Aandacht voor privacy: Hoe regel je dat goed?

Het organiseren van een Escaperoom en jaarlijkse opruimweken. Bij zorgorganisatie TanteLouise koos het privacyteam voor een speelse, creatieve aanpak. Met resultaat. We wilden dat dit onderwerp echt ging leven en dat er continue aandacht voor is.

Als kennisorganisatie krijgen we regelmatig vragen binnen over de inzet van zorgtechnologie en privacy. In een gesprek met zorgorganisatie TanteLouise haalden we daarom geleerde lessen op om met andere organisaties te kunnen delen.

Privacyteam 

TanteLouise begon met een privacyteam toen de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking trad. We realiseerden ons al snel dat dit onderwerp echt om een goede implementatie vraagt, vertelt Muriel Sneep, beleidsadviseur bij TanteLouise. Je wilt privacy levend houden. Bovendien moeten medewerkers ergens terecht kunnen met hun vragen. In hun privacyteam zitten verschillende functionarissen. Onder andere een functionaris gegevensbescherming, een locatiemanager, iemand van de afdeling audit en advies, een medewerker van de facilitaire dienst, een beleidsadviseur en iemand van ICT en applicatiebeheer. 

Privacymailbox

We willen het medewerkers zo makkelijk mogelijk maken om vragen in te dienen, vertelt Jos Nijskens. Als extern adviseur is hij ingehuurd voor de rol van functionaris gegevensbescherming. Medewerkers kunnen hun vragen mailen naar een privacymailbox. Iedere vraag krijgt een antwoord. Domme of gekke vragen bestaan niet. Ook als een vraag meerdere keren gesteld wordt door verschillende medewerkers, herhalen we het antwoord meerdere keren. Als privacyteam houd je hierdoor goed contact met wat er leeft in de praktijk.

Insteek is: Wat mag wel? 

Sneep: De neiging kan soms zijn om bij privacywetgeving vooral te benadrukken wat niet mag. Wij hebben besloten om dat om te draaien: Dus vooral benadrukken wat wel mag. En als iets niet kan, hoe dan wel? Aandacht voor privacy werkt alleen goed als je met medewerkers meedenkt en oog houdt voor de mogelijkheden. 

Escaperoom

Sneep: Om aandacht te genereren voor privacy, hebben we een privacy-escaperoom op laten zetten op verschillen locaties in de regio. Medewerkers van al onze locaties konden daar vrijblijvend aan meedoen. Het team met de snelste tijd kreeg een beker uitgereikt. De escaperoom was een succes. Het werkt goed om op een speelse, creatieve manier aandacht te vragen voor dit onderwerp. Op het moment dat je het verplicht gaat opleggen, creeer je namelijk alleen maar weerstand.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen
1 op de 3 mkb bedrijven onbekend met privacyregels
Verder lezen
Politie Nederland deed mee met actie tegen botnet dat 700.000 pc s infecteerde
Verder lezen
Russische cybercrimebende Trickbot harder aangepakt door VS en VK
Verder lezen
Poging tot invoeren verplicht online ID sneuvelt bij Amerikaanse rechter
Verder lezen
Antwerpen worstelt met gevolgen hack
Verder lezen
Nulmeting Normenkader IBP: waar staat het funderend onderwijs met informatiebeveiliging?
Verder lezen