Skip to main content

NCSC helpt met centraal securitymeldpunt: security.txt

Het Nationaal Cyber Security Centrum, NCSC, is met een document gekomen waarin het organisaties van de Rijksoverheid hulp biedt voor het implementeren van security.txt. Die standaard voor een meldpunt waar onderzoekers securitykwesties kunnen melden, wordt niet alleen uitgelegd door het NCSC maar ook gefaciliteerd.

In plaats van alle webservers van de Rijksoverheid te voorzien van een apart security.txt-bestand, biedt het verwijzen naar een centraal security.txt-bestand met een HTTP 302 Redirect meerdere voordelen, stelt het NCSC in de zogeheten handreiking over security.txt. Deze standaard bestaat uit een tekstbestand met daarin contactgegevens voor het verantwoord melden van kwetsbaarheden, onvolkomenheden en beveiligingsproblemen.

Overlaten aan NCSC

De 302-doorverwijzing die het NCSC aanraadt voor security.txt bij en voor Rijksoverheden biedt allereerst gemak, legt het cybersecurity-orgaan van de Nederlandse overheid uit. Organisaties van de Rijksoverheid hoeven zelf geen security.txt-bestand te genereren en te publiceren, maar hoeven alleen maar te verwijzen.

Een tweede voordeel is proces: Het centrale security.txt-bestand sluit aan bij het bestaande proces waarin NCSC een centrale rol speelt bij het afhandelen van CVD-meldingen voor de Rijksoverheid. CVD staat voor Coordinated Vulnerability Disclosure en betreft het discreet melden plus verantwoord onthullen van beveiligingskwesties. Na initiele melding en aanpak kunnen melder en betrokken organisatie dan naar buiten treden met de vondst plus genomen maatregelen. Soms kan het eerst nog nodig zijn om verantwoorde melding te doen aan andere partijen, zoals ICT-gebruikers maar ook -leveranciers.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

EC zint op soepelere soevereiniteitsregels cloudmarkt
Verder lezen
TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity
Verder lezen
Raadsleden verdeeld over inzet AI
Verder lezen
Hoe zit het bij Chinese auto s met privacy, spionage en garantie?
Verder lezen
ENSIA onmisbaar bij informatieveiligheid gemeenten
Verder lezen
Overheden mogen cyberdreigingen delen met bedrijven
Verder lezen
Antivirusbedrijf Avast gedagvaardigd wegens verkoop gebruikersdata van Nederlanders
Verder lezen
Wijkagent bespiedt stel met dure Volkswagen Tiguan: Waar doen ze het van?
Verder lezen
Gartner voorspelt de toekomst van de cybersecurity
Verder lezen
DORA: Europese wetgeving voor financiele instellingen stelt ook eisen aan ICT dienstverleners
Verder lezen