Skip to main content

NCSC helpt met centraal securitymeldpunt: security.txt

Het Nationaal Cyber Security Centrum, NCSC, is met een document gekomen waarin het organisaties van de Rijksoverheid hulp biedt voor het implementeren van security.txt. Die standaard voor een meldpunt waar onderzoekers securitykwesties kunnen melden, wordt niet alleen uitgelegd door het NCSC maar ook gefaciliteerd.

In plaats van alle webservers van de Rijksoverheid te voorzien van een apart security.txt-bestand, biedt het verwijzen naar een centraal security.txt-bestand met een HTTP 302 Redirect meerdere voordelen, stelt het NCSC in de zogeheten handreiking over security.txt. Deze standaard bestaat uit een tekstbestand met daarin contactgegevens voor het verantwoord melden van kwetsbaarheden, onvolkomenheden en beveiligingsproblemen.

Overlaten aan NCSC

De 302-doorverwijzing die het NCSC aanraadt voor security.txt bij en voor Rijksoverheden biedt allereerst gemak, legt het cybersecurity-orgaan van de Nederlandse overheid uit. Organisaties van de Rijksoverheid hoeven zelf geen security.txt-bestand te genereren en te publiceren, maar hoeven alleen maar te verwijzen.

Een tweede voordeel is proces: Het centrale security.txt-bestand sluit aan bij het bestaande proces waarin NCSC een centrale rol speelt bij het afhandelen van CVD-meldingen voor de Rijksoverheid. CVD staat voor Coordinated Vulnerability Disclosure en betreft het discreet melden plus verantwoord onthullen van beveiligingskwesties. Na initiele melding en aanpak kunnen melder en betrokken organisatie dan naar buiten treden met de vondst plus genomen maatregelen. Soms kan het eerst nog nodig zijn om verantwoorde melding te doen aan andere partijen, zoals ICT-gebruikers maar ook -leveranciers.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen