Checklist voor IT contracten onder DORA

Onlangs berichtten we al over de komst van DORA. DORA stelt allerlei eisen aan financiele entiteiten op het gebied digitale operationele weerbaarheid, cyberrisico s en uitbestedingsrisico s. Ook IT contracten moeten straks dankzij DORA aan strenge eisen voldoen. Zowel op financiele entiteiten als IT bedrijven die daar diensten aan verlenen komt veel af. In deze blog staan we hier alvast bij stil.

De komst van DORA

DORA is een complexe set aan regels voor financiele entiteiten in het kader van (kort gezegd) de beheersing van ICT-risico s. We gaan de komende tijd verschillende deelonderwerpen uit DORA lichten. Voor een korte samenvatting van DORA en op wie de nieuwe regels van toepassing zijn verwijzen we graag terug naar onze eerdere blog.

De lat voor IT-contracten omhoog

Financiele bedrijven en instellingen behoren tot de bedrijven waar automatisering al zeer vroeg zijn intrede deed. Financiele entiteiten zijn in die zin gewend na te denken over de inrichting van de ICT, de risico s daarvan, of er moet worden geoutsourced of niet, etc.

Het aantal onderwerpen waar DORA toe verplicht om rekening mee te houden is echter fors. Een deel van deze onderwerpen is in bepaalde sectorwetgeving al (gedeeltelijk) geadresseerd, maar de vraag is of al die onderwerpen tot op heden wel altijd (en in die mate) bij alle instellingen in beeld waren. In die zin kan worden gezegd dat dankzij DORA de lat voor de beheersing van ICT-risico s voor een deel van de instellingen wel omhoog zal gaan.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Een DPIA uitgevoerd en dan?
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen