In de nieuwe aflevering van Op z n Kop praten Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman met Tweede Kamerlid Renske Leijten, SP. Renske, ofwel de Cirkelzaag van Den Haag, geeft een inkijk in hoe veilig onze privacy is in Nederland en hoe weinig wij hierop alert zijn als burger. We beseffen niet hoeveel we van onszelf weggeven als we gewoon websites bezoeken.
Waarborgen versoepeld
Onze mensenrechten worden constant geschonden en niemand let op. Het debat over een nieuwe wet voor de AIVD en MIVD is losgebarsten. In 2018 is er tijdens een referendum tegen de sleepwet gestemd. Met deze wet kan grootschalig informatie worden getapt van kabels en deze mogen ook worden gedeeld met het buitenland. Door het referendum zijn er destijds waarborgen ingesteld. Zo moet er vooraf toestemming worden gevraagd op de interceptie, er moet toezicht blijven en alle data moet op een gegeven moment vernietigd worden.
In het nieuwe wetsvoorstel worden deze waarborgen flink versoepeld. Zo kunnen de AIVD en MIVD computers hacken van mensen zonder toestemming als hun gegevens in een ander onderzoek opduikt. Dat heet het zogenaamde bijschrijven. Dat is gigantisch. Dus alles, zelfs wat je kijkt op YouTube of wat je WhatsAppt naar je vrienden, kan straks in een sleep worden binnengehaald, bewaard worden, geanalyseerd worden en met het buitenland gedeeld worden.
Vanuit IB&P houden we je graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We plaatsen iedere werkdag gemiddeld twee nieuwsberichten en bundelen deze elke week in een mooi overzicht.
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?