Skip to main content

Bestrijding zero day aanvallen is collectieve verantwoordelijkheid

Hackers en cybercriminelen maken steeds vaker misbruik van niet eerder ontdekte kwetsbaarheden in software om systemen aan te vallen. Iets aan deze toenemende dreiging doen en het algemeen belang beschermen, vraagt om een gezamenlijke inspanning. Het is cruciaal dat organisaties hun basisbeveiliging versterken en periodiek screenen op kwetsbaarheden. Deze maatregelen beschermen niet alleen de organisatie zelf, maar hebben ook invloed op de binnenlandse en internationale veiligheid.

Ondoordachte informatie uitwisseling kan schade vergroten

Als voorbeeld noemt het bedrijf de cyberaanval op twaalf Noorse ministeries. Hackers maakten misbruik van een zero day exploit in Ivanti Endpoint Manager Mobile. Daardoor wisten de aanvallers het authenticatieproces te omzeilen om toegang te krijgen tot vertrouwelijke bedrijfsgegevens. Het is niet de eerste en zeker niet de laatste keer dat een land doelwit zal zijn van zo n gerichte zero day aanval, zo benadrukt Jort Kollerie, beveiligingsspecialist bij Orange Cyberdefense.

Een digitale aanval via een zero day exploit is niet alleen gevaarlijk voor het bedrijf of de organisatie die hierdoor wordt getroffen. Volgens Kollerie kan het een grote groep slachtoffers creeren als er niet snel wordt ingegrepen. Het risico bestaat dat bij ondoordachte informatie uitwisseling de kwetsbaarheid ineens onder een grotere groep hackers bekend wordt en het dus nog veel meer schade kan aanrichten, zegt hij.

De Noorse overheid heeft in zijn ogen goed gehandeld door direct contact op te nemen met de softwareleverancier. Zo kon het bedrijf snel een patch ontwikkelen en deze wereldwijd uitrollen om schade bij andere partijen te voorkomen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom is het lastig om structureel DPIA’s uit te voeren?
Toen de AVG van kracht werd, zijn gemeenten actief aan de slag gegaan om de privacy van hun inwoners te waarborgen, waaronder het uitvoeren van DPIA’s. Ondanks de verplichting en het belang van DPIA’s blijkt dat maar een klein aantal gemeenten deze structureel uitvoert. In deze blog leggen we uit waarom dit zo is en welke uitdagingen gemeenten tegenkomen
Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.

Meer recente berichten

Onderzoekers KU Leuven leggen datalekken populaire datingapps bloot
Verder lezen
Uber deelde gegevens van chauffeurs met opsporingsdiensten buiten de EU
Verder lezen
Ministerie EZ geeft opnieuw 1 miljoen subsidie voor cyberweerbaarheid mkb
Verder lezen
Ministerie tegen cyberaanvallen en spionage opgezet in Denemarken
Verder lezen
Privacyorganisaties bezorgd over nasleep AI videobewaking bij Olympische Spelen
Verder lezen
AP: meer waarborgen nodig om doxing tegen te gaan
Verder lezen
Hoe bereid je je voor op mogelijke digitale ontwrichting?
Verder lezen
Wen er maar aan, zei de minister
Verder lezen
Gemeente gooit persoonsgegevens van 23.000 Bosschenaren op straat
Verder lezen
Hebben eerdere sancties die EU oplegde aan techbedrijven al enig resultaat gehad? En andere vragen beantwoord
Verder lezen