Skip to main content

Miscommunicatie in IT security leidt bij 68 procent van de bedrijven tot cybersecurity incidenten volgens onderzoek van Kaspersky  

Kaspersky heeft een wereldwijde enquete georganiseerd bij 1300 bedrijfsleiders om te bepalen in welke mate wederzijds begrip tussen leidinggevenden en beveiligingsteams een invloed heeft op de cyberweerbaarheid van bedrijven.

Meer dan de helft van de Belgische bedrijfsleiders (68 procent) ondervraagd door Kaspersky geeft toe dat een miscommunicatie met de IT-afdeling of het IT-securityteam heeft geleid tot minstens een cybersecurity-incident in hun organisaties. De meerderheid van de niet-IT-managers benoemt dat er een minder goede samenwerking is tussen de verschillende teams (35 procent). De situatie doet hen ook twijfelen aan de vaardigheden en capaciteiten van hun collega s, wanneer de communicatie met IT-security onduidelijk was (20 procent). 

Volgens het recente onderzoek van Forrester analytics besteden bedrijven gemiddeld 37 dagen en 2,4 miljoen dollar (ruim 2,2 miljoen euro) om een cybersecurity-inbreuk op te sporen en te herstellen. De wereldwijde enquete van Kaspersky onder meer dan 1300 bedrijfsleiders, toont aan dat 98 procent van de niet-IT-respondenten al eens geconfronteerd werden met miscommunicatie over IT-security. De communicatiestoring leidt meestal tot ernstige vertragingen bij projecten (71 procent) en cybersecurity-incidenten (68 procent). Respectievelijk 34 procent en 20 procent van de respondenten zegt zelfs meer dan eens met deze problemen te zijn geconfronteerd. Andere negatieve gevolgen zijn een verspild budget (71 procent), het verlies van een gewaardeerde medewerker (65 procent) en verslechterde relaties tussen teams (77 procent). 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen
Waarom klanten en partners steeds meer belang hechten aan jouw cyberbeveiligingsaanpak
Verder lezen
Rechtszaak: Stichting Data Bescherming Nederland beschuldigt Amazon van schending privacy rechten Nederlandse consumenten
Verder lezen