Skip to main content

Slimme camera s schudden retail op

Winkels zetten AI aangedreven camera s op veelzijdige manieren in. Alles van diefstalpreventie tot supply chain management komt daarbij aan bod. Voor het slagen van dergelijke toepassingen is het vertrouwen van de klant essentieel.

Jumbo kondigde deze week aan dat het diefstalpreventie met behulp van AI wil verbeteren. Naast andere maatregelen om potentiele dieven te ontmoedigen, voert men tests uit met AI software om afwijkend gedrag op te sporen. De proef zal drie maanden duren, waarna een landelijke inzet mogelijk in het verschiet ligt. Het dient een wapen te zijn in de strijd tegen winkeldiefstal, dat volgens Jumbo heeft geleid tot een verlies van meer dan 100 miljoen euro.

Dit alles roept veel vragen op over effectiviteit en het waarborgen van de privacy. De Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwde Jumbo al in 2020 wegens het gebruik van camera s met gezichtsherkenning. De supermarktketen zegt nu dat de nieuwe slimme camera s niet bedoeld zijn om specifieke personen te vinden. Hoe dan ook zouden alle gebruikers in potentie kunnen profiteren van een betere controle volgens Jumbo, aangezien de verloren miljoenen anders wellicht in prijsverlagingen gestoken worden. Die suggestie moet men nog waarmaken als de technologie succesvol blijkt.

Nog niet succesvol

Andere implementaties van AI gedreven camera s in retail bieden wat meer concrete voordelen voor consumenten. Zo is menig conferentiehal gevuld met een demonstratie van real time voorraadcontrole van winkelschappen. AI systemen kunnen inmiddels vrij vlot en eenduidig herkennen wanneer een schap leeg begint te raken, zodat winkelmedewerkers proactief deze kunnen aanvullen. De volgende stap is dan al snel gemaakt: welke producten kopen mensen wel en welke niet? Dat gaat verder dan het simpelweg digitaal afturven van de winkelvoorraad: ziet de klant een product uberhaupt wel? Bevindt het product zich op een onhandige plek? Dit alles is al met conventionele technieken te onderzoeken, maar AI analyses van beeldmateriaal maken dergelijke inzichten een stuk toegankelijker dan voorheen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?
Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?
De implementatie van de AVG of Wpg is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van de Privacy Officer. Het is een samenspel van diverse medewerkers uit verschillende vakgebieden, waaronder de functioneel beheerder. Hoe kunnen functioneel beheerders en Privacy Officers elkaar ondersteunen?

Meer recente berichten

Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen
Gartner: Identiteitsbeheer cruciaal voor cyberbeveiliging
Verder lezen
AP wijst politieke partijen op risico s persoonsgegevens rondom verkiezingen
Verder lezen
Delen videobeelden van misdragingen werknemer vormen geen inbreuk op AVG
Verder lezen
Onderzoek Cisco: slechts 3 procent organisaties volledig voorbereid op cyberaanval
Verder lezen