Skip to main content

NCSC helpt met centraal securitymeldpunt: security.txt

Het Nationaal Cyber Security Centrum, NCSC, is met een document gekomen waarin het organisaties van de Rijksoverheid hulp biedt voor het implementeren van security.txt. Die standaard voor een meldpunt waar onderzoekers securitykwesties kunnen melden, wordt niet alleen uitgelegd door het NCSC maar ook gefaciliteerd.

In plaats van alle webservers van de Rijksoverheid te voorzien van een apart security.txt-bestand, biedt het verwijzen naar een centraal security.txt-bestand met een HTTP 302 Redirect meerdere voordelen, stelt het NCSC in de zogeheten handreiking over security.txt. Deze standaard bestaat uit een tekstbestand met daarin contactgegevens voor het verantwoord melden van kwetsbaarheden, onvolkomenheden en beveiligingsproblemen.

Overlaten aan NCSC

De 302-doorverwijzing die het NCSC aanraadt voor security.txt bij en voor Rijksoverheden biedt allereerst gemak, legt het cybersecurity-orgaan van de Nederlandse overheid uit. Organisaties van de Rijksoverheid hoeven zelf geen security.txt-bestand te genereren en te publiceren, maar hoeven alleen maar te verwijzen.

Een tweede voordeel is proces: Het centrale security.txt-bestand sluit aan bij het bestaande proces waarin NCSC een centrale rol speelt bij het afhandelen van CVD-meldingen voor de Rijksoverheid. CVD staat voor Coordinated Vulnerability Disclosure en betreft het discreet melden plus verantwoord onthullen van beveiligingskwesties. Na initiele melding en aanpak kunnen melder en betrokken organisatie dan naar buiten treden met de vondst plus genomen maatregelen. Soms kan het eerst nog nodig zijn om verantwoorde melding te doen aan andere partijen, zoals ICT-gebruikers maar ook -leveranciers.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen