Skip to main content

Kleine ondernemer eveneens interessant voor hacker

Wie denkt dat hackers zich alleen richten op grote, internationale ondernemingen, heeft het goed mis. Ondernemers uit het midden en kleinbedrijf zijn eveneens een interessant doelwit voor hackers. Daarom is het belangrijk dat zij cybersecurity en informatiebeveiliging serieus nemen.

Dat vertelt Henk de Zwaan, cybersecurityspecialist bij verzekeraar Unive, in een interview met het Dagblad van het Noorden.

Grote bedrijven aantrekkelijk doelwit voor hackers

Hier op VPNGids.nl schrijven we dagelijks over ransomware-aanvallen, DDoS-aanvallen, phishing en andere typen cyberaanvallen. Meestal zijn het grote bedrijven en organisaties die het doelwit zijn van hackers. Alleen al de afgelopen paar weken waren Acer, Lehigh Valley Health Network, GSC Game World en Deutsche Bank het slachtoffer van datadiefstal.

Dat is allerminst vreemd: het gaat om bedrijven en instanties die jaarlijks een omzet van vele miljoenen weten te verzilveren. Daarnaast verwerken ze veel persoonlijke gegevens van klanten. Dat is een gouden combinatie voor hackers.

Als ze er in slagen om de interne systemen van deze partijen te infiltreren en data te stelen, eisen ze losgeldbedragen die flink in de papieren lopen. Betalen de slachtoffers niet, dan dreigen de aanvallers de buitgemaakte gegevens openbaar te maken. En dat kan grote gevolgen hebben voor de gedupeerden (financiele schade, imagoschade, herstelkosten, rechtszaken die worden aangespannen).

Kleine ondernemer of zzp er denkt vaak: ik ben helemaal niet interessant

Veel kleine ondernemers denken dat ze helemaal niet interessant zijn voor hackers. Hun operatie is kleinschalig, de omzet valt in het niet in vergelijking met multinationals, en de hoeveelheid gevoelige gegevens die ze verwerken is beperkt. Een grote vergissing, zo zegt cybersecurityspecialist Henk de Zwaan van Unive.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen