Skip to main content

Kleine ondernemer eveneens interessant voor hacker

Wie denkt dat hackers zich alleen richten op grote, internationale ondernemingen, heeft het goed mis. Ondernemers uit het midden en kleinbedrijf zijn eveneens een interessant doelwit voor hackers. Daarom is het belangrijk dat zij cybersecurity en informatiebeveiliging serieus nemen.

Dat vertelt Henk de Zwaan, cybersecurityspecialist bij verzekeraar Unive, in een interview met het Dagblad van het Noorden.

Grote bedrijven aantrekkelijk doelwit voor hackers

Hier op VPNGids.nl schrijven we dagelijks over ransomware-aanvallen, DDoS-aanvallen, phishing en andere typen cyberaanvallen. Meestal zijn het grote bedrijven en organisaties die het doelwit zijn van hackers. Alleen al de afgelopen paar weken waren Acer, Lehigh Valley Health Network, GSC Game World en Deutsche Bank het slachtoffer van datadiefstal.

Dat is allerminst vreemd: het gaat om bedrijven en instanties die jaarlijks een omzet van vele miljoenen weten te verzilveren. Daarnaast verwerken ze veel persoonlijke gegevens van klanten. Dat is een gouden combinatie voor hackers.

Als ze er in slagen om de interne systemen van deze partijen te infiltreren en data te stelen, eisen ze losgeldbedragen die flink in de papieren lopen. Betalen de slachtoffers niet, dan dreigen de aanvallers de buitgemaakte gegevens openbaar te maken. En dat kan grote gevolgen hebben voor de gedupeerden (financiele schade, imagoschade, herstelkosten, rechtszaken die worden aangespannen).

Kleine ondernemer of zzp er denkt vaak: ik ben helemaal niet interessant

Veel kleine ondernemers denken dat ze helemaal niet interessant zijn voor hackers. Hun operatie is kleinschalig, de omzet valt in het niet in vergelijking met multinationals, en de hoeveelheid gevoelige gegevens die ze verwerken is beperkt. Een grote vergissing, zo zegt cybersecurityspecialist Henk de Zwaan van Unive.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen