Europese privacy toezichthouder zet taskforce op voor aanpak ChatGPT

De Europese privacy toezichthouder European Data Protection Board, EDPB, heeft een taskforce voor ChatGPT opgezet. Dit is een mogelijk belangrijke eerste stap in de richting van een gemeenschappelijk Europees beleid voor het vaststellen van privacyregels voor kunstmatige intelligentie. Het besluit van de EDPB volgt op een eenzijdige stap van Italie vorige maand om ChatGPT te verbieden. Mogelijk volgt Duitsland dit voorbeeld, aldus de Duitse commissaris voor gegevensbescherming.

ChatGPT is een zogeheten generatief AI-programma dat de aandacht van het publiek trok vanwege zijn vermogen om snel antwoorden te schrijven op een breed scala aan vragen. De toepassing wist in korte tijd ruim 100 miljoen actieve gebruikers per maand te verkrijgen. De toepassing roept echter ook vragen op over de gevolgen die toepassingen zoals ChatGPT kan hebben voor veiligheid, privacy en banen. Ook in de VS zijn generatieve AI-toepassingen inmiddels onderwerp van onderzoek.

Geoblock ChatGPT

ChatGPT-ontwikkelaar OpenAI mag in Italie in ieder geval voorlopig geen gegevens meer verwerken, zo werd begin april bekend. De dienst ChatGPT is sindsdien via een geoblock geblokkeerd in Italie. De Italiaanse waakhond GPDP stelt dat OpenAI gebruikers onvoldoende informeert over de gegevens die het bedrijf verzamelt. Ook hekelt de toezichthouder het ontbreken van een rechtsgrondslag voor het op massale schaal verzamelen en opslaan van persoonlijke gegevens, met als doel het trainen van algoritmes.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de gemeenteraad bij informatiebeveiliging en privacy
De gemeenteraad heeft een belangrijke rol om er op toe te zien dat informatiebeveiliging en privacybescherming goed wordt geborgd binnen de gemeentelijke organisatie. In deze blog lees je wat die rol inhoudt en welke taken en verantwoordelijkheden daarbij horen.
Gemeentelijke privacy: Een blik achter de schermen
De AVG bestaat dit jaar vijf jaar. Sinds 25 mei 2018 moeten alle organisaties, waaronder gemeenten, voldoen aan de verplichtingen uit de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens. Maar hoe is het gesteld met de privacy bij gemeenten? Hebben ze de basis op orde? Je leest het in deze blog.
Hoe zet je Artificial Intelligence (AI) succesvol in?
Gemeenten maken steeds meer gebruik van AI, omdat dit ontzettend veel kansen biedt. Tegelijkertijd roept het gebruik van AI ook nieuwe vragen op. Je leest er meer over in deze blog

Meer recente berichten

Privacy risico s in kaart brengen met een DPIA
Verder lezen
Beveiliging informatie geen prioriteit bij Ministerie van Buitenlandse Zaken
Verder lezen
NIS2: onduidelijke wet in combinatie met hoge boetes
Verder lezen
AP wil opheldering over fraude algoritme gemeenten
Verder lezen
Een tip of klacht indienen bij de AP
Verder lezen
Wegiz vraagt om aantal nieuwe NEN normen
Verder lezen
Hack bij gemeente: criminelen hadden toegang tot tienduizenden gegevens
Verder lezen
Kabinet heeft meer tijd nodig voor anonieme bsn s en socialemediamonitoring
Verder lezen
Europese Hof houdt onzekerheid over AVG in stand
Verder lezen
Organisatorische inbedding van maatregelen
Verder lezen