Skip to main content

Wel of geen cyberverzekering?

Regelmatig wordt mij gevraagd hoe ik aankijk tegen het afsluiten van een cyberverzekering. De dooddoener dat het nut van een cyberverzekering in sterke mate afhankelijk is van de omstandigheden is uiteraard waar, maar niet erg behulpzaam. Daar zijn de vragenstellers doorgaans niet mee geholpen. Wat vaak wel helpt is om even een stapje terug te zetten en het verzekeringsvraagstuk te benaderen vanuit een risicomanagement perspectief.

Nog niet zo heel lang geleden konden bedrijven makkelijk een cyberverzekering afsluiten. Dat is niet meer het geval. Verzekeraars ontdekten namelijk al snel dat het uitkeringsrisico steeds groter werd en dat haalde de business case onderuit. Daarom moeten bedrijven tegenwoordig aan een flinke hoeveelheid eisen voldoen om uberhaupt in aanmerking te komen voor een cyberverzekering: alleen wanneer het risicoprofiel van jouw bedrijf binnen, voor verzekeraars, acceptabele grenzen valt, mag jij een cyberverzekering afsluiten. En eigenlijk is dat maar goed ook. Ik zal uitleggen waarom.

Risicomanagement

In de basis zijn er vier wijzen om een risico te behandelen en in sommige gevallen kunnen deze ook gecombineerd worden toegepast:

  1. Accepteren  Er is voldoende risicobereidheid om het risico te laten bestaan. Vaak wegen de te maken kosten niet op tegen het risico. Bijvoorbeeld omdat de kans extreem laag is.
  2. Vermijden  Iets niet doen, waardoor het bijhorende risico ook niet kan optreden. Bijvoorbeeld geen gebruik maken van een bepaalde technologie.
  3. Verlagen  Het nemen van technische en-of organisatorische maatregelen, van preventieve, detectieve, respressieve of correctieve aard, om het bruto risico te verlagen tot een acceptabel restrisico. Er zijn tegenwoordig genoeg baselines, best practices of standaarden die beschrijven welke maatregelen je allemaal kunt nemen.
  4. Overdragen  Hoewel het belangrijk is om te beseffen dat beveiligingsrisico s op zichzelf, doorgaans, niet overdraagbaar zijn, is het wel mogelijk om de, financiele, consequenties van het desbetreffende beveiligingsrisico over te dragen. Bijvoorbeeld aan een verzekeraar.

Een cyberverzekering is dus een voorbeeld van overdragen. Het maakt de kans en impact van een cyberincident niet kleiner, maar zorgt er wel voor dat de financiele gevolgen, deels, zijn gedekt. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen