Skip to main content

Kleine ondernemer eveneens interessant voor hacker

Wie denkt dat hackers zich alleen richten op grote, internationale ondernemingen, heeft het goed mis. Ondernemers uit het midden en kleinbedrijf zijn eveneens een interessant doelwit voor hackers. Daarom is het belangrijk dat zij cybersecurity en informatiebeveiliging serieus nemen.

Dat vertelt Henk de Zwaan, cybersecurityspecialist bij verzekeraar Unive, in een interview met het Dagblad van het Noorden.

Grote bedrijven aantrekkelijk doelwit voor hackers

Hier op VPNGids.nl schrijven we dagelijks over ransomware-aanvallen, DDoS-aanvallen, phishing en andere typen cyberaanvallen. Meestal zijn het grote bedrijven en organisaties die het doelwit zijn van hackers. Alleen al de afgelopen paar weken waren Acer, Lehigh Valley Health Network, GSC Game World en Deutsche Bank het slachtoffer van datadiefstal.

Dat is allerminst vreemd: het gaat om bedrijven en instanties die jaarlijks een omzet van vele miljoenen weten te verzilveren. Daarnaast verwerken ze veel persoonlijke gegevens van klanten. Dat is een gouden combinatie voor hackers.

Als ze er in slagen om de interne systemen van deze partijen te infiltreren en data te stelen, eisen ze losgeldbedragen die flink in de papieren lopen. Betalen de slachtoffers niet, dan dreigen de aanvallers de buitgemaakte gegevens openbaar te maken. En dat kan grote gevolgen hebben voor de gedupeerden (financiele schade, imagoschade, herstelkosten, rechtszaken die worden aangespannen).

Kleine ondernemer of zzp er denkt vaak: ik ben helemaal niet interessant

Veel kleine ondernemers denken dat ze helemaal niet interessant zijn voor hackers. Hun operatie is kleinschalig, de omzet valt in het niet in vergelijking met multinationals, en de hoeveelheid gevoelige gegevens die ze verwerken is beperkt. Een grote vergissing, zo zegt cybersecurityspecialist Henk de Zwaan van Unive.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom is het lastig om structureel DPIA’s uit te voeren?
Toen de AVG van kracht werd, zijn gemeenten actief aan de slag gegaan om de privacy van hun inwoners te waarborgen, waaronder het uitvoeren van DPIA’s. Ondanks de verplichting en het belang van DPIA’s blijkt dat maar een klein aantal gemeenten deze structureel uitvoert. In deze blog leggen we uit waarom dit zo is en welke uitdagingen gemeenten tegenkomen
Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.

Meer recente berichten

Persoonlijke gegevens van ruim 1000 leerlingen gelekt bij datalek in Amersfoort
Verder lezen
Cyberopslag is een essentieel onderdeel van de gegevensbeveiligingsstrategie
Verder lezen
Let op, gebruik AI chatbot kan leiden tot datalekken
Verder lezen
Rabobank moet gegevens vermeende oplichter met getroffen klant delen
Verder lezen
De mate waarin organisaties zijn voorbereid op een cybercrisis loopt sterk uiteen
Verder lezen
Defensie heeft te weinig inzicht in zwaktes ICT infrastructuur
Verder lezen
AP: kabinet moet wet aanpassen om journalisten bij Kadaster database te laten
Verder lezen
Minister Heinen in gesprek met BKR over verwijderen registraties
Verder lezen
Ict aanbieders onvoldoende voorbereid op cyberramp
Verder lezen
Security op de productievloer, gemakkelijker gezegd dan gedaan
Verder lezen