Skip to main content

Raadsleden verdeeld over inzet AI

Veel raadsleden hebben nog weinig vertrouwen in Artificial intelligence, AI, al zien ze ook de voordelen ervan in. De roep richting colleges om specifiek beleid neemt toe, maar ook de wens om AI positiever in te zetten dan alleen bij fraudebestrijding.

In Alphen aan den Rijn vroeg gemeenteraadslid Evon Zevenbergen, Nieuw Elan, ChatGPT een motie te schrijven over de implementatie van AI door de gemeente. De motie roept het college op de AI toepassingen en de aspecten eromheen in beeld te brengen, inclusief de ethische en juridische randvoorwaarden. Ik wilde de discussie in de raad op gang brengen. Over ChatGPT is van alles te doen. Tegenstanders zeggen: gebruik het niet want we weten niet wat het is. Zelf vind ik het fantastisch. Al was ik over de vijftiende versie pas tevreden, zeg ik er eerlijkheidshalve bij.

De discussie in de gemeenteraad leverde wisselende reacties op, aldus Zevenbergen. De een vindt AI overbodig, een ander is enthousiast. Weer een ander wijst op de privacy. Ook andere raadsleden zijn met ChatGPT begonnen, maar raadsbreed is er nog maar weinig kennis over.

De inmiddels een jaar geleden ingediende motie is door het college overgenomen zonder in stemming te zijn gebracht. Het toegezegde onderzoek is er nog altijd niet, maar Zevenbergen is tevreden. AI staat op de agenda. Trouwens, ik heb de wethouder net even geappt, het stuk komt er snel aan.

Scepsis

Volgens de statistieken vormt Zevenbergen een uitzondering. Nog maar weinig raadsleden maken gebruik van ChatGPT, zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Raadsleden. Het vertrouwen in AI is laag, raadsleden vrezen voor misinformatie. De helft van de 253 ondervraagden zegt behoefte te hebben aan voorlichting.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De 5 meest gemaakte fouten in verwerkersovereenkomsten
: Een van de belangrijkste eisen uit de AVG is het afsluiten van een verwerkersovereenkomst wanneer je persoonsgegevens door een externe partij laat verwerken. In de praktijk gaat dat echter nog vaak mis. Verwerkersovereenkomsten zijn te vaag, onvolledig of sluiten niet aan op de werkelijkheid. In deze blog lees je de vijf meest voorkomende fouten én hoe je ze voorkomt.
Veiligheid begint met inzicht: zo geef je kwetsbaarhedenbeheer vorm
Het is belangrijk om kwetsbaarheden niet ad hoc, maar structureel aan te pakken. Niet alleen binnen je eigen ICT-omgeving, maar ook daarbuiten. In deze blog leggen we uit wat kwetsbaarhedenbeheer is, waarom het zo belangrijk is en hoe je het goed organiseert.
Hoe interne audits leiden tot verbetering
Informatiebeveiliging en privacy zijn essentieel, vooral voor gemeenten die werken met gevoelige gegevens en kritieke processen. Risicobeheer, naleving van wetgeving en continue verbetering zijn hierbij onmisbaar. Naast IT- en security-experts speelt ook de interne auditafdeling een cruciale rol. Maar hoe zorg je dat audits meer zijn dan een vinklijstje en echt bijdragen aan verbeteringen? In deze blog delen we de belangrijkste stappen, uitdagingen en praktische tips.

Meer recente berichten

Minister: politie gaat te lang bewaarde gegevens over burgers vernietigen
Verder lezen
De omgang met geheime informatie bij politie en NCTV
Verder lezen
Groot datalek bij Fontys: honderden gegevens en mails makkelijk toegankelijk
Verder lezen
Zwakke configuratie in Salesforce lokt cyberaanvallen uit
Verder lezen
Waarom serieuze investeringen in AP nodig blijven
Verder lezen
Nieuwe spionagewet: wat betekent dit voor bedrijven en HR?
Verder lezen
Privacy International eist openheid Britse overheid over iCloud-backdoor
Verder lezen
Zo ziet het industriële dreigingslandschap eruit
Verder lezen
Beleid e-mailarchivering Rijk aangescherpt om privacy-risicos
Verder lezen
Nederlandse WhatsApp-gebruikers in 2019 besmet met Pegasus-spyware
Verder lezen