Skip to main content

Overheid poogt data impasse te doorbreken

Met een meerjarenaanpak, een adviesfunctie voor verantwoord datagebruik, een Triage loket, een Digilab en een Nationaal innovatiecentrum voor privacy enhancing technologies, Nicpet, wil de rijksoverheid de impasses doorbreken rondom gegevens delen. Vooruitgang wordt er namelijk nauwelijks geboekt. Zo bleek tijdens de Stelseldag, het congres over de Interbestuurlijke Datastrategie, IBDS, en het Federatief Datastelsel.

Beide initiatieven, IBDS en het Federatief Datastelsel, kwamen al eerder van de grond, reden voor de overheid om op de Stelseldag te laten zien wat er allemaal gebeurt. Ambtenaren bedachten ook het Digilab, opgezet vanuit Data bij de Bron, Regie op Gegevens, Common Ground en de Interbestuurlijke Datastrategie, IBDS. Het Interbestuurlijk Data Overleg, IDO, geeft richting aan de IBDS op strategisch niveau. De regie ligt weer bij het ministerie van BZK. En een kenniscentrum helpt met verantwoord datagedreven werken.

Met de eerste grote initiatieven, de IBDS en het Federatief Datastelsel, zijn we volop op stoom gekomen, zei Ronald Stomp, programmamanager bij BZK. Aan aanpakken, adviesfuncties, werkgroepen, commissies, innovatiecentra, strategieen en stelsels geen gebrek. Maar zijn staatssecretaris Alexandra van Huffelen, Digitalisering, meldde op hetzelfde congres dat er concreet nog weinig voortgang valt te melden.

Geringe vooruitgang

Het is nog een lange weg te gaan naar de digitale overheid van morgen, liet ze weten. De vooruitgang is gering. Zwakke plek is de gegevensuitwisseling. Deze verloopt in de praktijk nog te moeizaam.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen