Skip to main content

Pentesting uitvoeren: waarom het belangrijk is

Wat is de betekenis van het woord pentesting? Het is misschien een raadsel. Wat is pentesting in IT beveiligingstermen? Wat is de definitie van dit woord? Heeft het iets te maken met golf of een ander spel? Deze vragen kunnen je verbazen, aangezien de meesten van ons met enige basiskennis op het gebied van informatiebeveiliging pentesting enigszins moeilijk te begrijpen vinden. In verschillende organisaties zijn er verschillende informatiebeveiligingsprofessionals die verschillende taken uitvoeren. Elke functie heeft zijn eigen beloningen en uitdagingen. Als je meer wilt weten over pentesting en hoe het uitgevoerd wordt, blijf dan lezen.

Pentesting wat is het?

Een pentesting is een poging om de beveiliging van een computersysteem of netwerk te doorbreken om te bepalen of het al dan niet veilig is. Het maakt deel uit van de bredere testprocedure voor beveiliging die bekend staat als ethisch hacken. Pentesting wordt door organisaties gebruikt om zwakke plekken in de beveiliging op te sporen en te bepalen hoe deze moeten worden aangepakt. Het kan ook pentesting worden genoemd, wat precies hetzelfde betekent. Hoewel pentesting en pentesting beide dezelfde activiteit beschrijven, is het verschil tussen de twee grotendeels semantisch.

Wat gaat een pentester uitvoeren?

De pentester moet de informatiebeveiliging en de bedrijfsdoelstellingen van het bedrijf begrijpen, evenals de gevaren en risico s die daarmee gepaard gaan. Bovendien moet de pentester een fundamenteel begrip hebben van hoe de infrastructuur van het bedrijf kan worden beveiligd en de doelstellingen kunnen worden bereikt. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

NIS2: tijdig voorbereid op Europese wettelijke cybersecurity regels
Verder lezen
Enschede probeert opnieuw onder boete van 6 ton voor privacy schending uit te komen
Verder lezen
Minister: bestuurder moet altijd toestemming geven voor delen voertuigdata
Verder lezen
Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen
Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen