Skip to main content

Raadsleden verdeeld over inzet AI

Veel raadsleden hebben nog weinig vertrouwen in Artificial intelligence, AI, al zien ze ook de voordelen ervan in. De roep richting colleges om specifiek beleid neemt toe, maar ook de wens om AI positiever in te zetten dan alleen bij fraudebestrijding.

In Alphen aan den Rijn vroeg gemeenteraadslid Evon Zevenbergen, Nieuw Elan, ChatGPT een motie te schrijven over de implementatie van AI door de gemeente. De motie roept het college op de AI toepassingen en de aspecten eromheen in beeld te brengen, inclusief de ethische en juridische randvoorwaarden. Ik wilde de discussie in de raad op gang brengen. Over ChatGPT is van alles te doen. Tegenstanders zeggen: gebruik het niet want we weten niet wat het is. Zelf vind ik het fantastisch. Al was ik over de vijftiende versie pas tevreden, zeg ik er eerlijkheidshalve bij.

De discussie in de gemeenteraad leverde wisselende reacties op, aldus Zevenbergen. De een vindt AI overbodig, een ander is enthousiast. Weer een ander wijst op de privacy. Ook andere raadsleden zijn met ChatGPT begonnen, maar raadsbreed is er nog maar weinig kennis over.

De inmiddels een jaar geleden ingediende motie is door het college overgenomen zonder in stemming te zijn gebracht. Het toegezegde onderzoek is er nog altijd niet, maar Zevenbergen is tevreden. AI staat op de agenda. Trouwens, ik heb de wethouder net even geappt, het stuk komt er snel aan.

Scepsis

Volgens de statistieken vormt Zevenbergen een uitzondering. Nog maar weinig raadsleden maken gebruik van ChatGPT, zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Raadsleden. Het vertrouwen in AI is laag, raadsleden vrezen voor misinformatie. De helft van de 253 ondervraagden zegt behoefte te hebben aan voorlichting.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen