Skip to main content

World Economic Forum Report: maak cybersecurity topprioriteit

Het rapport van het World Economic Forum, WEF, onderstreept de noodzaak voor bedrijfsleiders om cybersecurity tot topprioriteit te maken. Cyberaanvallen stijgen in 2024 naar de vijfde plaats onder de zorgen van zowel overheids als particuliere respondenten, met 39 procent in hun top drie van zorgen. Dit is gebaseerd op een continu ontwikkelend cyberdreigingslandschap dat zich voedt met technologieen zoals AI en de constante dreiging die gerichte phishingaanvallen vormen voor bedrijven en de medewerkers.

Onderzoek toont aan dat het bewustzijn onder bestuurders wereldwijd groeit. Bijna driekwart van de bestuurders heeft het gevoel risico te lopen op een cyberaanval in het komende jaar. Dat is een duidelijke stijging ten opzichte van 65 procent in 2022.  

Phishing komt nog steeds veel voor. 90 Procent van de Nederlandse organisaties was in 2022 slachtoffer van ten minste een succesvolle phishing aanval. Hoewel conventionele phishing nog steeds effectief is, passen dreigingsactoren nieuwe tactieken toe. Denk aan telefoongerichte aanvallen en Adversary in the Middle, AitM, phishing proxies die multi factor authenticatie omzeilen. Deze technieken, die zich ooit beperkten tot gerichte aanvallen, worden nu op grote schaal ingezet. Er is vooral een toename van geraffineerde multi touch phishingcampagnes, waarbij aanvallers uitgebreide gesprekken voeren met verschillende personages. Deze worden gereorganiseerd door groepen of door Business Email Compromittering, BEC,-actoren.  

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen