AP: Politiek, investeer in tegenmacht big tech

De Autoriteit Persoonsgegevens, AP, pleit voor een Minister van Digitale Zaken, evenals acht ict brancheorganisaties.

Met nieuwe verkiezingen in zicht worden politiek partijen om de oren geslagen met manifesten en visiedocumenten: vakorganisaties en andere belanghebbenden nemen stelling in op een specifiek onderwerp in de hoop om de verkiezingsprogramma s te beinvloeden. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens, AP, bracht een position paper uit, met daarin drie digitaliseringskwesties die decentrale overheden bekend in de oren zullen klinken.

Digitaliseringskwesties

De privacywaakhond signaleert drie digitaliseringskwesties die politieke aandacht behoeven.

  1. De democratische rechtstaat staat onder druk door big tech. Mensen zijn voor steeds meer dienstverlening afhankelijk van grote techbedrijven, omdat er geen publiek alternatief is. Dat is problematisch vanwege de datahonger van deze bedrijven en de algoritmes waarmee ze burgers beinvloeden en manipuleren. Om te zorgen dat big tech zich aan de wet houdt, moet de toezichthouder zijn tanden kunnen laten zien.
  2. Overheden zelf zijn eveneens scheutig met dataverzamelingen en de inzet van algoritmes en ze  willen daarbij nog wel eens onrechtmatig te werk gaan. Dit levert lastig te controleren problemen op en schaadt het vertrouwen in de overheid, aldus de AP.
  3. Dat raakt aan de derde digitaliseringskwestie: de cyberveiligheid. Daarmee is het in Nederland bedroevend gesteld. De schaal waarop persoonsgegevens door cyberincidenten op straat belanden is immens, stelt de AP. Bij de drie grootste gemelde cyberaanvallen van 2022 lagen de gegevens van naar schatting 900.000 inwoners op straat.
Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen