Skip to main content

Aandacht voor privacy: Hoe regel je dat goed?

Het organiseren van een Escaperoom en jaarlijkse opruimweken. Bij zorgorganisatie TanteLouise koos het privacyteam voor een speelse, creatieve aanpak. Met resultaat. We wilden dat dit onderwerp echt ging leven en dat er continue aandacht voor is.

Als kennisorganisatie krijgen we regelmatig vragen binnen over de inzet van zorgtechnologie en privacy. In een gesprek met zorgorganisatie TanteLouise haalden we daarom geleerde lessen op om met andere organisaties te kunnen delen.

Privacyteam 

TanteLouise begon met een privacyteam toen de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking trad. We realiseerden ons al snel dat dit onderwerp echt om een goede implementatie vraagt, vertelt Muriel Sneep, beleidsadviseur bij TanteLouise. Je wilt privacy levend houden. Bovendien moeten medewerkers ergens terecht kunnen met hun vragen. In hun privacyteam zitten verschillende functionarissen. Onder andere een functionaris gegevensbescherming, een locatiemanager, iemand van de afdeling audit en advies, een medewerker van de facilitaire dienst, een beleidsadviseur en iemand van ICT en applicatiebeheer. 

Privacymailbox

We willen het medewerkers zo makkelijk mogelijk maken om vragen in te dienen, vertelt Jos Nijskens. Als extern adviseur is hij ingehuurd voor de rol van functionaris gegevensbescherming. Medewerkers kunnen hun vragen mailen naar een privacymailbox. Iedere vraag krijgt een antwoord. Domme of gekke vragen bestaan niet. Ook als een vraag meerdere keren gesteld wordt door verschillende medewerkers, herhalen we het antwoord meerdere keren. Als privacyteam houd je hierdoor goed contact met wat er leeft in de praktijk.

Insteek is: Wat mag wel? 

Sneep: De neiging kan soms zijn om bij privacywetgeving vooral te benadrukken wat niet mag. Wij hebben besloten om dat om te draaien: Dus vooral benadrukken wat wel mag. En als iets niet kan, hoe dan wel? Aandacht voor privacy werkt alleen goed als je met medewerkers meedenkt en oog houdt voor de mogelijkheden. 

Escaperoom

Sneep: Om aandacht te genereren voor privacy, hebben we een privacy-escaperoom op laten zetten op verschillen locaties in de regio. Medewerkers van al onze locaties konden daar vrijblijvend aan meedoen. Het team met de snelste tijd kreeg een beker uitgereikt. De escaperoom was een succes. Het werkt goed om op een speelse, creatieve manier aandacht te vragen voor dit onderwerp. Op het moment dat je het verplicht gaat opleggen, creeer je namelijk alleen maar weerstand.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.
BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Printfout in 250 brieven van gemeente Alphen aan den Rijn veroorzaakt datalek persoonsgegevens
Verder lezen
Bedreigde advocaten mogen persoonsgegevens afschermen in Kadaster
Verder lezen
EU enquete: weinig aandacht voor cyberveiligheid bij bedrijven
Verder lezen
MKB verdeeld over voordelen van Europese cybersecuritywetgeving
Verder lezen
Nieuwe regels voor kredietregistratie schieten tekort
Verder lezen
Antwoord op prangende juridische vragen over gezichtsherkenning
Verder lezen
Ruim miljoen euro om scholen beter te beschermen tegen cyberaanvallen
Verder lezen
Nederland onderkent urgentie NIS2 onvoldoende
Verder lezen
Datalek persoonsgegevens via portal van Drents waterschap
Verder lezen
SOC analisten verliezen grip op cybersecurity door hoog aantal alerts
Verder lezen