Skip to main content

Organisatorische inbedding van maatregelen

Deze maatregelen kunnen u helpen bij het voorkomen van incidenten. Om deze maatregelen effectief in uw organisatie in te zetten, is het nodig dat u de organisatorische kant van cybersecurity goed geregeld hebt. Het is van belang dat u bewustzijn creeert voor de risico s van cybersecurity op alle niveaus in de organisatie, inclusief gebruikers. Beleg daarnaast verantwoordelijkheden juist.

Directie

Omdat incidenten zich overal in de organisatie kunnen voordoen is cybersecurity een uitdaging voor de gehele organisatie. Om ervoor te zorgen dat de organisatie deze uitdaging aankan, is de juiste sturing vanuit de directie nodig. De belangrijkste cybersecuritytaken van de directie zijn het beleggen van eigenaarschap en verantwoordelijkheid voor informatie en processen. Informatiesystemen (IT) zijn hierbij ondersteunende middelen. Immers, IT-systemen zijn een middel om informatie te verwerken en om processen die bijvoorbeeld gebruik maken van operationele systemen (OT) aan te sturen. Na het beleggen van deze verantwoordelijkheden ziet de directie ook toe op een goede uitvoering ervan. In deze tijd zijn IT- en OT-systemen, net als geld en personeel, bedrijfsmiddelen waar een organisatie van afhankelijk is. Om die reden is het lijnmanagement de aangewezen plek om deze verantwoordelijkheid te beleggen. De directie dient te zorgen dat de juiste functionarissen beschikbaar zijn om lijnmanagers bij deze verantwoordelijkheid te ondersteunen. Voorbeelden zijn een Chief Information Security Officer (CISO), een Functionaris Gegevensbescherming (FG), Chief Information Officer (CIO) en-of een informatiemanager, een IT-manager of een OT-manager. Echter, de hoogstgeplaatste persoon binnen de organisatie (directeur, bestuursvoorzitter, secretaris-generaal) is en blijft eindverantwoordelijk.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

NIS2: tijdig voorbereid op Europese wettelijke cybersecurity regels
Verder lezen
Enschede probeert opnieuw onder boete van 6 ton voor privacy schending uit te komen
Verder lezen
Minister: bestuurder moet altijd toestemming geven voor delen voertuigdata
Verder lezen
Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen
Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen