Skip to main content

World Economic Forum Report: maak cybersecurity topprioriteit

Het rapport van het World Economic Forum, WEF, onderstreept de noodzaak voor bedrijfsleiders om cybersecurity tot topprioriteit te maken. Cyberaanvallen stijgen in 2024 naar de vijfde plaats onder de zorgen van zowel overheids als particuliere respondenten, met 39 procent in hun top drie van zorgen. Dit is gebaseerd op een continu ontwikkelend cyberdreigingslandschap dat zich voedt met technologieen zoals AI en de constante dreiging die gerichte phishingaanvallen vormen voor bedrijven en de medewerkers.

Onderzoek toont aan dat het bewustzijn onder bestuurders wereldwijd groeit. Bijna driekwart van de bestuurders heeft het gevoel risico te lopen op een cyberaanval in het komende jaar. Dat is een duidelijke stijging ten opzichte van 65 procent in 2022.  

Phishing komt nog steeds veel voor. 90 Procent van de Nederlandse organisaties was in 2022 slachtoffer van ten minste een succesvolle phishing aanval. Hoewel conventionele phishing nog steeds effectief is, passen dreigingsactoren nieuwe tactieken toe. Denk aan telefoongerichte aanvallen en Adversary in the Middle, AitM, phishing proxies die multi factor authenticatie omzeilen. Deze technieken, die zich ooit beperkten tot gerichte aanvallen, worden nu op grote schaal ingezet. Er is vooral een toename van geraffineerde multi touch phishingcampagnes, waarbij aanvallers uitgebreide gesprekken voeren met verschillende personages. Deze worden gereorganiseerd door groepen of door Business Email Compromittering, BEC,-actoren.  

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom is het lastig om structureel DPIA’s uit te voeren?
Toen de AVG van kracht werd, zijn gemeenten actief aan de slag gegaan om de privacy van hun inwoners te waarborgen, waaronder het uitvoeren van DPIA’s. Ondanks de verplichting en het belang van DPIA’s blijkt dat maar een klein aantal gemeenten deze structureel uitvoert. In deze blog leggen we uit waarom dit zo is en welke uitdagingen gemeenten tegenkomen
Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.

Meer recente berichten

Het aantal cyberaanvallen op kritieke infrastructuur is in een jaar tijd met 30 procent toegenomen
Verder lezen
Bankmedewerker verkocht persoonsgegevens oudere klanten aan criminelen
Verder lezen
Persoonlijke gegevens van ruim 1000 leerlingen gelekt bij datalek in Amersfoort
Verder lezen
Cyberopslag is een essentieel onderdeel van de gegevensbeveiligingsstrategie
Verder lezen
Let op, gebruik AI chatbot kan leiden tot datalekken
Verder lezen
Rabobank moet gegevens vermeende oplichter met getroffen klant delen
Verder lezen
De mate waarin organisaties zijn voorbereid op een cybercrisis loopt sterk uiteen
Verder lezen
Defensie heeft te weinig inzicht in zwaktes ICT infrastructuur
Verder lezen
AP: kabinet moet wet aanpassen om journalisten bij Kadaster database te laten
Verder lezen
Minister Heinen in gesprek met BKR over verwijderen registraties
Verder lezen