Skip to main content

Op weg naar het Normenkader IBP? Deze stappen kun je alvast zetten

Binnenkort wordt de eerste versie van het normenkader informatiebeveiliging en privacy voorgelegd aan de sector. Dat is in lijn met de oproep van de adviesgroep Regie op ICT om haast te maken met het vergroten van de digitale veiligheid van leerlingen en medewerkers in het funderend onderwijs. Denk mee en kom binnen je eigen bestuur alvast in actie, luidt de boodschap van de adviesgroep. Want bewustwording vraagt tijd.

Hoe kun je als bestuur stimuleren dat alle mensen in je organisatie zich ervan bewust worden dat de digitale veiligheid van leerlingen en medewerkers mede van hun handelen afhangt? Die vraag is heel actueel, constateren de bestuurders in de adviesgroep Regie op ICT tijdens een bijeenkomst vlak voor kerst. Nu werken aan bewustwording is een voorwaarde om straks te kunnen voldoen aan het normenkader informatiebeveiliging en privacy (IBP), waarvan de verwachting is dat de eerste versie in februari wordt gepubliceerd. 

Wat is het Normenkader IBP?

Tijdens de ledenvergadering van de PO-Raad en de VO-raad hebben we het gehad over het normenkader Informatiebeveiliging en Privacy dat de sector gaat helpen bij het realiseren van een omgeving waarin iedere leerling digitaal veilig kan leren en medewerkers veilig kunnen werken. Het normenkader bestaat uit een richtinggevende set van normen die beschrijven hoe en wanneer je een bepaald thema of onderwerp op de juiste manier beheerst voor digitaal veilig onderwijs. Het is een toetsingskader dat helpt te bepalen waar jouw schoolorganisatie nu staat en good practices die je kunnen helpen om aan de normen te voldoen. Deelnemers van de webinars Help, onze school is gehackt! Wat nu? van de PO-Raad en VO-raad ontvangen voorafgaand het normenkader IBP. Tijdens het webinar gaan we met elkaar in gesprek over wat dit normenkader betekent voor schoolorganisaties en hoe je ermee aan de slag gaat.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het algoritmeregister: Hoe gemeenten algoritmes verantwoord inzetten
Steeds meer gemeenten gebruiken algoritmes om hun werk efficiënter te maken. Handig, maar het brengt ook risico’s met zich mee voor privacy, veiligheid en transparantie. Daarom is er sinds 2022 een landelijk algoritmeregister. In deze blog lees je wat dit register inhoudt en hoe gemeenten algoritmes verantwoord kunnen gebruiken.
Waarom een DPIA onmisbaar is binnen gemeentelijke projecten
Vanuit de AVG en BIO moet je als gemeente allerlei (verplichte) maatregelen nemen. Zo moet je bij gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico een Data Protection Impact Assessment (DPIA) uitvoeren. In deze blog lees je wat een DPIA precies is en waarom deze zo belangrijk is voor gemeentelijke projecten.
In 5 stappen naar een succesvolle GAP-analyse van de BIO
: Een GAP-analyse geeft snel inzicht in hoeverre jouw gemeente voldoet aan de normen van de BIO. Het laat zien wat al goed geregeld is en waar nog verbeteringen nodig zijn. Maar hoe voer je een GAP-analyse effectief uit? In deze blog ontdek je het aan de hand van een praktisch stappenplan.

Meer recente berichten

CBS: bijna helft Nederlandse bedrijven gebruikt geen AI wegens privacy
Verder lezen
NIS2 geeft cyberbeveiliging bedrijven een boost
Verder lezen
90 procent van de professionals verwacht dat nieuwe regelgeving, zoals DORA, NIS2 en de EU AI Act, de werkdruk zal beinvloeden
Verder lezen
NZa verwijdert gevoelige informatie van 500.000 clienten in de ggz
Verder lezen
Lancering register voor Functionarissen voor Gegevensbescherming
Verder lezen
Van Weel verwijst naar andere landen bij vertraging NIS2
Verder lezen
Deze wachtwoorden moet je absoluut vermijden volgens cyberexperts, en 4 tips voor een sterk wachtwoord
Verder lezen
Microsoft moet LinkedIn gebruiker 50.000 euro betalen na inzet trackingcookies
Verder lezen
Beveiligingsexpert Schneier: privacy trekt overal aan het kortste eind
Verder lezen
Z-Cert: cyberdreiging neemt toe, meer samenwerking must
Verder lezen