GGD ers in de wijk zorgen ervoor dat personen met verward gedrag zichzelf of anderen geen schade berokkenen. Om de privacy van deze mensen te waarborgen en gegevens veilig te delen is er nu een hulpmiddel ontwikkeld.
Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) lanceerde recent de nieuwe handreiking privacy en gegevensdeling wijk-GGD er. Deze handreiking biedt concrete handvatten voor gemeenten om ervoor te zorgen dat de wijk-GGD er privacy van clienten en gegevensdeling goed kan organiseren. Zo kan deze professional op lokaal niveau de zorg- en veiligheidsketen veilig aan elkaar verbinden.
Juridische basis
Deze wijkmedewerkers van de GGD zijn experts in het regelen van passende zorg en ondersteuning voor mensen met onbegrepen gedrag. Daarvoor werken zij intensief samen met anderen. Denk bijvoorbeeld aan buurtbewoners en partners uit het zorg-, sociaal en veiligheidsdomein. Daarnaast werken ze samen met medewerkers van de politie, met maatschappelijk werkers, hulpverleners van (acute) ggz, huisartsen en met ambtenaren van de gemeente.
Vanuit IB&P houden we je graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We plaatsen iedere werkdag gemiddeld twee nieuwsberichten en bundelen deze elke week in een mooi overzicht.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.