Skip to main content

We zullen nooit verlost worden van cybercriminelen

Tijdens de lokale editie van Cybersec Europe in Nederland, Utrecht, Cybersec Netherlands 2023, nam chief information security officer, ciso, Serge Christiaans deel aan de paneldiscussie over ot security. Vervolgens vroegen we hem naar zijn visie op cyber warfare, luchtvaartveiligheid en de rol van cybercriminelen en ransomware in de toekomst.

Hoe belangrijk is cyber warfare tegenwoordig tijdens oorlogsvoering? Of beter gezegd: is cyber warfare zelf de, belangrijkste, oorlog?

Als voormalig militair piloot ben ik me terdege bewust van de veranderingen in de manier waarop we tegenwoordig vechten. We hebben het over kinetische oorlogsvoering als actieve oorlogsvoering, waarbij conventionele en onconventionele wapens in beweging zijn. Niet kinetische oorlogsvoering omvat doorgaans cyber warfare, economische sancties en diplomatie.

Het enige verschil tussen cybercrime en cyber warfare is de motivatie. Cyber warfare vindt al jaren plaats in verschillende delen van de wereld. Het wordt grotendeels onopgemerkt door de reguliere media en het publiek, vooral omdat het onzichtbaar is en omdat de schade niet in dramatische beelden op voorpagina s kan worden vastgelegd.

Gecombineerd met kinetische oorlogsvoering zijn cyberaanvallen zeer efficient in het vormgeven van het slagveld. Dat wil zeggen het verwarren en afleiden van de vijand, het verstoren van de communicatie, het verzamelen van inlichtingen en spionage. Ik durf te zeggen dat iemands vermogen tot cyber warfare een beslissend wapen is op het hedendaagse strijdtoneel.

Welke rol speelt de Big 4 op het veiligheidstoneel wereldwijd, en hoe denk je dat dit zal ontwikkelen?

Op het gebied van cybersecurity verwijst de Big 4 naar de landen die de grootste aantallen cybercriminelen huisvesten: China, Rusland, Iran en Noord Korea. Deze landen herbergen allemaal zeer geavanceerde, door de staat gesponsorde groepen cybercriminelen, vaak in dienst van overheidsinstanties. Ze worden geregeerd door dictators die hun eigen regels opstellen en banden met deze threat actors gemakkelijk kunnen ontkennen.

Het is moeilijk om precies te zeggen welk percentage van de cybercrime wordt toegeschreven aan threat actors die zich in deze Big 4 bevinden, omdat cybercriminaliteit vaak complex is. Maar het is niet onmogelijk te traceren en toe te schrijven. Het is echter overduidelijk en bewezen dat deze vier landen allemaal belangrijke bronnen van cybercrime zijn, waarbij threat actors rechtstreeks voor de overheid werken of bescherming genieten binnen haar grenzen.

De democratische wereld, met haar open samenleving, loopt achter bij de ontwikkeling van cyber warfare capaciteiten. Totdat we de achterstand hebben ingelopen, zullen we een duidelijk nadeel hebben. De Big 4 zal doorgaan met het stelen van ons intellectueel eigendom en cryptocurrencies, onze samenleving opzettelijk ontwrichten en inlichtingen verzamelen voor industriele en militaire doeleinden ter voorbereiding op eventuele, kinetische oorlogsvoering.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?
De rol van de proceseigenaar bij BCM
Net zoals elke organisatie, kan een gemeente te maken krijgen met incidenten die de continuïteit van de dienstverlening in gevaar kunnen brengen. BCM is daarom een term die je steeds vaker hoort binnen gemeenten. Vooral proceseigenaren spelen hierbij een belangrijke rol. Maar wat houdt BCM eigenlijk in en welke rol speelt de proceseigenaar hierbij?

Meer recente berichten

DuckDuckGo lanceert betalende VPN dienst Privacy Pro
Verder lezen
Stemming Europese cybersecurtiyvereisten uitgesteld tot mei
Verder lezen
Bedrijven bezorgd over impact van NIS2
Verder lezen
Brief Cyberveilig NL aan Autoriteit Persoonsgegevens over vorderen van informatie
Verder lezen
Verkeerslichten maken contact met telefoons, zorgen om privacy
Verder lezen
Aantal datastelende malware infecties verzevenvoudigd sinds 2020
Verder lezen
Digitaal inbreken eitje voor deze hackers: Beveiliging is bij bedrijven heel groot probleem
Verder lezen
Booking.com meldt datalekken op tijd na ingrijpen AP
Verder lezen
AVG verzoek frauderende ambtenaar toch geen misbruik van recht, KPMG moet alsnog inzage geven
Verder lezen
Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams
Verder lezen