Skip to main content

Firmware: wat is het en waarom moet je het updaten?

Bijna iedereen is bekend met de termen hardware en software, maar er is nog een tussencategorie: firmware. Firmware bevat net als software code. Firmware is echter noodzakelijk om de hardware te laten functioneren. Daardoor kun je het ook niet zelf verwijderen of opnieuw installeren. Omdat jouw apparaten niet zonder firmware kunnen, is het echter wel belangrijk om te weten wat het is, hoe je het updatet en welke risico s het met zich meebrengt.

Wat is firmware?

De meeste stukken hardware op een moderne computer zijn complex genoeg dat ze hun eigen kleine computers nodig hebben om te kunnen werken. Verschillende onderdelen van de hardware, zoals de harde schijf, netwerkkaart, BIOS, toetsenbord, USB-drives en videokaarten hebben allemaal hun eigen microprocessor, geheugen en software. Deze zijn gescheiden van de CPU, het RAM-geheugen en andere componenten die deel uitmaken van de computer. De verzameling software op deze gescheiden onderdelen binnen je apparaat heet firmware.

Firmware zit niet alleen in onze computers. Het is ook aanwezig in de meeste elektronische apparaten die we gebruiken: onderdelen van mobiele telefoons, printers, digitale camera s, tv s, routers en auto-onderdelen. Allemaal hebben ze hun eigen aansturende software, oftewel firmware.

Verschil hardware, software en firmware

Bijna elk apparaat bestaat uit alle drie de onderdelen. Ze kunnen als volgt gedefinieerd worden:

  • Hardware: de fysieke componenten van een apparaat. Denk aan de interne componenten zoals een harde schijf in een computer of een processor in een smartphone. Ook randapparatuur, zoals een computermuis of beeldscherm, die je aan je computer verbindt, wordt vaak hardware genoemd. Met grote regelmaat wordt het woord hardware ook gebruikt voor een volledig apparaat met al zijn onderdelen, zoals een smartphone, tablet of laptop.
  • Software: de programma s die op een apparaat draaien. Denk aan een besturingssysteem, zoals Windows of iOS, of apps die je op je computer hebt geinstalleerd. Ook programma s als Microsoft Word of Spotify zijn software.
  • Firmware: software die al is geprogrammeerd in hardware. Sommige onderdelen, zoals de BIOS van een computer of software van een fotocamera, zijn al embedded in het apparaat. Meestal is deze software niet aan te passen en is deze essentieel voor de werking van het apparaat.
Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Ministerie tegen cyberaanvallen en spionage opgezet in Denemarken
Verder lezen
Privacyorganisaties bezorgd over nasleep AI videobewaking bij Olympische Spelen
Verder lezen
AP: meer waarborgen nodig om doxing tegen te gaan
Verder lezen
Hoe bereid je je voor op mogelijke digitale ontwrichting?
Verder lezen
Wen er maar aan, zei de minister
Verder lezen
Gemeente gooit persoonsgegevens van 23.000 Bosschenaren op straat
Verder lezen
Hebben eerdere sancties die EU oplegde aan techbedrijven al enig resultaat gehad? En andere vragen beantwoord
Verder lezen
Veel zorginstellingen hebben last van DDoS ransomware aanvallen
Verder lezen
Vijf acties waarmee organisaties het risico op een cyberincident verkleinen
Verder lezen
Kabinet en justitie happig op gebruik commerciele dna databanken als opsporingsmethode: Roept vragen op over privacy
Verder lezen