Bedrijven worstelen met essentiele beveiligingstaken

93 Procent van de organisaties wereldwijd ervaart de uitvoering van bepaalde essentiele beveiligingstaken, zoals het opsporen van bedreigingen, als een uitdaging. Dat blijkt uit het rapport The State of Cybersecurity 2023: The Business Impact of Adversaries on Defenders van beveiligingsbedrijf Sophos.

Onder de uitdagingen valt ook begrip van hoe een aanval heeft kunnen plaatsvinden, waarbij 75 procent van de respondenten aangeeft moeite te hebben met het identificeren van de hoofdoorzaak van een incident. Dat kan een goed herstel moeilijker maken, zegt Sophos, waardoor organisaties kwetsbaar blijven voor herhaalde en-of meervoudige aanvallen, door dezelfde of verschillende vijanden. Vooral omdat 71 procent van de ondervraagden ook aangeeft moeite te hebben met tijdig herstel. Bovendien beweert 71 procent het moeilijk te vinden om signalen en waarschuwingen te begrijpen, en hetzelfde percentage geeft aan moeite te hebben met het prioriteren van onderzoeken.

Routinematige uitbuiting

Slechts een vijfde van de respondenten beschouwt kwetsbaarheden en diensten op afstand als een belangrijk cyberbeveiligingsrisico voor 2023. Het is echter een feit dat deze routinematig worden uitgebuit door Active Adversaries. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Een DPIA uitgevoerd en dan?
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen