Skip to main content

Bedrijven worstelen met essentiele beveiligingstaken

93 Procent van de organisaties wereldwijd ervaart de uitvoering van bepaalde essentiele beveiligingstaken, zoals het opsporen van bedreigingen, als een uitdaging. Dat blijkt uit het rapport The State of Cybersecurity 2023: The Business Impact of Adversaries on Defenders van beveiligingsbedrijf Sophos.

Onder de uitdagingen valt ook begrip van hoe een aanval heeft kunnen plaatsvinden, waarbij 75 procent van de respondenten aangeeft moeite te hebben met het identificeren van de hoofdoorzaak van een incident. Dat kan een goed herstel moeilijker maken, zegt Sophos, waardoor organisaties kwetsbaar blijven voor herhaalde en-of meervoudige aanvallen, door dezelfde of verschillende vijanden. Vooral omdat 71 procent van de ondervraagden ook aangeeft moeite te hebben met tijdig herstel. Bovendien beweert 71 procent het moeilijk te vinden om signalen en waarschuwingen te begrijpen, en hetzelfde percentage geeft aan moeite te hebben met het prioriteren van onderzoeken.

Routinematige uitbuiting

Slechts een vijfde van de respondenten beschouwt kwetsbaarheden en diensten op afstand als een belangrijk cyberbeveiligingsrisico voor 2023. Het is echter een feit dat deze routinematig worden uitgebuit door Active Adversaries. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen
Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen