Skip to main content

Data Protection Officers lopen risico van belangenverstrengeling

Data Protection Officers bij bedrijven en overheden kunnen niet altijd onafhankelijk hun taak uitvoeren. Soms krijgen ze extra taken toebedeeld, soms hebben ze geen grip op hun eigen budget. En soms ligt belangenverstrengeling op de loer, blijkt uit grootschalig onderzoek van de European Data Protection Board, EDPB.

Het onderzoek naar de positie van Data Protection Officers, DPO s, is gehouden onder 17.000 mensen met die belangrijke taak voor gegevensbescherming bij organisaties. Een taak die officieel een onafhankelijke hoort te zijn. De uitkomsten van het onderzoek zijn gepubliceerd in aanloop naar Data Protection Day, die zondag 28 januari plaatsvond.

Kan beter

De voornaamste bevinding is dat de positie van DPO s, in het Nederlands: functionarissen gegevenbescherming, FG s, voor verbetering vatbaar is. Een DPO houdt onafhankelijk toezicht op de toepassing en naleving van de privacywetgeving binnen bepaalde bedrijven en overheidsorganisaties. Een deel van de organisaties is verplicht om een DPO aan te stellen.

Als het voor een organisatie onduidelijk is of die verplicht is een DPO aan te stellen dan moet die goed kunnen onderbouwen waarom ervoor gekozen is om dat wel of niet te doen, waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens, AP. In Nederland zijn er nu ongeveer 12.000 organisaties met een DPO, meldt privacytoezichthouder AP.

Het Europese onderzoek naar de positie van DPO s is uitgevoerd in samenwerking met 25 Europese privacytoezichthouders, waaronder ook de AP. Zij hebben de vragenlijsten voorgelegd aan organisaties binnen hun eigen land.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De rol van de lijnmanager op het gebied van privacy
In onze wereld, met alle informatietechnologie, is privacy belangrijker dan ooit. Als lijnmanager heb je een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen zich aan de regels van de van de organisatie houdt. Maar wat houdt deze rol precies in en welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken? Dat lees je in deze blog.
Waarom is contractmanagement ook belangrijk voor informatiebeveiliging?
Contractmanagement speelt een belangrijke rol in het kader van informatiebeveiliging. Het is namelijk niet alleen een manier om zakelijke overeenkomsten te beheren; het vormt ook de basis voor een goede informatiebeveiligingsstrategie. Waarom dat zo is lees je in deze blog.
Een verwerkersovereenkomst afgesloten, en dan?
Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is dat je een verwerkersovereenkomst moet opstellen wanneer je persoonsgegevens laat verwerken door anderen. In deze blog lees je meer over wat er moet gebeuren nadat je een verwerkersovereenkomst hebt afgesloten, om te zorgen dat je blijft voldoen aan de AVG.

Meer recente berichten

Netwerksegmentatie houdt Chinese staatshackers tegen bij Defensie
Verder lezen
Inlichtingendiensten onderzochten onrechtmatig hele bevolkingsgroepen
Verder lezen
Overheid dreigt Facebook in de ban te doen vanwege zorgen om privacy
Verder lezen
Vier kritieke kwetsbaarheden in Ivanti Connect Secure en Policy Secure
Verder lezen
Cyber Security Raad vraagt nieuwe kabinet om grote investering
Verder lezen
Onderzoek Kaspersky: Nederlandse consumenten bezuinigen op kosten, maar ook op privacy en veiligheid
Verder lezen
Europees onderzoek: positie FG moet beter
Verder lezen
Aanpassing aan Europese Cyber Resilience Act stelt critici gerust over open source
Verder lezen
Belang cybersecurity neemt evenredig toe met techafhankelijkheid
Verder lezen
Belastingdienst moet nog 72 procent bedrijfsprocessen aan AVG toetsen
Verder lezen