Skip to main content

Bestrijding zero day aanvallen is collectieve verantwoordelijkheid

Hackers en cybercriminelen maken steeds vaker misbruik van niet eerder ontdekte kwetsbaarheden in software om systemen aan te vallen. Iets aan deze toenemende dreiging doen en het algemeen belang beschermen, vraagt om een gezamenlijke inspanning. Het is cruciaal dat organisaties hun basisbeveiliging versterken en periodiek screenen op kwetsbaarheden. Deze maatregelen beschermen niet alleen de organisatie zelf, maar hebben ook invloed op de binnenlandse en internationale veiligheid.

Ondoordachte informatie uitwisseling kan schade vergroten

Als voorbeeld noemt het bedrijf de cyberaanval op twaalf Noorse ministeries. Hackers maakten misbruik van een zero day exploit in Ivanti Endpoint Manager Mobile. Daardoor wisten de aanvallers het authenticatieproces te omzeilen om toegang te krijgen tot vertrouwelijke bedrijfsgegevens. Het is niet de eerste en zeker niet de laatste keer dat een land doelwit zal zijn van zo n gerichte zero day aanval, zo benadrukt Jort Kollerie, beveiligingsspecialist bij Orange Cyberdefense.

Een digitale aanval via een zero day exploit is niet alleen gevaarlijk voor het bedrijf of de organisatie die hierdoor wordt getroffen. Volgens Kollerie kan het een grote groep slachtoffers creeren als er niet snel wordt ingegrepen. Het risico bestaat dat bij ondoordachte informatie uitwisseling de kwetsbaarheid ineens onder een grotere groep hackers bekend wordt en het dus nog veel meer schade kan aanrichten, zegt hij.

De Noorse overheid heeft in zijn ogen goed gehandeld door direct contact op te nemen met de softwareleverancier. Zo kon het bedrijf snel een patch ontwikkelen en deze wereldwijd uitrollen om schade bij andere partijen te voorkomen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen