Skip to main content

EC zint op soepelere soevereiniteitsregels cloudmarkt

De Europese Commissie wil het voor cloudbedrijven van buiten de EU minder lastig maken om diensten te leveren aan Europese klanten dan eerst bedacht. In een nieuwe conceptversie van het zogeheten cybersecurity certification scheme, EUCS, worden niet EU cloud aanbieders niet meer verplicht om samen te werken met een Europees bedrijf en hun data in de EU te bewaren en verwerken. Dit meldt nieuwsdienst Reuters.

Een eerdere versie van het concept legde cloud aanbieders van buiten de EU zulke voorwaarden op om in aanmerking te komen voor een speciaal cybersecurity label. Het idee erachter was dat Europese bedrijven en organisaties daarmee zeker weten dat hun cloudleverancier niet valt onder wetten en regels elders in de wereld. Technologische soevereiniteit heeft de prioriteit binnen het landenblok. Bovendien wil de EU Europese cloud aanbieders een eerlijke kans geven om tot wasdom te komen.

Cloud Act

De afhankelijkheid van extra territoriale wetgeving is geen hypothetisch probleem voor EU organisaties. Amerikaanse aanbieders zoals Microsoft, Google en AWS, die ook de Europese cloudmarkt domineren, moeten zich schikken naar de Amerikaanse Cloud Act. Deze wet verplicht hen mee te werken als de Amerikaanse overheid na een gerechtelijke uitspraak toegang wil tot data die hun klanten in Europa hebben opgeslagen. 

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

1 op 2 cyberaanvallen worden intern gepleegd
Verder lezen
Aanpassingen Handelsregister: meer privacy en verbeterde toegankelijkheid
Verder lezen
Waar en wanneer mag je vliegen met een drone in Nederland?
Verder lezen
Kwart cybersecurity incidenten bij Europese mkb ers door zwakke wachtwoorden
Verder lezen
Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen