De 20 meest misbruikte kwetsbaarheden zijn al jaren geleden gedicht

Dagelijks worden nieuwe gaten ontdekt in software, maar cybercriminelen hebben die lang niet altijd nodig. Beveiligingsbedrijf Qualys stelde een lijst op met de twintig meest misbruikte kwetsbaarheden. En die zijn allemaal jaren geleden al ontdekt en gedicht.

Het overzicht van Qualys is gebaseerd op observaties in de afgelopen paar jaar en in 2023. Om te bepalen welke kwetsbaarheden in de top twintig komen, werd naar diverse factoren gekeken, waaronder naar hoe vaak een gat misbruikt is. Ook geeft Qualys aan hoeveel verschillende aanvallers een gat misbruikten.

Veel gaten bij Microsoft

Uit dat onderzoek blijkt nu dat de meeste misbruikte gaten gevonden worden in diensten en producten van Microsoft: maar liefst vijftien van de twintig kwetsbaarheden zitten daarin. Het gaat dan bijvoorbeeld om de remote code execution fout in Microsoft Wordpad, die al in 2017 gedicht werd. 

Daarnaast zien we in de lijst de bekende fout Eternalblue, een remote code execution fout in Microsofts SMBv1 protocol waarmee de bekende ransomware aanvallen WannaCry en Petya zijn uitgevoerd. Ook deze fout werd al in 2017 gedicht, maar ook in 2023 werd nog misbruik gesignaleerd.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Dataminimalisatie: waarom minder soms meer is.
: In de digitale wereld waarin we leven, verzamelen we een enorme hoeveelheid gegevens. Maar in deze tijd van dataverzameling is er gelukkig ook een AVG-principe dat steeds meer aandacht krijgt: gegevensminimalisatie.
Hoe zorg je dat een SaaS-leverancier voldoet aan je beveiligingseisen?
Gemeenten besteden het beheer van software steeds vaker uit en maken hierbij gebruik van SaaS. Bij de selectie van een SaaS-leverancier is het belangrijk dat de leverancier weet wat er van hen verwacht wordt als het gaat om informatiebeveiliging. Want hoe zorg je ervoor dat ook die oplossingen aan de eisen van de gemeente voldoen?
Wat zijn de verplichtingen rondom het melden van een datalek?
Elke organisatie die persoonsgegevens verwerkt, is verplicht om een melding te maken bij de AP wanneer er zich een datalek heeft voorgedaan, zo ook gemeenten. Maar wanneer en voor welke datalekken moet je de AP informeren? En wanneer moet je het datalek melden aan de betrokkenen? Je leest het in deze blog.

Meer recente berichten

AI en regelgeving zorgen voor nieuwe uitdagingen
Verder lezen
Privacy: de poortwachter voor onze mensenrechten
Verder lezen
Nieuwe Archiefwet verslechtert positie burger
Verder lezen
Extra geld voor toezicht op nieuwe digitale wetgeving
Verder lezen
Oeps: gemeente Alkmaar maakt per ongeluk 236.000 euro over aan nepdirecteur
Verder lezen
Kuipers: dataopslag huisartsen is niet mijn zaak
Verder lezen
Consumentenbond klaagt Google aan en eist 750 euro per gebruiker
Verder lezen
Cisco VPN s zonder multifactorauthenticatie gericht op Akira Ransomware
Verder lezen
De dieven specialiseren zich. Er is een cybercrimineel voor iedereen
Verder lezen
Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel
Verder lezen