Privegegevens van inwoners Stadskanaal op straat: Daar gaat je privacy

Stadskanaal heeft per ongeluk persoonsgegevens op straat gegooid van mensen die het niet eens waren met gemeentelijke bestemmingsplannen.

Het gaat om adressen, telefoonnummers en bijvoorbeeld e-mailadressen van inwoners. Daardoor waren meningsverschillen tussen buren bijvoorbeeld zichtbaar. Maar ook kunnen die gegevens gebruikt worden voor phishing of fraude.

Keurig onder elkaar vermeld stonden bijvoorbeeld de contactgegevens van een boer die het ermee oneens is dat zijn bouwvlak – waarin hij bedrijfsgebouwen als loodsen mag bouwen – wordt gewijzigd.

De boer heeft die ruimte nodig om voor zichzelf en voor zijn kinderen de mogelijkheid te behouden om in de toekomst extensiever te boeren en om mogelijk een windmolen te bouwen. Als de gemeente het bouwvlak verkleint, eist hij 1 miljoen euro aan schadevergoeding, schrijft hij.

Daar gaat je privacy

Staat dat online?, zegt hij verbaasd als we hem bellen. Ik vind dat heel raar. Als u er al bij kunt, wie dan nog meer? Dat mag toch ook niet?

Een ondernemer van wie de gegevens ook op straat liggen maakt het in eerste instantie niet uit. Dat zegt hij, maar even later belt hij terug. Ik ben het er eigenlijk helemaal niet mee eens dat mijn nummer is gedeeld.

Een derde persoon vindt het vervelend dat zijn naam, contactgegevens en adres aan hem worden voorgelezen. Dat is niet zo netjes. Een slechte zaak, daar gaat je privacy. Ik heb ook niets gehoord van de gemeente, geen belletje of briefje. Niets.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Een DPIA uitgevoerd en dan?
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen