Ondernemer Gert uit Apeldoorn betaalt 20.000 euro losgeld aan hackers: Bank wilde er niets mee te maken hebben

Zijn zakenrelaties kregen een wake upcall van jewelste toen Gert Visch vertelde dat criminelen zijn bedrijf plat hadden gelegd. Pas na betaling van 20.000 euro losgeld kreeg hij de gegijzelde bestanden terug. Om anderen hiervoor te behoeden, doet de directeur van het Apeldoornse Vika zijn verhaal.

Nog voor Gert Visch dinsdag 30 augustus op kantoor is, wordt de directeur van Vika Winkelinrichtingen door een van zijn mensen gebeld. Er is een groot probleem. Alle servers liggen plat. Collega s kunnen niet bij bestanden en het familiebedrijf aan de Lange Amerikaweg is telefonisch onbereikbaar.

Eenmaal in Apeldoorn opent Visch zijn eigen laptop. Personal Message verschijnt er direct in beeld. De boodschap is helder: alle gegevens van het 26 medewerkers tellende bedrijf zijn versleuteld. De hackers, die een Russisch mailadres gebruiken, geven aan dat ze dat best ongedaan willen maken. Maar dan moet er binnen 24 uur 20.000 euro afgetikt worden.

Slachtoffer van ransomware

Zijn bedrijf is slachtoffer van Ransomware. Een fenomeen waarbij criminelen je bestanden versleutelen. Ze geven deze pas vrij als je losgeld betaalt. Visch besluit dat niet meteen te doen. Eerst gaat hij op zoek naar hulp. Hij komt bij het Nationaal Cyber Security Centrum, politie en de Fraudehelpdesk uit. Die hadden goede tips hoe je het kunt voorkomen. Maar ik had acuut hulp nodig. Er zijn wel commerciele bedrijven die hem uit de brand kunnen helpen. Alleen gingen die bedragen meteen al de lucht in, zo vertelt Gert aan het AD.

Losgeld betalen

Omdat iedere minuut bedrijfsinactiviteit geld kost, besluit Visch nog dezelfde dag om het losgeld te betalen. Dat is een verhaal apart. Ze wilden het in de vorm van bitcoins hebben. Ik heb de bank gebeld en die wilde daar niks mee te maken hebben. Online kon ik er wel aan komen. Doorverkopen bleek alleen lastig. Het lukte via Kraken.com.

Ondertussen zijn de hackers zeer bereidwillig. Na het betalen van de 20.000 euro kreeg ik keurig de codes om de bestanden te ontsleutelen. Maar eigenlijk stelden ze zich vanaf het begin op als een helpdesk. Dat moeten ze in zekere zin ook wel. Ze zien zichzelf als een commerciele partij die hier een verdienmodel van heeft gemaakt en willen betrouwbaar overkomen. Ondertussen zijn ze natuurlijk hartstikke crimineel.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Een DPIA uitgevoerd en dan?
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen