Skip to main content

Ondernemer Gert uit Apeldoorn betaalt 20.000 euro losgeld aan hackers: Bank wilde er niets mee te maken hebben

Zijn zakenrelaties kregen een wake upcall van jewelste toen Gert Visch vertelde dat criminelen zijn bedrijf plat hadden gelegd. Pas na betaling van 20.000 euro losgeld kreeg hij de gegijzelde bestanden terug. Om anderen hiervoor te behoeden, doet de directeur van het Apeldoornse Vika zijn verhaal.

Nog voor Gert Visch dinsdag 30 augustus op kantoor is, wordt de directeur van Vika Winkelinrichtingen door een van zijn mensen gebeld. Er is een groot probleem. Alle servers liggen plat. Collega s kunnen niet bij bestanden en het familiebedrijf aan de Lange Amerikaweg is telefonisch onbereikbaar.

Eenmaal in Apeldoorn opent Visch zijn eigen laptop. Personal Message verschijnt er direct in beeld. De boodschap is helder: alle gegevens van het 26 medewerkers tellende bedrijf zijn versleuteld. De hackers, die een Russisch mailadres gebruiken, geven aan dat ze dat best ongedaan willen maken. Maar dan moet er binnen 24 uur 20.000 euro afgetikt worden.

Slachtoffer van ransomware

Zijn bedrijf is slachtoffer van Ransomware. Een fenomeen waarbij criminelen je bestanden versleutelen. Ze geven deze pas vrij als je losgeld betaalt. Visch besluit dat niet meteen te doen. Eerst gaat hij op zoek naar hulp. Hij komt bij het Nationaal Cyber Security Centrum, politie en de Fraudehelpdesk uit. Die hadden goede tips hoe je het kunt voorkomen. Maar ik had acuut hulp nodig. Er zijn wel commerciele bedrijven die hem uit de brand kunnen helpen. Alleen gingen die bedragen meteen al de lucht in, zo vertelt Gert aan het AD.

Losgeld betalen

Omdat iedere minuut bedrijfsinactiviteit geld kost, besluit Visch nog dezelfde dag om het losgeld te betalen. Dat is een verhaal apart. Ze wilden het in de vorm van bitcoins hebben. Ik heb de bank gebeld en die wilde daar niks mee te maken hebben. Online kon ik er wel aan komen. Doorverkopen bleek alleen lastig. Het lukte via Kraken.com.

Ondertussen zijn de hackers zeer bereidwillig. Na het betalen van de 20.000 euro kreeg ik keurig de codes om de bestanden te ontsleutelen. Maar eigenlijk stelden ze zich vanaf het begin op als een helpdesk. Dat moeten ze in zekere zin ook wel. Ze zien zichzelf als een commerciele partij die hier een verdienmodel van heeft gemaakt en willen betrouwbaar overkomen. Ondertussen zijn ze natuurlijk hartstikke crimineel.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Van code naar vertrouwen: bouw het veilig
Software is overal. Maar hoe zit het eigenlijk met de veiligheid van software? Is de software bestand tegen hackers, datalekken en technische verstoringen?
Wat kunnen gemeenten leren van het Sectorbeeld Overheid 2024?
In oktober 2024 heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) het ‘Sectorbeeld Overheid 2024’ gepubliceerd. Wat zijn de belangrijkste bevindingen en aanbevelingen? Je leest het in deze blog.
Wat is bewustwording eigenlijk?
: In veel organisaties wordt het belang van bewustwording steeds weer benadrukt. Veel organisaties organiseren daarom bewustwordingsactiviteiten, zoals het versturen van wekelijkse e-mails met tips, zoals: “Vergrendel je scherm als je even wegloopt.” Maar is dit echt bewustwording? En werkt het ook echt? In deze blog gaan we hier dieper op in.

Meer recente berichten

Gemeente gooit camerabewaking in de strijd tegen onveiligheid Schaepmanstraat Hoogezand
Verder lezen
Kleinbedrijf laat subsidiepot cybersecurity nog links liggen
Verder lezen
Ciso en cio groeien naar elkaar toe
Verder lezen
Intern advies over digitaal oorlogsarchief toch openbaar
Verder lezen
De European Health Data Space: een nieuwe stap voor data uitwisseling en innovatie in de gezondheidszorg
Verder lezen
Crisisbeheer: voorbereiden op cyberaanvallen
Verder lezen
DNB waarschuwt voor internationale spanningen en cyberaanvallen
Verder lezen
RDI en AP: alle toezichthouders moeten toezien op ai
Verder lezen
AP verwijt DUO discriminatie bij gebruik algoritme
Verder lezen
Citrix kwetsbaarheden werden vorig jaar het vaakst uitgebuit
Verder lezen