Recordaantal deelnemers bij SURF cybercrisisoefening, ook uit de zorg

Maar liefst 72 organisaties en in totaal zo n 2.000 mensen in het onderwijs en onderzoek hebben op 23 en 24 maart meegedaan aan de tweejaarlijkse cybercrisisoefening OZON van SURF. Gedurende anderhalve dag werden verschillende cyberaanvallen gesimuleerd, zodat de instellingen konden oefenen met hun eigen procedures, maar ook op landelijke samenwerking en het goed in beeld krijgen van de situatie.

De gesimuleerde crisis is dit jaar tweeledig. Allereerst is er een dreiging vanuit een hackersgroep, die gefrustreerd is dat veel organisaties hun meldingen over kwetsbaarheden niet oppakken. De criminelen hebben daarom besloten om op 23 maart de hele dag door nieuwe kwetsbaarheden te publiceren op hun website. Iedere 20 minuten wordt er een nieuwe exploit geplaatst, al dan niet met Proof of Concept-code, die instellingen mogelijk raakt.

Maar dat blijkt niet het enige probleem. Op diverse plekken verschijnen vanaf ongeveer 10:00 s ochtends vreemde meldingen van bijvoorbeeld inschrijf- en loginplatforms en vertoont de verbinding met het internet kuren. Tot overmaat van ramp worden ook nog wachtwoorden die toegang geven tot beveiligde cloudomgevingen online gepubliceerd op de website van een groepering die zichzelf Operatie Schoonschip noemt.

Dit blijkt het werk te zijn van werknemers van de instellingen zelf, die aangestuurd worden door de ontevreden cryptomiljonair Elaine Geurtjes. Geurtjes vindt namelijk dat het onderwijs gefaald heeft in het bieden van onderwijs voor iedereen. En daar zouden de instellingen voor moeten boeten.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Een DPIA uitgevoerd en dan?
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen