Skip to main content

Privegegevens van inwoners Stadskanaal op straat: Daar gaat je privacy

Stadskanaal heeft per ongeluk persoonsgegevens op straat gegooid van mensen die het niet eens waren met gemeentelijke bestemmingsplannen.

Het gaat om adressen, telefoonnummers en bijvoorbeeld e-mailadressen van inwoners. Daardoor waren meningsverschillen tussen buren bijvoorbeeld zichtbaar. Maar ook kunnen die gegevens gebruikt worden voor phishing of fraude.

Keurig onder elkaar vermeld stonden bijvoorbeeld de contactgegevens van een boer die het ermee oneens is dat zijn bouwvlak – waarin hij bedrijfsgebouwen als loodsen mag bouwen – wordt gewijzigd.

De boer heeft die ruimte nodig om voor zichzelf en voor zijn kinderen de mogelijkheid te behouden om in de toekomst extensiever te boeren en om mogelijk een windmolen te bouwen. Als de gemeente het bouwvlak verkleint, eist hij 1 miljoen euro aan schadevergoeding, schrijft hij.

Daar gaat je privacy

Staat dat online?, zegt hij verbaasd als we hem bellen. Ik vind dat heel raar. Als u er al bij kunt, wie dan nog meer? Dat mag toch ook niet?

Een ondernemer van wie de gegevens ook op straat liggen maakt het in eerste instantie niet uit. Dat zegt hij, maar even later belt hij terug. Ik ben het er eigenlijk helemaal niet mee eens dat mijn nummer is gedeeld.

Een derde persoon vindt het vervelend dat zijn naam, contactgegevens en adres aan hem worden voorgelezen. Dat is niet zo netjes. Een slechte zaak, daar gaat je privacy. Ik heb ook niets gehoord van de gemeente, geen belletje of briefje. Niets.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen
Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen