten (68 procent). Respectievelijk 34 procent en 20 procent van de respondenten zegt zelfs meer dan eens met deze problemen te zijn geconfronteerd. Andere negatieve gevolgen zijn een verspild budget (71 procent), het verlies van een gewaardeerde medewerker (65 procent) en verslechterde relaties tussen teams (77 procent). 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.

Meer recente berichten

Amerikaans congreslid Tom Emmer fel tegen invoering CBDC
Verder lezen
Weinig aandacht voor cyberveiligheid bij bedrijven, blijkt uit EU enquete
Verder lezen
Microsoft maakt leidinggevenden verantwoordelijk voor cyberbeveiliging
Verder lezen
Gegevens klanten ABN AMRO mogelijk gelekt bij cyberaanval
Verder lezen
49 miljoen klanten getroffen door Dell hack
Verder lezen
Consultatie over cybersecuritywet NIS2 nu van start
Verder lezen
Veel Nederlandse bedrijven voldoen niet aan Europese vereisten voor cybersecurity
Verder lezen
OM: medewerker klantenservice, 21, gebruikte klantenbestand voor oplichting hoogbejaarden
Verder lezen
Software engineer krijgt taakstraf voor hack Mysteryland
Verder lezen
Nieuwe it wetgeving staat centraal op Cybersec Europe
Verder lezen