Skip to main content

Privegegevens van inwoners Stadskanaal op straat: Daar gaat je privacy

Stadskanaal heeft per ongeluk persoonsgegevens op straat gegooid van mensen die het niet eens waren met gemeentelijke bestemmingsplannen.

Het gaat om adressen, telefoonnummers en bijvoorbeeld e-mailadressen van inwoners. Daardoor waren meningsverschillen tussen buren bijvoorbeeld zichtbaar. Maar ook kunnen die gegevens gebruikt worden voor phishing of fraude.

Keurig onder elkaar vermeld stonden bijvoorbeeld de contactgegevens van een boer die het ermee oneens is dat zijn bouwvlak – waarin hij bedrijfsgebouwen als loodsen mag bouwen – wordt gewijzigd.

De boer heeft die ruimte nodig om voor zichzelf en voor zijn kinderen de mogelijkheid te behouden om in de toekomst extensiever te boeren en om mogelijk een windmolen te bouwen. Als de gemeente het bouwvlak verkleint, eist hij 1 miljoen euro aan schadevergoeding, schrijft hij.

Daar gaat je privacy

Staat dat online?, zegt hij verbaasd als we hem bellen. Ik vind dat heel raar. Als u er al bij kunt, wie dan nog meer? Dat mag toch ook niet?

Een ondernemer van wie de gegevens ook op straat liggen maakt het in eerste instantie niet uit. Dat zegt hij, maar even later belt hij terug. Ik ben het er eigenlijk helemaal niet mee eens dat mijn nummer is gedeeld.

Een derde persoon vindt het vervelend dat zijn naam, contactgegevens en adres aan hem worden voorgelezen. Dat is niet zo netjes. Een slechte zaak, daar gaat je privacy. Ik heb ook niets gehoord van de gemeente, geen belletje of briefje. Niets.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen