Skip to main content

Aantal cyberincidenten bij leveranciers explodeert: acuut gevaar voor zorgsector

Het aantal geslaagde cyberaanvallen met ransomware op de IT leveranciers van zorgorganisaties is afgelopen jaar meer dan verdubbeld. Ook bij producenten van medische technologie en in de farmaceutische industrie steeg het aantal incidenten fors, blijkt uit het nieuwe Dreigingsbeeld van expertisecentrum Z CERT.

Leveranciers worden vaker getroffen door ransomware dan zorginstellingen zelf, komt naar voren uit de cijfers van Z CERT, die het expertisecentrum voor cybersecurity in de zorg vandaag aanbood aan ActiZ voorzitter Anneke Westerlaken. Bij producenten van medische technologie steeg het wereldwijd met 63 procent, in de farmaceutische industrie met 75 procent. De geslaagde aanvallen op IT leveranciers spannen de kroon met een toename van 117 procent.

Aanvallen op leveranciers

De kwetsbaarheid van leveranciers laat zich ook voelen in Nederland. Bij de top drie van meest gerapporteerde cyber incidenten waar zorgorganisaties afgelopen jaar mee te maken kregen, staan twee soorten aanvallen die bij een leverancier plaatsvonden. De koploper is een DDoS aanval op een leverancier. Van de respondenten gaf 17 procent aan hier in 2023 door geraakt te zijn. Nog eens 11 procent rapporteert een ransomware aanval bij een leverancier. Een opvallend voorbeeld hiervan is een ransomware incident bij een leverancier van alarmknoppen, die de communicatie tussen de knoppen en de meldkamer plat legde. Het illustreert dat ook aanbieders van zorgdomotica getroffen kunnen worden.

Cloud kent risico s

Z CERT verwacht dat dit jaar meerdere ransomware incidenten zullen plaatsvinden met impact op zorginstellingen. Leveranciers en de transitie naar de cloud brengen dus nieuwe risico s met zich mee, valt in het Dreigingsbeeld te lezen. De groeiende digitale afhankelijkheid rechtvaardigt een grotere focus op leveranciers. Het expertisecentrum wijst erop dat een deel van de incidenten in Europese zorginstellingen te voorkomen was geweest als leveranciers tijdig een update hadden uitgevoerd in de on premise systemen van zorgaanbieders. Daardoor bleven digitale achterdeuren langer open staan dan nodig, wat kwaadwillenden de kans gaf hun slag te slaan.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

DuckDuckGo lanceert betalende VPN dienst Privacy Pro
Verder lezen
Stemming Europese cybersecurtiyvereisten uitgesteld tot mei
Verder lezen
Bedrijven bezorgd over impact van NIS2
Verder lezen
Brief Cyberveilig NL aan Autoriteit Persoonsgegevens over vorderen van informatie
Verder lezen
Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen