Skip to main content

Europese privacy toezichthouder zet taskforce op voor aanpak ChatGPT

De Europese privacy toezichthouder European Data Protection Board, EDPB, heeft een taskforce voor ChatGPT opgezet. Dit is een mogelijk belangrijke eerste stap in de richting van een gemeenschappelijk Europees beleid voor het vaststellen van privacyregels voor kunstmatige intelligentie. Het besluit van de EDPB volgt op een eenzijdige stap van Italie vorige maand om ChatGPT te verbieden. Mogelijk volgt Duitsland dit voorbeeld, aldus de Duitse commissaris voor gegevensbescherming.

ChatGPT is een zogeheten generatief AI-programma dat de aandacht van het publiek trok vanwege zijn vermogen om snel antwoorden te schrijven op een breed scala aan vragen. De toepassing wist in korte tijd ruim 100 miljoen actieve gebruikers per maand te verkrijgen. De toepassing roept echter ook vragen op over de gevolgen die toepassingen zoals ChatGPT kan hebben voor veiligheid, privacy en banen. Ook in de VS zijn generatieve AI-toepassingen inmiddels onderwerp van onderzoek.

Geoblock ChatGPT

ChatGPT-ontwikkelaar OpenAI mag in Italie in ieder geval voorlopig geen gegevens meer verwerken, zo werd begin april bekend. De dienst ChatGPT is sindsdien via een geoblock geblokkeerd in Italie. De Italiaanse waakhond GPDP stelt dat OpenAI gebruikers onvoldoende informeert over de gegevens die het bedrijf verzamelt. Ook hekelt de toezichthouder het ontbreken van een rechtsgrondslag voor het op massale schaal verzamelen en opslaan van persoonlijke gegevens, met als doel het trainen van algoritmes.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Slimme camera s schudden retail op
Verder lezen
Vijf stappen om je bedrijf te wapenen tegen opkomende cybercrime met AI
Verder lezen
Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen