Skip to main content

AIVD krijgt sleutelrol bij cybersecurity

De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst, AIVD, gaat een belangrijke rol spelen bij de bescherming van Nederland tegen cyberdreigingen. Een behoorlijk deel van het extra geld dat het demissionaire kabinet voor 2024 heeft vrijgemaakt voor cybersecurity, gaat dan ook naar deze dienst. Ook de MIVD krijgt meer middelen.

Het budget van de AIVD stijgt volgend jaar naar 72 miljoen euro, een bedrag dat in 2027 oploopt tot 86,5 miljoen euro. Het kabinet investeert extra in de operationele slagkracht van de AIVD. Hierbij worden de aanbevelingen van de Algemene Rekenkamer nauw opgevolgd. De AIVD moet een datagedreven en technisch toekomstbestendige dienst worden.  Binnen de wettelijke regels is de AIVD bevoegd om gebruik te maken van kabel interceptie, aftappen van kabelverkeer. Komend jaar investeert de dienst ook in de structurele versterking van inlichtingen posities.

De AIVD zet in 2024 in op een gecombineerde aanpak van detectie van digitale aanvallen en advies aan overheden, universiteiten en vitale bedrijven over het vergroten van de digitale weerbaarheid.

Extra aandacht vergen statelijke actoren die met offensieve cyberprogramma s, spionage en inmenging een dreiging vormen voor de, economische, veiligheid van Nederland. Behalve Rusland behoren ook China en Iran tot deze groep. Staatshackers uit deze landen zetten de nationale veiligheid onder druk. Vanuit de overheid en gehele samenleving is een brede inzet op de versterking van de weerbaarheid van de democratische rechtsorde nodig. Binnenkort stuurt minister Hugo de Jonge, thans Binnenlandse Zaken, hierover een brief aan de Kamer.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

1 op 2 cyberaanvallen worden intern gepleegd
Verder lezen
Aanpassingen Handelsregister: meer privacy en verbeterde toegankelijkheid
Verder lezen
Waar en wanneer mag je vliegen met een drone in Nederland?
Verder lezen
Kwart cybersecurity incidenten bij Europese mkb ers door zwakke wachtwoorden
Verder lezen
Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen