Skip to main content

Ondernemer Gert uit Apeldoorn betaalt 20.000 euro losgeld aan hackers: Bank wilde er niets mee te maken hebben

Zijn zakenrelaties kregen een wake upcall van jewelste toen Gert Visch vertelde dat criminelen zijn bedrijf plat hadden gelegd. Pas na betaling van 20.000 euro losgeld kreeg hij de gegijzelde bestanden terug. Om anderen hiervoor te behoeden, doet de directeur van het Apeldoornse Vika zijn verhaal.

Nog voor Gert Visch dinsdag 30 augustus op kantoor is, wordt de directeur van Vika Winkelinrichtingen door een van zijn mensen gebeld. Er is een groot probleem. Alle servers liggen plat. Collega s kunnen niet bij bestanden en het familiebedrijf aan de Lange Amerikaweg is telefonisch onbereikbaar.

Eenmaal in Apeldoorn opent Visch zijn eigen laptop. Personal Message verschijnt er direct in beeld. De boodschap is helder: alle gegevens van het 26 medewerkers tellende bedrijf zijn versleuteld. De hackers, die een Russisch mailadres gebruiken, geven aan dat ze dat best ongedaan willen maken. Maar dan moet er binnen 24 uur 20.000 euro afgetikt worden.

Slachtoffer van ransomware

Zijn bedrijf is slachtoffer van Ransomware. Een fenomeen waarbij criminelen je bestanden versleutelen. Ze geven deze pas vrij als je losgeld betaalt. Visch besluit dat niet meteen te doen. Eerst gaat hij op zoek naar hulp. Hij komt bij het Nationaal Cyber Security Centrum, politie en de Fraudehelpdesk uit. Die hadden goede tips hoe je het kunt voorkomen. Maar ik had acuut hulp nodig. Er zijn wel commerciele bedrijven die hem uit de brand kunnen helpen. Alleen gingen die bedragen meteen al de lucht in, zo vertelt Gert aan het AD.

Losgeld betalen

Omdat iedere minuut bedrijfsinactiviteit geld kost, besluit Visch nog dezelfde dag om het losgeld te betalen. Dat is een verhaal apart. Ze wilden het in de vorm van bitcoins hebben. Ik heb de bank gebeld en die wilde daar niks mee te maken hebben. Online kon ik er wel aan komen. Doorverkopen bleek alleen lastig. Het lukte via Kraken.com.

Ondertussen zijn de hackers zeer bereidwillig. Na het betalen van de 20.000 euro kreeg ik keurig de codes om de bestanden te ontsleutelen. Maar eigenlijk stelden ze zich vanaf het begin op als een helpdesk. Dat moeten ze in zekere zin ook wel. Ze zien zichzelf als een commerciele partij die hier een verdienmodel van heeft gemaakt en willen betrouwbaar overkomen. Ondertussen zijn ze natuurlijk hartstikke crimineel.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen