Kadaster ontvangt tientallen schadeclaims wegens datalek

Het Kadaster heeft in totaal 39 schadeclaims ontvangen naar aanleiding van een datalek dat afgelopen jaar plaatsvond. Er zijn twee claims ingediend waarbij het Kadaster aansprakelijk wordt gesteld voor de gevolgen van het lekken van persoonlijke informatie. Het Kadaster zegt alle klachten serieus te nemen en per geval de situatie in kaart te brengen.

Dat schrijft minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

Update oorzaak van datalek Kadaster

Voor het begin van deze zaak moeten we terug naar oktober 2022. Toen ontdekte het Kadaster dat afgeschermde adressen in de Basisregistratie Personen (BRP) korte tijd -van 18 september tot en met 11 oktober- inzichtelijk waren voor onbevoegden.

De oorzaak bleek een update van het systeem te zijn. Daardoor werd er bijna een maand lang een onjuiste koppeling gelegd met de BRP. Geheime woonadressen, die normaliter alleen via Kadaster Online (KOL) of Ketenintegratie Inschrijving Kadaster (KIK) toegankelijk zijn, waren zodoende tijdelijk inzichtelijk voor anderen. Personen met een afgeschermd adres die onder het Stelsel Bewaken en Beveiligen vallen waren onvindbaar.

Door het voorval waren er 3.700 personen waarvan het geheime woonadres tijdelijk zichtbaar was. De betrokkenen zijn door het Kadaster op de hoogte gebracht van het incident. Voor vragen konden ze telefonisch contact opnemen met Kadaster, of een webpagina bezoeken met vragen en antwoorden over de kwestie. 800 gedupeerden belden met het Kadaster, 175 bezochten de website, zo schrijft minister De Jonge.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Een DPIA uitgevoerd en dan?
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen