Skip to main content

Bestrijding zero day aanvallen is collectieve verantwoordelijkheid

Hackers en cybercriminelen maken steeds vaker misbruik van niet eerder ontdekte kwetsbaarheden in software om systemen aan te vallen. Iets aan deze toenemende dreiging doen en het algemeen belang beschermen, vraagt om een gezamenlijke inspanning. Het is cruciaal dat organisaties hun basisbeveiliging versterken en periodiek screenen op kwetsbaarheden. Deze maatregelen beschermen niet alleen de organisatie zelf, maar hebben ook invloed op de binnenlandse en internationale veiligheid.

Ondoordachte informatie uitwisseling kan schade vergroten

Als voorbeeld noemt het bedrijf de cyberaanval op twaalf Noorse ministeries. Hackers maakten misbruik van een zero day exploit in Ivanti Endpoint Manager Mobile. Daardoor wisten de aanvallers het authenticatieproces te omzeilen om toegang te krijgen tot vertrouwelijke bedrijfsgegevens. Het is niet de eerste en zeker niet de laatste keer dat een land doelwit zal zijn van zo n gerichte zero day aanval, zo benadrukt Jort Kollerie, beveiligingsspecialist bij Orange Cyberdefense.

Een digitale aanval via een zero day exploit is niet alleen gevaarlijk voor het bedrijf of de organisatie die hierdoor wordt getroffen. Volgens Kollerie kan het een grote groep slachtoffers creeren als er niet snel wordt ingegrepen. Het risico bestaat dat bij ondoordachte informatie uitwisseling de kwetsbaarheid ineens onder een grotere groep hackers bekend wordt en het dus nog veel meer schade kan aanrichten, zegt hij.

De Noorse overheid heeft in zijn ogen goed gehandeld door direct contact op te nemen met de softwareleverancier. Zo kon het bedrijf snel een patch ontwikkelen en deze wereldwijd uitrollen om schade bij andere partijen te voorkomen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.
BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Gedragsverandering cybersecurity via inzicht in motivaties en barrieres van ondernemers
Verder lezen
Printfout in 250 brieven van gemeente Alphen aan den Rijn veroorzaakt datalek persoonsgegevens
Verder lezen
Bedreigde advocaten mogen persoonsgegevens afschermen in Kadaster
Verder lezen
EU enquete: weinig aandacht voor cyberveiligheid bij bedrijven
Verder lezen
MKB verdeeld over voordelen van Europese cybersecuritywetgeving
Verder lezen
Nieuwe regels voor kredietregistratie schieten tekort
Verder lezen
Antwoord op prangende juridische vragen over gezichtsherkenning
Verder lezen
Ruim miljoen euro om scholen beter te beschermen tegen cyberaanvallen
Verder lezen
Nederland onderkent urgentie NIS2 onvoldoende
Verder lezen
Datalek persoonsgegevens via portal van Drents waterschap
Verder lezen