Bestrijding zero day aanvallen is collectieve verantwoordelijkheid

Hackers en cybercriminelen maken steeds vaker misbruik van niet eerder ontdekte kwetsbaarheden in software om systemen aan te vallen. Iets aan deze toenemende dreiging doen en het algemeen belang beschermen, vraagt om een gezamenlijke inspanning. Het is cruciaal dat organisaties hun basisbeveiliging versterken en periodiek screenen op kwetsbaarheden. Deze maatregelen beschermen niet alleen de organisatie zelf, maar hebben ook invloed op de binnenlandse en internationale veiligheid.

Ondoordachte informatie uitwisseling kan schade vergroten

Als voorbeeld noemt het bedrijf de cyberaanval op twaalf Noorse ministeries. Hackers maakten misbruik van een zero day exploit in Ivanti Endpoint Manager Mobile. Daardoor wisten de aanvallers het authenticatieproces te omzeilen om toegang te krijgen tot vertrouwelijke bedrijfsgegevens. Het is niet de eerste en zeker niet de laatste keer dat een land doelwit zal zijn van zo n gerichte zero day aanval, zo benadrukt Jort Kollerie, beveiligingsspecialist bij Orange Cyberdefense.

Een digitale aanval via een zero day exploit is niet alleen gevaarlijk voor het bedrijf of de organisatie die hierdoor wordt getroffen. Volgens Kollerie kan het een grote groep slachtoffers creeren als er niet snel wordt ingegrepen. Het risico bestaat dat bij ondoordachte informatie uitwisseling de kwetsbaarheid ineens onder een grotere groep hackers bekend wordt en het dus nog veel meer schade kan aanrichten, zegt hij.

De Noorse overheid heeft in zijn ogen goed gehandeld door direct contact op te nemen met de softwareleverancier. Zo kon het bedrijf snel een patch ontwikkelen en deze wereldwijd uitrollen om schade bij andere partijen te voorkomen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen