Skip to main content

AIVD krijgt sleutelrol bij cybersecurity

De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst, AIVD, gaat een belangrijke rol spelen bij de bescherming van Nederland tegen cyberdreigingen. Een behoorlijk deel van het extra geld dat het demissionaire kabinet voor 2024 heeft vrijgemaakt voor cybersecurity, gaat dan ook naar deze dienst. Ook de MIVD krijgt meer middelen.

Het budget van de AIVD stijgt volgend jaar naar 72 miljoen euro, een bedrag dat in 2027 oploopt tot 86,5 miljoen euro. Het kabinet investeert extra in de operationele slagkracht van de AIVD. Hierbij worden de aanbevelingen van de Algemene Rekenkamer nauw opgevolgd. De AIVD moet een datagedreven en technisch toekomstbestendige dienst worden.  Binnen de wettelijke regels is de AIVD bevoegd om gebruik te maken van kabel interceptie, aftappen van kabelverkeer. Komend jaar investeert de dienst ook in de structurele versterking van inlichtingen posities.

De AIVD zet in 2024 in op een gecombineerde aanpak van detectie van digitale aanvallen en advies aan overheden, universiteiten en vitale bedrijven over het vergroten van de digitale weerbaarheid.

Extra aandacht vergen statelijke actoren die met offensieve cyberprogramma s, spionage en inmenging een dreiging vormen voor de, economische, veiligheid van Nederland. Behalve Rusland behoren ook China en Iran tot deze groep. Staatshackers uit deze landen zetten de nationale veiligheid onder druk. Vanuit de overheid en gehele samenleving is een brede inzet op de versterking van de weerbaarheid van de democratische rechtsorde nodig. Binnenkort stuurt minister Hugo de Jonge, thans Binnenlandse Zaken, hierover een brief aan de Kamer.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is een gerechtvaardigd belang?
Wanneer je als organisatie persoonsgegevens verwerkt, heb je altijd een zogeheten ‘grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens’ nodig. Eén van de grondslagen is een ‘gerechtvaardigd belang’. Maar wat houdt een ‘gerechtvaardigd belang’ eigenlijk in?
Het volwassenheidsmodel voor authenticatie
In de factsheet ‘Volwassen authenticeren – gebruik veilige middelen voor authenticatie’ adviseert het NCSC om accounts te beveiligen op een manier die past bij de gevoeligheid van de gegevens en middelen waar deze toegang toe bieden.
Belangrijke vaardigheden voor een succesvolle Privacy Officer
Om de privacydoelen van de gemeente te bereiken en een succesvolle Privacy Officer te zijn, moet je over een aantal essentiële basisvaardigheden beschikken.

Meer recente berichten

Minister: bestuurder moet altijd toestemming geven voor delen voertuigdata
Verder lezen
Rekenkamercommissie komt met rapport informatieveiligheid
Verder lezen
Ceo s hikken aan tegen cybersecurity investeringen
Verder lezen
EU hof oordeelt over kosteloos opvragen medisch dossier
Verder lezen
AP wederom kritisch over datasurveillancewet
Verder lezen
Cybersecurity in het quantumtijdperk: over dertig jaar ligt data op straat
Verder lezen
Hoe AI kan bijdragen aan cybersecurity in de zorg
Verder lezen
Chinese hackers hadden twee jaar lang toegang tot netwerk NXP
Verder lezen
Partijen overtreden cookiewet met plaatsen volgcookies
Verder lezen
Omarming zero trust heeft in Europa meer tijd nodig
Verder lezen