Skip to main content

Artificial intelligence onmisbaar in steeds dreigender cybersecurity landschap

De combinatie van een toenemende hoeveelheid aan cyberdreigingen en een steeds nijpender tekort aan cybersecurity talent, dwingt bedrijven om te kijken naar nieuwe manieren om hun cybersecurity te verbeteren. Het NCSC, Nationaal Cyber Security Centrum, bevestigde kort geleden nog dat bedrijven steeds vaker te maken krijgen met cybersecurity incidenten.

Nationaal adviesorgaan CSR (Cyber Security Raad) benoemde daarbij het tekort aan cybersecurity-professionals als een ontwikkeling waaruit nu al extra cybersecurity-risico s dreigen te ontstaan. Bedrijven moeten nu kijken naar oplossingen die onnodige taken van menselijke medewerkers uit handen neemt en de capaciteit en schaalbaarheid hebben om grote hoeveelheden data te verwerken.
Artificial Intelligence (AI) wordt door velen gezien als de oplossing voor dit vraagstuk. Hoewel 66 procent van CIO s wereldwijd aangeeft dat zij meer zullen investeren in cyber- en informatiebeveiliging in 2023, zegt maar 32 procent dat zij ook meer zullen investeren in AI. Dus waarom zou je als bedrijf nu al moeten investeren in AI en hoe helpt het je om je cybersecurity te verbeteren tegen zo laag mogelijke kosten? 

1. Focus op de kritieke beveiligingslekken
Tegenwoordig hebben bedrijven te maken met duizenden dreigingsmeldingen die dagelijks binnenkomen. Van alle meldingen die binnenkomen, kan AI snel en effectief een selectie maken van meldingen waar actie voor moet worden genomen. Hierdoor hoeven medewerkers minder tijd te besteden aan het analyseren van het totaal aantal meldingen en kunnen zij focussen op de meldingen waar menselijke handelingen voor nodig zijn.
Dit scheelt in kosten – je hebt minder mensen nodig om dezelfde hoeveelheid data te verwerken – maar tegelijk maakt het ook het werk van de cybersecurity-professional minder repetitief. Die kan zich namelijk bezighouden met taken die niet geautomatiseerd kunnen worden.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen