Skip to main content

Recordaantal deelnemers bij SURF cybercrisisoefening, ook uit de zorg

Maar liefst 72 organisaties en in totaal zo n 2.000 mensen in het onderwijs en onderzoek hebben op 23 en 24 maart meegedaan aan de tweejaarlijkse cybercrisisoefening OZON van SURF. Gedurende anderhalve dag werden verschillende cyberaanvallen gesimuleerd, zodat de instellingen konden oefenen met hun eigen procedures, maar ook op landelijke samenwerking en het goed in beeld krijgen van de situatie.

De gesimuleerde crisis is dit jaar tweeledig. Allereerst is er een dreiging vanuit een hackersgroep, die gefrustreerd is dat veel organisaties hun meldingen over kwetsbaarheden niet oppakken. De criminelen hebben daarom besloten om op 23 maart de hele dag door nieuwe kwetsbaarheden te publiceren op hun website. Iedere 20 minuten wordt er een nieuwe exploit geplaatst, al dan niet met Proof of Concept-code, die instellingen mogelijk raakt.

Maar dat blijkt niet het enige probleem. Op diverse plekken verschijnen vanaf ongeveer 10:00 s ochtends vreemde meldingen van bijvoorbeeld inschrijf- en loginplatforms en vertoont de verbinding met het internet kuren. Tot overmaat van ramp worden ook nog wachtwoorden die toegang geven tot beveiligde cloudomgevingen online gepubliceerd op de website van een groepering die zichzelf Operatie Schoonschip noemt.

Dit blijkt het werk te zijn van werknemers van de instellingen zelf, die aangestuurd worden door de ontevreden cryptomiljonair Elaine Geurtjes. Geurtjes vindt namelijk dat het onderwijs gefaald heeft in het bieden van onderwijs voor iedereen. En daar zouden de instellingen voor moeten boeten.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Nieuwe subsidie beschikbaar voor verhogen cybersecurity in, zonne, energiesector
Verder lezen
AP: kritische rol van rechter nodig bij algoritmegebruik
Verder lezen
Minister Helder: VWS kan NZa niet stoppen met gevoelige ggz data
Verder lezen
CSR doet dringende oproep verhogen cyberweerbaarheid mkb
Verder lezen
Belgie gaat Nederland voor in NIS2 omzetting
Verder lezen
Gegevens 60.000 terugbetalers op straat na fout bij DUO
Verder lezen
Rabobank hoeft beleid voor betalen met Rabo Scanner niet aan te passen
Verder lezen
Tekort aan technische vaardigheden zet bestaand IT personeel onder druk
Verder lezen
Water, afval en energiesector harder geraakt door cybercriminelen
Verder lezen
Datalek bij Limburg.net trof meer dan 290.000 klanten
Verder lezen