Skip to main content

Boos over hackers? Pak vooral ook zelf je privacy terug

Dat onlangs bleek dat onze persoonlijke gegevens door hackers in handen waren gekomen van criminelen, leidde terecht tot grote onrust in Nederland. Gek genoeg uitten we onze zorg en boosheid hierover massaal via Facebook, Twitter, Alexa en Google Home, LinkedIn, Gmail, Android en de iPad. Dus terwijl we hackers, terecht, hun criminele handelen verweten, zetten we zelf voortdurend de poorten naar onze privegegevens wijd open.

We uiten ziel en zaligheid via platforms waarvan iedereen inmiddels weet dat ze eigendom zijn van datahandelaren. Ook blijven we hun zogenaamd gratis diensten gebruiken, terwijl we weten dat achter ­Instagram, TikTok en YouTube bedrijven zitten die zelf munt slaan uit onze persoonlijke gedragsgegevens en onze data doorverkopen aan partijen die ons op hun beurt manipuleren.

Dus als je boos of bezorgd bent over je privegegevens op straat, bescherm jezelf dan goed tegen criminelen, maar zorg ook dat de gelegitimeerde datahandel jou niet langer kan raken. Sluit je account bij surveillancebedrijven en stap over op alternatieven die niet in persoonsgegevens handelen. Ruil WhatsApp in voor Signal, kies Nextcloud in plaats van iCloud of Amazon, ga voor eOS van e Foundation op je smartphone, vervang Gmail door ProtonMail en ruil Twitter en Facebook in voor Mastodon.

Juich gerust omdat de politie deze hackers heeft opgepakt, maar juich vooral als je nu ook zelf je privacy gaat terug­pakken.

Zorgbureaucratie

Met veel interesse, maar in toenemende mate met frustratie over hun bevindingen, lees ik de columns van Danka Stuijver en Rinske van de Goor. Hun grote wens om patienten en hun belangen voorop te stellen en bureaucratie zo veel mogelijk te vermijden, wordt door velen gedeeld, maar niet altijd gerealiseerd. Wellicht kan mijn ervaring in Zuid-Afrika onlangs enige hoop bieden.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen