Skip to main content

Aandacht voor privacy: Hoe regel je dat goed?

Het organiseren van een Escaperoom en jaarlijkse opruimweken. Bij zorgorganisatie TanteLouise koos het privacyteam voor een speelse, creatieve aanpak. Met resultaat. We wilden dat dit onderwerp echt ging leven en dat er continue aandacht voor is.

Als kennisorganisatie krijgen we regelmatig vragen binnen over de inzet van zorgtechnologie en privacy. In een gesprek met zorgorganisatie TanteLouise haalden we daarom geleerde lessen op om met andere organisaties te kunnen delen.

Privacyteam 

TanteLouise begon met een privacyteam toen de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking trad. We realiseerden ons al snel dat dit onderwerp echt om een goede implementatie vraagt, vertelt Muriel Sneep, beleidsadviseur bij TanteLouise. Je wilt privacy levend houden. Bovendien moeten medewerkers ergens terecht kunnen met hun vragen. In hun privacyteam zitten verschillende functionarissen. Onder andere een functionaris gegevensbescherming, een locatiemanager, iemand van de afdeling audit en advies, een medewerker van de facilitaire dienst, een beleidsadviseur en iemand van ICT en applicatiebeheer. 

Privacymailbox

We willen het medewerkers zo makkelijk mogelijk maken om vragen in te dienen, vertelt Jos Nijskens. Als extern adviseur is hij ingehuurd voor de rol van functionaris gegevensbescherming. Medewerkers kunnen hun vragen mailen naar een privacymailbox. Iedere vraag krijgt een antwoord. Domme of gekke vragen bestaan niet. Ook als een vraag meerdere keren gesteld wordt door verschillende medewerkers, herhalen we het antwoord meerdere keren. Als privacyteam houd je hierdoor goed contact met wat er leeft in de praktijk.

Insteek is: Wat mag wel? 

Sneep: De neiging kan soms zijn om bij privacywetgeving vooral te benadrukken wat niet mag. Wij hebben besloten om dat om te draaien: Dus vooral benadrukken wat wel mag. En als iets niet kan, hoe dan wel? Aandacht voor privacy werkt alleen goed als je met medewerkers meedenkt en oog houdt voor de mogelijkheden. 

Escaperoom

Sneep: Om aandacht te genereren voor privacy, hebben we een privacy-escaperoom op laten zetten op verschillen locaties in de regio. Medewerkers van al onze locaties konden daar vrijblijvend aan meedoen. Het team met de snelste tijd kreeg een beker uitgereikt. De escaperoom was een succes. Het werkt goed om op een speelse, creatieve manier aandacht te vragen voor dit onderwerp. Op het moment dat je het verplicht gaat opleggen, creeer je namelijk alleen maar weerstand.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Bedrijven bezorgd over impact van NIS2
Verder lezen
Brief Cyberveilig NL aan Autoriteit Persoonsgegevens over vorderen van informatie
Verder lezen
Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen
Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen