Skip to main content

Artificial intelligence onmisbaar in steeds dreigender cybersecurity landschap

De combinatie van een toenemende hoeveelheid aan cyberdreigingen en een steeds nijpender tekort aan cybersecurity talent, dwingt bedrijven om te kijken naar nieuwe manieren om hun cybersecurity te verbeteren. Het NCSC, Nationaal Cyber Security Centrum, bevestigde kort geleden nog dat bedrijven steeds vaker te maken krijgen met cybersecurity incidenten.

Nationaal adviesorgaan CSR (Cyber Security Raad) benoemde daarbij het tekort aan cybersecurity-professionals als een ontwikkeling waaruit nu al extra cybersecurity-risico s dreigen te ontstaan. Bedrijven moeten nu kijken naar oplossingen die onnodige taken van menselijke medewerkers uit handen neemt en de capaciteit en schaalbaarheid hebben om grote hoeveelheden data te verwerken.
Artificial Intelligence (AI) wordt door velen gezien als de oplossing voor dit vraagstuk. Hoewel 66 procent van CIO s wereldwijd aangeeft dat zij meer zullen investeren in cyber- en informatiebeveiliging in 2023, zegt maar 32 procent dat zij ook meer zullen investeren in AI. Dus waarom zou je als bedrijf nu al moeten investeren in AI en hoe helpt het je om je cybersecurity te verbeteren tegen zo laag mogelijke kosten? 

1. Focus op de kritieke beveiligingslekken
Tegenwoordig hebben bedrijven te maken met duizenden dreigingsmeldingen die dagelijks binnenkomen. Van alle meldingen die binnenkomen, kan AI snel en effectief een selectie maken van meldingen waar actie voor moet worden genomen. Hierdoor hoeven medewerkers minder tijd te besteden aan het analyseren van het totaal aantal meldingen en kunnen zij focussen op de meldingen waar menselijke handelingen voor nodig zijn.
Dit scheelt in kosten – je hebt minder mensen nodig om dezelfde hoeveelheid data te verwerken – maar tegelijk maakt het ook het werk van de cybersecurity-professional minder repetitief. Die kan zich namelijk bezighouden met taken die niet geautomatiseerd kunnen worden.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

NSA slaat alarm over risico s van AI voor cybersecurity
Verder lezen
Aanmeldplicht voor Dodenherdenking op de Dam, organisatie zegt bezoekers niet te screenen
Verder lezen
Eerste Hulp bij Datalek: bewaar minder persoonlijke gegevens
Verder lezen
Europese bedrijven niet opgezet met minder strenge cloudwetgeving
Verder lezen
Cyberaanval op gemeenten Voorschoten en Wassenaar afgeslagen
Verder lezen
EDPB: Toestemmings of betalen modellen moeten echte keuze bieden
Verder lezen
Zoom lost laatste privacyrisico s op voor gebruik in onderwijs
Verder lezen
Blijf waakzaam op infiltratiepogingen van open source projecten
Verder lezen
MIVD: vpn apparatuur steeds vaker doelwit Chinese spionagecampagnes
Verder lezen
AP waarschuwt: risico s cyberaanvallen vaak veel te laag ingeschat
Verder lezen