Skip to main content

Maakindustrie Zuid Holland krijgt cyberweerbaarheidscentrum

Er komt een cyberweerbaarheidscentrum voor de maakindustrie in Zuid Holland. Dit centrum wordt het expertisecentrum en informatieknooppunt voor cybersecurity vraagstukken binnen de gehele toeleveringsketen van de maakindustrie in Zuid Holland.

Het Cyberweerbaarheidscentrum Maakindustrie Zuid Holland, waarvoor een subsidie is toegekend, is een initiatief van Hi Delta en Security Delta, HSD, samen met Koninklijke Metaalunie, FME, InnovationQuarter, Batenburg Techniek, Boers en Co, Hittech en Lely. Zij hebben een uitvoeringscoalitie gevormd, die nauw gaat samenwerken met Cyberweerbaarheidscentra Brainport, Greenport and FERM, Centrum voor Veiligheid en Digitalisering, CVD, en Cyber Netwerk Drechtsteden.

Maakindustrie meer onder druk

De maakindustrie staat, meer dan andere sectoren, onder druk als het gaat om cybersecurity. Dit komt doordat een groot gedeelte van de industrie met twee netwerken werkt: niet alleen hun IT, maar ook hun OT, Operationele Technologie, omgeving. Het nieuwe centrum wil bedrijven praktische tools bieden om hun cybersecurity te verbeteren. Daarnaast wil het centrum de uitdagingen van de sector aanpakken door een speciaal programma voor OT op te zetten, naast de aandacht voor IT.

Zuid Holland is een logische locatie voor dit centrum, omdat in deze provincie de meeste maakbedrijven in Nederland zijn gevestigd. Deze meer dan 6.000 bedrijven zijn bijna uitsluitend MKB bedrijven die beperkte mogelijkheden hebben om aandacht te besteden aan cyberweerbaarheid. Martin van Gogh, directeur Hi Delta: Organisaties binnen de maakindustrie spelen een cruciale rol bij de uitvoering van alle belangrijke transities, zoals energie, circulair, digitalisering en robotisering. Een succesvolle cyberaanval op een bedrijf kan de hele waardeketen tot stilstand brengen: de impact is enorm. Daarom moeten we gezamenlijk werken aan cyberweerbaarheid.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen