Skip to main content

Ondernemer Gert uit Apeldoorn betaalt 20.000 euro losgeld aan hackers: Bank wilde er niets mee te maken hebben

Zijn zakenrelaties kregen een wake upcall van jewelste toen Gert Visch vertelde dat criminelen zijn bedrijf plat hadden gelegd. Pas na betaling van 20.000 euro losgeld kreeg hij de gegijzelde bestanden terug. Om anderen hiervoor te behoeden, doet de directeur van het Apeldoornse Vika zijn verhaal.

Nog voor Gert Visch dinsdag 30 augustus op kantoor is, wordt de directeur van Vika Winkelinrichtingen door een van zijn mensen gebeld. Er is een groot probleem. Alle servers liggen plat. Collega s kunnen niet bij bestanden en het familiebedrijf aan de Lange Amerikaweg is telefonisch onbereikbaar.

Eenmaal in Apeldoorn opent Visch zijn eigen laptop. Personal Message verschijnt er direct in beeld. De boodschap is helder: alle gegevens van het 26 medewerkers tellende bedrijf zijn versleuteld. De hackers, die een Russisch mailadres gebruiken, geven aan dat ze dat best ongedaan willen maken. Maar dan moet er binnen 24 uur 20.000 euro afgetikt worden.

Slachtoffer van ransomware

Zijn bedrijf is slachtoffer van Ransomware. Een fenomeen waarbij criminelen je bestanden versleutelen. Ze geven deze pas vrij als je losgeld betaalt. Visch besluit dat niet meteen te doen. Eerst gaat hij op zoek naar hulp. Hij komt bij het Nationaal Cyber Security Centrum, politie en de Fraudehelpdesk uit. Die hadden goede tips hoe je het kunt voorkomen. Maar ik had acuut hulp nodig. Er zijn wel commerciele bedrijven die hem uit de brand kunnen helpen. Alleen gingen die bedragen meteen al de lucht in, zo vertelt Gert aan het AD.

Losgeld betalen

Omdat iedere minuut bedrijfsinactiviteit geld kost, besluit Visch nog dezelfde dag om het losgeld te betalen. Dat is een verhaal apart. Ze wilden het in de vorm van bitcoins hebben. Ik heb de bank gebeld en die wilde daar niks mee te maken hebben. Online kon ik er wel aan komen. Doorverkopen bleek alleen lastig. Het lukte via Kraken.com.

Ondertussen zijn de hackers zeer bereidwillig. Na het betalen van de 20.000 euro kreeg ik keurig de codes om de bestanden te ontsleutelen. Maar eigenlijk stelden ze zich vanaf het begin op als een helpdesk. Dat moeten ze in zekere zin ook wel. Ze zien zichzelf als een commerciele partij die hier een verdienmodel van heeft gemaakt en willen betrouwbaar overkomen. Ondertussen zijn ze natuurlijk hartstikke crimineel.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen
2030: Een cyberveiligheid roadmap voor een veranderende wereld
Verder lezen
Vriendelijker ontvangst en meer privacy op vernieuwd Werkplein in raadhuis Amstelveen
Verder lezen
Onduidelijke privacy instellingen Apple verwarren zelfs academici
Verder lezen
EC zint op soepelere soevereiniteitsregels cloudmarkt
Verder lezen
TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity
Verder lezen
Raadsleden verdeeld over inzet AI
Verder lezen