EU overheidsinstanties onder vuur van zowel China als Rusland

ESET heeft haar APT Activity Report uitgebracht, dat een samenvatting geeft van de activiteiten van geselecteerde advanced persistent threat, APT, groepen die door onderzoekers van ESET zijn waargenomen, onderzocht en geanalyseerd van oktober 2022 tot eind maart 2023. Het rapport wordt halfjaarlijks gepubliceerd. Gedurende deze periode concentreerden verschillende Chinese dreigingsactoren zoals Ke3chang en Mustang Panda zich op high profile Europese organisaties. Het Chinese Ke3chang gebruikte hierbij tactieken zoals de inzet van een nieuwe Ketrican variant en loader, en Mustang Panda gebruikte hiervoor twee nieuwe backdoors.

Ook Russische APT-groepen bleven zich richten op Oekraine en de EU-lidstaten. Sandworm zette hierbij wipers in, waaronder de door ESET ontdekte nieuwe wiper genaamd SwitfSlicer. Gamaredon bleef een van de meest actieve APT-groepen gericht op Oekraine. ESET ontdekte het afgelopen halfjaar onder andere een spearphishing-campagne van Gamaradon gericht op overheidsinstellingen in verschillende EU-landen. Sednit en de Dukes zette tevens spearphishing e-mails in die, in het geval van de Dukes, leidden tot de uitvoering van een red team tool bekend als Brute Ratel.

Daarnaast heeft ook de cyberspionage-groepering Winter Vivern in februari 2023 opnieuw van zich laten horen met een opvallende aanval op ten minste twee verschillende overheidsorganisaties in Europa. De groep maakte gebruik van een XSS-kwetsbaarheid om mailbox-referenties te stelen. Winter Vivern staat erom bekend spearphishing-e-mails te gebruiken om slachtoffers te verleiden op een link te klikken, waardoor ze een nep-antivirus kunnen downloaden dat een aangepaste PowerShell backdoor installeert. De groep is in de afgelopen maanden bijzonder actief geweest in Europa en richtte zich in februari op Oekraiense en Poolse ambtenaren.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog
Een DPIA uitgevoerd en dan?
Voor gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico geldt dat je een DPIA moet uitvoeren. Maar wat doe je met de uitkomsten van een DPIA en hoe zorg je ervoor dat een DPIA geen eenmalige actie is maar over een bepaalde tijd herhaald wordt?

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen