Recordaantal deelnemers bij SURF cybercrisisoefening, ook uit de zorg

Maar liefst 72 organisaties en in totaal zo n 2.000 mensen in het onderwijs en onderzoek hebben op 23 en 24 maart meegedaan aan de tweejaarlijkse cybercrisisoefening OZON van SURF. Gedurende anderhalve dag werden verschillende cyberaanvallen gesimuleerd, zodat de instellingen konden oefenen met hun eigen procedures, maar ook op landelijke samenwerking en het goed in beeld krijgen van de situatie.

De gesimuleerde crisis is dit jaar tweeledig. Allereerst is er een dreiging vanuit een hackersgroep, die gefrustreerd is dat veel organisaties hun meldingen over kwetsbaarheden niet oppakken. De criminelen hebben daarom besloten om op 23 maart de hele dag door nieuwe kwetsbaarheden te publiceren op hun website. Iedere 20 minuten wordt er een nieuwe exploit geplaatst, al dan niet met Proof of Concept-code, die instellingen mogelijk raakt.

Maar dat blijkt niet het enige probleem. Op diverse plekken verschijnen vanaf ongeveer 10:00 s ochtends vreemde meldingen van bijvoorbeeld inschrijf- en loginplatforms en vertoont de verbinding met het internet kuren. Tot overmaat van ramp worden ook nog wachtwoorden die toegang geven tot beveiligde cloudomgevingen online gepubliceerd op de website van een groepering die zichzelf Operatie Schoonschip noemt.

Dit blijkt het werk te zijn van werknemers van de instellingen zelf, die aangestuurd worden door de ontevreden cryptomiljonair Elaine Geurtjes. Geurtjes vindt namelijk dat het onderwijs gefaald heeft in het bieden van onderwijs voor iedereen. En daar zouden de instellingen voor moeten boeten.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen
1 op de 3 mkb bedrijven onbekend met privacyregels
Verder lezen
Politie Nederland deed mee met actie tegen botnet dat 700.000 pc s infecteerde
Verder lezen
Russische cybercrimebende Trickbot harder aangepakt door VS en VK
Verder lezen
Poging tot invoeren verplicht online ID sneuvelt bij Amerikaanse rechter
Verder lezen
Antwerpen worstelt met gevolgen hack
Verder lezen
Nulmeting Normenkader IBP: waar staat het funderend onderwijs met informatiebeveiliging?
Verder lezen