Skip to main content

Slimme camera s schudden retail op

Winkels zetten AI aangedreven camera s op veelzijdige manieren in. Alles van diefstalpreventie tot supply chain management komt daarbij aan bod. Voor het slagen van dergelijke toepassingen is het vertrouwen van de klant essentieel.

Jumbo kondigde deze week aan dat het diefstalpreventie met behulp van AI wil verbeteren. Naast andere maatregelen om potentiele dieven te ontmoedigen, voert men tests uit met AI software om afwijkend gedrag op te sporen. De proef zal drie maanden duren, waarna een landelijke inzet mogelijk in het verschiet ligt. Het dient een wapen te zijn in de strijd tegen winkeldiefstal, dat volgens Jumbo heeft geleid tot een verlies van meer dan 100 miljoen euro.

Dit alles roept veel vragen op over effectiviteit en het waarborgen van de privacy. De Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwde Jumbo al in 2020 wegens het gebruik van camera s met gezichtsherkenning. De supermarktketen zegt nu dat de nieuwe slimme camera s niet bedoeld zijn om specifieke personen te vinden. Hoe dan ook zouden alle gebruikers in potentie kunnen profiteren van een betere controle volgens Jumbo, aangezien de verloren miljoenen anders wellicht in prijsverlagingen gestoken worden. Die suggestie moet men nog waarmaken als de technologie succesvol blijkt.

Nog niet succesvol

Andere implementaties van AI gedreven camera s in retail bieden wat meer concrete voordelen voor consumenten. Zo is menig conferentiehal gevuld met een demonstratie van real time voorraadcontrole van winkelschappen. AI systemen kunnen inmiddels vrij vlot en eenduidig herkennen wanneer een schap leeg begint te raken, zodat winkelmedewerkers proactief deze kunnen aanvullen. De volgende stap is dan al snel gemaakt: welke producten kopen mensen wel en welke niet? Dat gaat verder dan het simpelweg digitaal afturven van de winkelvoorraad: ziet de klant een product uberhaupt wel? Bevindt het product zich op een onhandige plek? Dit alles is al met conventionele technieken te onderzoeken, maar AI analyses van beeldmateriaal maken dergelijke inzichten een stuk toegankelijker dan voorheen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen