Skip to main content

TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity

Omdat cyberaanvallen in aantal, snelheid en vernuft toenemen, is het steeds moeilijker ze vroegtijdig waar te nemen, te analyseren en af te slaan. Hiervoor is automatisering van cyber security operaties nodig. TNO lanceert daarom een open source tool die bedrijven en organisaties in staat stelt te experimenteren met geavanceerde technologie voor automatische beveiliging tegen en herstel na cyberaanvallen. De tool speelt ook een grote rol in twee Europese projecten, waarin TNO samen met partners onderzoek doet om zo snel en gefundeerd mogelijk op cyberdreigingen en cyberaanvallen te reageren.

TNO meldt: Veel organisaties moeten in de huidige digitale wereld grote stappen zetten hun cyberweerbaarheid op voldoende niveau te houden. Organisaties die vitale diensten leveren, waaronder ook beheerders van fysieke infrastructuur, zijn bijzonder kwetsbaar voor cyberaanvallen.

Door de groeiende digitalisering van onze vitale infrastructuur moeten ook zij binnenkort geavanceerde cybersecurity tooling gaan toepassen. Alleen menselijk handelen om die aanvallen af te slaan, is lang niet meer voldoende.

Interoperabel

SOAR tools, Security Orchestration Automation and Respons, bieden een end to end oplossing om automatisch kwetsbaarheden op te sporen en daarop veelal zonder menselijke tussenkomst te reageren. Ze voeren automatisch zogeheten security playbooks uit.

Eerdere SOAR tools zijn echter minder geschikt voor vooruitstrevend onderzoek naar cyber security innovaties omdat ze vaak of niet geheel interoperabel of niet open source beschikbaar zijn. De nieuwe SOARCA tool van TNO daarentegen is open source, interoperabel met andere tools en volgt de nieuwste internationale standaarden. Dat opent de weg voor partijen naar de mogelijkheid om nieuwe innovatieve oplossingen te ontwikkelen volgens deze nieuwe standaarden.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

1 op 2 cyberaanvallen worden intern gepleegd
Verder lezen
Aanpassingen Handelsregister: meer privacy en verbeterde toegankelijkheid
Verder lezen
Waar en wanneer mag je vliegen met een drone in Nederland?
Verder lezen
Kwart cybersecurity incidenten bij Europese mkb ers door zwakke wachtwoorden
Verder lezen
Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen