Skip to main content

Wel of geen cyberverzekering?

Regelmatig wordt mij gevraagd hoe ik aankijk tegen het afsluiten van een cyberverzekering. De dooddoener dat het nut van een cyberverzekering in sterke mate afhankelijk is van de omstandigheden is uiteraard waar, maar niet erg behulpzaam. Daar zijn de vragenstellers doorgaans niet mee geholpen. Wat vaak wel helpt is om even een stapje terug te zetten en het verzekeringsvraagstuk te benaderen vanuit een risicomanagement perspectief.

Nog niet zo heel lang geleden konden bedrijven makkelijk een cyberverzekering afsluiten. Dat is niet meer het geval. Verzekeraars ontdekten namelijk al snel dat het uitkeringsrisico steeds groter werd en dat haalde de business case onderuit. Daarom moeten bedrijven tegenwoordig aan een flinke hoeveelheid eisen voldoen om uberhaupt in aanmerking te komen voor een cyberverzekering: alleen wanneer het risicoprofiel van jouw bedrijf binnen, voor verzekeraars, acceptabele grenzen valt, mag jij een cyberverzekering afsluiten. En eigenlijk is dat maar goed ook. Ik zal uitleggen waarom.

Risicomanagement

In de basis zijn er vier wijzen om een risico te behandelen en in sommige gevallen kunnen deze ook gecombineerd worden toegepast:

  1. Accepteren  Er is voldoende risicobereidheid om het risico te laten bestaan. Vaak wegen de te maken kosten niet op tegen het risico. Bijvoorbeeld omdat de kans extreem laag is.
  2. Vermijden  Iets niet doen, waardoor het bijhorende risico ook niet kan optreden. Bijvoorbeeld geen gebruik maken van een bepaalde technologie.
  3. Verlagen  Het nemen van technische en-of organisatorische maatregelen, van preventieve, detectieve, respressieve of correctieve aard, om het bruto risico te verlagen tot een acceptabel restrisico. Er zijn tegenwoordig genoeg baselines, best practices of standaarden die beschrijven welke maatregelen je allemaal kunt nemen.
  4. Overdragen  Hoewel het belangrijk is om te beseffen dat beveiligingsrisico s op zichzelf, doorgaans, niet overdraagbaar zijn, is het wel mogelijk om de, financiele, consequenties van het desbetreffende beveiligingsrisico over te dragen. Bijvoorbeeld aan een verzekeraar.

Een cyberverzekering is dus een voorbeeld van overdragen. Het maakt de kans en impact van een cyberincident niet kleiner, maar zorgt er wel voor dat de financiele gevolgen, deels, zijn gedekt. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom privacy voelt als een last
Voor veel mensen voelt privacy als gedoe. Weer een DPIA, nog een formulier, een vinkje hier, een verwerkersovereenkomst daar. In deze blog kijken we waarom privacy in de praktijk vaak als een last voelt. Maar belangrijker nog: wat je kunt doen om het wél werkbaar te maken. Want ja, het is extra werk. Maar het hoeft geen blok aan je been te zijn.
Informatiebeveiliging vraagt om gedragsverandering
Gedrag verandert niet door kennisoverdracht alleen. Het draait om de dagelijkse keuzes die medewerkers maken. Goede informatiebeveiliging vraagt daarom om gedragsverandering, en uiteindelijk om een cultuurverandering binnen de organisatie.
Waarom interne audits voor privacy leiden tot verbeteringen
Privacy staat hoog op de agenda bij gemeenten. In deze blog leggen we uit waarom interne audits zo belangrijk zijn en hoe je ze praktisch kunt inrichten.

Meer recente berichten

Volkswagen krijgt berisping voor schendingen privacy in dieselschandaal
Verder lezen
Cybercrimegroepen zelf gehackt: reden tot juichen?
Verder lezen
AI in HR: 5 compliance-risicos en de tips voor verantwoord gebruik
Verder lezen
Gemeenten en Rijk gaan hetzelfde cloudbeleid volgen
Verder lezen
Facebook en Instagram gebruikten spionagetrucje op Android-smartphones
Verder lezen
Cyberburgemeesters: weerbaarheid tegen cyberaanval komt onder druk
Verder lezen
Bescherm persoonsgegevens agrariers in Woo
Verder lezen
Overheden roepen demissionaire minister op tot snelle lancering Nederlandse Digitaliseringsstrategie
Verder lezen
Hoe digitale vrijheid er in 2025 uitziet: van betalingen tot platforms
Verder lezen
EU-wetgevingsmonitor staat live
Verder lezen