Skip to main content

Overheid poogt data impasse te doorbreken

Met een meerjarenaanpak, een adviesfunctie voor verantwoord datagebruik, een Triage loket, een Digilab en een Nationaal innovatiecentrum voor privacy enhancing technologies, Nicpet, wil de rijksoverheid de impasses doorbreken rondom gegevens delen. Vooruitgang wordt er namelijk nauwelijks geboekt. Zo bleek tijdens de Stelseldag, het congres over de Interbestuurlijke Datastrategie, IBDS, en het Federatief Datastelsel.

Beide initiatieven, IBDS en het Federatief Datastelsel, kwamen al eerder van de grond, reden voor de overheid om op de Stelseldag te laten zien wat er allemaal gebeurt. Ambtenaren bedachten ook het Digilab, opgezet vanuit Data bij de Bron, Regie op Gegevens, Common Ground en de Interbestuurlijke Datastrategie, IBDS. Het Interbestuurlijk Data Overleg, IDO, geeft richting aan de IBDS op strategisch niveau. De regie ligt weer bij het ministerie van BZK. En een kenniscentrum helpt met verantwoord datagedreven werken.

Met de eerste grote initiatieven, de IBDS en het Federatief Datastelsel, zijn we volop op stoom gekomen, zei Ronald Stomp, programmamanager bij BZK. Aan aanpakken, adviesfuncties, werkgroepen, commissies, innovatiecentra, strategieen en stelsels geen gebrek. Maar zijn staatssecretaris Alexandra van Huffelen, Digitalisering, meldde op hetzelfde congres dat er concreet nog weinig voortgang valt te melden.

Geringe vooruitgang

Het is nog een lange weg te gaan naar de digitale overheid van morgen, liet ze weten. De vooruitgang is gering. Zwakke plek is de gegevensuitwisseling. Deze verloopt in de praktijk nog te moeizaam.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

Waar en wanneer mag je vliegen met een drone in Nederland?
Verder lezen
Kwart cybersecurity incidenten bij Europese mkb ers door zwakke wachtwoorden
Verder lezen
Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen
Zoom scherpt privacybeleid voor Europese gebruikers verder aan als resultaat van samenwerking met SURF
Verder lezen
Applicatiebeveiliging in Nederland schiet flink tekort
Verder lezen