Kleine ondernemer eveneens interessant voor hacker

Wie denkt dat hackers zich alleen richten op grote, internationale ondernemingen, heeft het goed mis. Ondernemers uit het midden en kleinbedrijf zijn eveneens een interessant doelwit voor hackers. Daarom is het belangrijk dat zij cybersecurity en informatiebeveiliging serieus nemen.

Dat vertelt Henk de Zwaan, cybersecurityspecialist bij verzekeraar Unive, in een interview met het Dagblad van het Noorden.

Grote bedrijven aantrekkelijk doelwit voor hackers

Hier op VPNGids.nl schrijven we dagelijks over ransomware-aanvallen, DDoS-aanvallen, phishing en andere typen cyberaanvallen. Meestal zijn het grote bedrijven en organisaties die het doelwit zijn van hackers. Alleen al de afgelopen paar weken waren Acer, Lehigh Valley Health Network, GSC Game World en Deutsche Bank het slachtoffer van datadiefstal.

Dat is allerminst vreemd: het gaat om bedrijven en instanties die jaarlijks een omzet van vele miljoenen weten te verzilveren. Daarnaast verwerken ze veel persoonlijke gegevens van klanten. Dat is een gouden combinatie voor hackers.

Als ze er in slagen om de interne systemen van deze partijen te infiltreren en data te stelen, eisen ze losgeldbedragen die flink in de papieren lopen. Betalen de slachtoffers niet, dan dreigen de aanvallers de buitgemaakte gegevens openbaar te maken. En dat kan grote gevolgen hebben voor de gedupeerden (financiele schade, imagoschade, herstelkosten, rechtszaken die worden aangespannen).

Kleine ondernemer of zzp er denkt vaak: ik ben helemaal niet interessant

Veel kleine ondernemers denken dat ze helemaal niet interessant zijn voor hackers. Hun operatie is kleinschalig, de omzet valt in het niet in vergelijking met multinationals, en de hoeveelheid gevoelige gegevens die ze verwerken is beperkt. Een grote vergissing, zo zegt cybersecurityspecialist Henk de Zwaan van Unive.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Een DPIA uitgevoerd en dan?
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen