Skip to main content

Boos over hackers? Pak vooral ook zelf je privacy terug

Dat onlangs bleek dat onze persoonlijke gegevens door hackers in handen waren gekomen van criminelen, leidde terecht tot grote onrust in Nederland. Gek genoeg uitten we onze zorg en boosheid hierover massaal via Facebook, Twitter, Alexa en Google Home, LinkedIn, Gmail, Android en de iPad. Dus terwijl we hackers, terecht, hun criminele handelen verweten, zetten we zelf voortdurend de poorten naar onze privegegevens wijd open.

We uiten ziel en zaligheid via platforms waarvan iedereen inmiddels weet dat ze eigendom zijn van datahandelaren. Ook blijven we hun zogenaamd gratis diensten gebruiken, terwijl we weten dat achter ­Instagram, TikTok en YouTube bedrijven zitten die zelf munt slaan uit onze persoonlijke gedragsgegevens en onze data doorverkopen aan partijen die ons op hun beurt manipuleren.

Dus als je boos of bezorgd bent over je privegegevens op straat, bescherm jezelf dan goed tegen criminelen, maar zorg ook dat de gelegitimeerde datahandel jou niet langer kan raken. Sluit je account bij surveillancebedrijven en stap over op alternatieven die niet in persoonsgegevens handelen. Ruil WhatsApp in voor Signal, kies Nextcloud in plaats van iCloud of Amazon, ga voor eOS van e Foundation op je smartphone, vervang Gmail door ProtonMail en ruil Twitter en Facebook in voor Mastodon.

Juich gerust omdat de politie deze hackers heeft opgepakt, maar juich vooral als je nu ook zelf je privacy gaat terug­pakken.

Zorgbureaucratie

Met veel interesse, maar in toenemende mate met frustratie over hun bevindingen, lees ik de columns van Danka Stuijver en Rinske van de Goor. Hun grote wens om patienten en hun belangen voorop te stellen en bureaucratie zo veel mogelijk te vermijden, wordt door velen gedeeld, maar niet altijd gerealiseerd. Wellicht kan mijn ervaring in Zuid-Afrika onlangs enige hoop bieden.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
Hoe kun je contractmanagement implementeren?
: Contractmanagement zorgt ervoor dat alle afspraken en verplichtingen in een zakelijk contract goed worden nageleefd en beheerd, vanaf het moment dat het contract wordt ondertekend tot het einde ervan. Maar wat houdt contractmanagement eigenlijk in? En hoe kan je dit goed implementeren?
De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Eerste Kamer ook akkoord met Tijdelijke wet cyberoperaties
Verder lezen
Handhavers Dijk en Waard uitgerust met bodycams en handboeien. Mensen gedragen zich bewuster als ze weten dat ze gefilmd worden
Verder lezen
Franse privacytoezichthouder geeft AVG boetes voor SHA 1 en TLS 1.0 gebruik
Verder lezen
NIS2 Quickscan helpt organisaties bij voorbereiding op nieuwe cyberwet
Verder lezen
Bedrijven in industrie en handel vaker slachtoffer ransomware
Verder lezen
Aparte wet nodig voor gezichtsherkenning
Verder lezen
Norea: gepokt en gemazeld in it audits en privacy
Verder lezen
LockBit keert terug met bijgewerkte encryptors en nieuwe servers
Verder lezen
Russische hackers leggen Belgische overheidswebsites tijdlang plat
Verder lezen
Privacy First: stop vastleggen reisbewegingen door politie
Verder lezen