Skip to main content

Maakindustrie Zuid Holland krijgt cyberweerbaarheidscentrum

Er komt een cyberweerbaarheidscentrum voor de maakindustrie in Zuid Holland. Dit centrum wordt het expertisecentrum en informatieknooppunt voor cybersecurity vraagstukken binnen de gehele toeleveringsketen van de maakindustrie in Zuid Holland.

Het Cyberweerbaarheidscentrum Maakindustrie Zuid Holland, waarvoor een subsidie is toegekend, is een initiatief van Hi Delta en Security Delta, HSD, samen met Koninklijke Metaalunie, FME, InnovationQuarter, Batenburg Techniek, Boers en Co, Hittech en Lely. Zij hebben een uitvoeringscoalitie gevormd, die nauw gaat samenwerken met Cyberweerbaarheidscentra Brainport, Greenport and FERM, Centrum voor Veiligheid en Digitalisering, CVD, en Cyber Netwerk Drechtsteden.

Maakindustrie meer onder druk

De maakindustrie staat, meer dan andere sectoren, onder druk als het gaat om cybersecurity. Dit komt doordat een groot gedeelte van de industrie met twee netwerken werkt: niet alleen hun IT, maar ook hun OT, Operationele Technologie, omgeving. Het nieuwe centrum wil bedrijven praktische tools bieden om hun cybersecurity te verbeteren. Daarnaast wil het centrum de uitdagingen van de sector aanpakken door een speciaal programma voor OT op te zetten, naast de aandacht voor IT.

Zuid Holland is een logische locatie voor dit centrum, omdat in deze provincie de meeste maakbedrijven in Nederland zijn gevestigd. Deze meer dan 6.000 bedrijven zijn bijna uitsluitend MKB bedrijven die beperkte mogelijkheden hebben om aandacht te besteden aan cyberweerbaarheid. Martin van Gogh, directeur Hi Delta: Organisaties binnen de maakindustrie spelen een cruciale rol bij de uitvoering van alle belangrijke transities, zoals energie, circulair, digitalisering en robotisering. Een succesvolle cyberaanval op een bedrijf kan de hele waardeketen tot stilstand brengen: de impact is enorm. Daarom moeten we gezamenlijk werken aan cyberweerbaarheid.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen