Skip to main content

Artificial intelligence onmisbaar in steeds dreigender cybersecurity landschap

De combinatie van een toenemende hoeveelheid aan cyberdreigingen en een steeds nijpender tekort aan cybersecurity talent, dwingt bedrijven om te kijken naar nieuwe manieren om hun cybersecurity te verbeteren. Het NCSC, Nationaal Cyber Security Centrum, bevestigde kort geleden nog dat bedrijven steeds vaker te maken krijgen met cybersecurity incidenten.

Nationaal adviesorgaan CSR (Cyber Security Raad) benoemde daarbij het tekort aan cybersecurity-professionals als een ontwikkeling waaruit nu al extra cybersecurity-risico s dreigen te ontstaan. Bedrijven moeten nu kijken naar oplossingen die onnodige taken van menselijke medewerkers uit handen neemt en de capaciteit en schaalbaarheid hebben om grote hoeveelheden data te verwerken.
Artificial Intelligence (AI) wordt door velen gezien als de oplossing voor dit vraagstuk. Hoewel 66 procent van CIO s wereldwijd aangeeft dat zij meer zullen investeren in cyber- en informatiebeveiliging in 2023, zegt maar 32 procent dat zij ook meer zullen investeren in AI. Dus waarom zou je als bedrijf nu al moeten investeren in AI en hoe helpt het je om je cybersecurity te verbeteren tegen zo laag mogelijke kosten? 

1. Focus op de kritieke beveiligingslekken
Tegenwoordig hebben bedrijven te maken met duizenden dreigingsmeldingen die dagelijks binnenkomen. Van alle meldingen die binnenkomen, kan AI snel en effectief een selectie maken van meldingen waar actie voor moet worden genomen. Hierdoor hoeven medewerkers minder tijd te besteden aan het analyseren van het totaal aantal meldingen en kunnen zij focussen op de meldingen waar menselijke handelingen voor nodig zijn.
Dit scheelt in kosten – je hebt minder mensen nodig om dezelfde hoeveelheid data te verwerken – maar tegelijk maakt het ook het werk van de cybersecurity-professional minder repetitief. Die kan zich namelijk bezighouden met taken die niet geautomatiseerd kunnen worden.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen