Skip to main content

Belgische datahandelaar krijgt AVG boete van 174.000 euro voor grote databases

De Belgische privacytoezichthouder heeft een AVG boete van 174.640 euro uitgedeeld aan een datahandelaar. Black Tiger Belgium verzamelde onterecht gegevens van burgers en was niet transparant over wat het verzamelde.

De Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit geeft de boete aan Black Tiger Belgium, dat vroeger bekendstond als Bisnode Belgium, maar na een overname zijn naam wijzigde. Het bedrijf is een databroker die meerdere databanken beheert. Dat waren onder andere de database Consu Matrix, waarin gegevens van consumenten stonden die het bedrijf verzamelde door klantendatabanken van externe bronnen bij elkaar te voegen. Ook beheerde het bedrijf een databank met bedrijfsgegevens, Spectron. Black Tiger had nog andere databases, zoals directmarketingdatabase Permesso, maar die bevatte gegevens die door individuen waren opgegeven. De Gegevensbeschermingsautoriteit had vooral moeite met de eerste twee databases. Het bedrijf had namelijk geen goede reden de gegevens te verzamelen.

Het bedrijf zei een gerechtvaardigd belang te hebben voor het verzamelen van de gegevens. De GBA concludeert dat dat niet zo is. De data kwam van veel verschillende databronnen en werd op grote schaal verwerkt. Dit impliceert volgens de Inspectiedienst dat betrokkenen niet redelijkerwijs kunnen verwachten dat hun persoonsgegevens zonder hun toestemming worden verwerkt, schrijft de toezichthouder.

Bovendien hield Black Tiger geen rekening met de risico s die er voor betrokkenen waren, zegt de GBA. Zulke risico s zijn bijvoorbeeld dat betrokkenen kunnen worden geprofileerd door andere bedrijven. De GBA verwijst specifiek naar het feit dat Black Tiger gegevens ruim vijftien jaar verzamelde. Dat is volgens de toezichthouder niet gerechtvaardigd.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen