Pentesting uitvoeren: waarom het belangrijk is

Wat is de betekenis van het woord pentesting? Het is misschien een raadsel. Wat is pentesting in IT beveiligingstermen? Wat is de definitie van dit woord? Heeft het iets te maken met golf of een ander spel? Deze vragen kunnen je verbazen, aangezien de meesten van ons met enige basiskennis op het gebied van informatiebeveiliging pentesting enigszins moeilijk te begrijpen vinden. In verschillende organisaties zijn er verschillende informatiebeveiligingsprofessionals die verschillende taken uitvoeren. Elke functie heeft zijn eigen beloningen en uitdagingen. Als je meer wilt weten over pentesting en hoe het uitgevoerd wordt, blijf dan lezen.

Pentesting wat is het?

Een pentesting is een poging om de beveiliging van een computersysteem of netwerk te doorbreken om te bepalen of het al dan niet veilig is. Het maakt deel uit van de bredere testprocedure voor beveiliging die bekend staat als ethisch hacken. Pentesting wordt door organisaties gebruikt om zwakke plekken in de beveiliging op te sporen en te bepalen hoe deze moeten worden aangepakt. Het kan ook pentesting worden genoemd, wat precies hetzelfde betekent. Hoewel pentesting en pentesting beide dezelfde activiteit beschrijven, is het verschil tussen de twee grotendeels semantisch.

Wat gaat een pentester uitvoeren?

De pentester moet de informatiebeveiliging en de bedrijfsdoelstellingen van het bedrijf begrijpen, evenals de gevaren en risico s die daarmee gepaard gaan. Bovendien moet de pentester een fundamenteel begrip hebben van hoe de infrastructuur van het bedrijf kan worden beveiligd en de doelstellingen kunnen worden bereikt. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Een DPIA uitgevoerd en dan?
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen