Skip to main content

Data Protection Officers lopen risico van belangenverstrengeling

Data Protection Officers bij bedrijven en overheden kunnen niet altijd onafhankelijk hun taak uitvoeren. Soms krijgen ze extra taken toebedeeld, soms hebben ze geen grip op hun eigen budget. En soms ligt belangenverstrengeling op de loer, blijkt uit grootschalig onderzoek van de European Data Protection Board, EDPB.

Het onderzoek naar de positie van Data Protection Officers, DPO s, is gehouden onder 17.000 mensen met die belangrijke taak voor gegevensbescherming bij organisaties. Een taak die officieel een onafhankelijke hoort te zijn. De uitkomsten van het onderzoek zijn gepubliceerd in aanloop naar Data Protection Day, die zondag 28 januari plaatsvond.

Kan beter

De voornaamste bevinding is dat de positie van DPO s, in het Nederlands: functionarissen gegevenbescherming, FG s, voor verbetering vatbaar is. Een DPO houdt onafhankelijk toezicht op de toepassing en naleving van de privacywetgeving binnen bepaalde bedrijven en overheidsorganisaties. Een deel van de organisaties is verplicht om een DPO aan te stellen.

Als het voor een organisatie onduidelijk is of die verplicht is een DPO aan te stellen dan moet die goed kunnen onderbouwen waarom ervoor gekozen is om dat wel of niet te doen, waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens, AP. In Nederland zijn er nu ongeveer 12.000 organisaties met een DPO, meldt privacytoezichthouder AP.

Het Europese onderzoek naar de positie van DPO s is uitgevoerd in samenwerking met 25 Europese privacytoezichthouders, waaronder ook de AP. Zij hebben de vragenlijsten voorgelegd aan organisaties binnen hun eigen land.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Nieuwe subsidie beschikbaar voor verhogen cybersecurity in, zonne, energiesector
Verder lezen
AP: kritische rol van rechter nodig bij algoritmegebruik
Verder lezen
Minister Helder: VWS kan NZa niet stoppen met gevoelige ggz data
Verder lezen
CSR doet dringende oproep verhogen cyberweerbaarheid mkb
Verder lezen
Belgie gaat Nederland voor in NIS2 omzetting
Verder lezen
Gegevens 60.000 terugbetalers op straat na fout bij DUO
Verder lezen
Rabobank hoeft beleid voor betalen met Rabo Scanner niet aan te passen
Verder lezen
Tekort aan technische vaardigheden zet bestaand IT personeel onder druk
Verder lezen
Water, afval en energiesector harder geraakt door cybercriminelen
Verder lezen
Datalek bij Limburg.net trof meer dan 290.000 klanten
Verder lezen