Skip to main content

Raadsleden verdeeld over inzet AI

Veel raadsleden hebben nog weinig vertrouwen in Artificial intelligence, AI, al zien ze ook de voordelen ervan in. De roep richting colleges om specifiek beleid neemt toe, maar ook de wens om AI positiever in te zetten dan alleen bij fraudebestrijding.

In Alphen aan den Rijn vroeg gemeenteraadslid Evon Zevenbergen, Nieuw Elan, ChatGPT een motie te schrijven over de implementatie van AI door de gemeente. De motie roept het college op de AI toepassingen en de aspecten eromheen in beeld te brengen, inclusief de ethische en juridische randvoorwaarden. Ik wilde de discussie in de raad op gang brengen. Over ChatGPT is van alles te doen. Tegenstanders zeggen: gebruik het niet want we weten niet wat het is. Zelf vind ik het fantastisch. Al was ik over de vijftiende versie pas tevreden, zeg ik er eerlijkheidshalve bij.

De discussie in de gemeenteraad leverde wisselende reacties op, aldus Zevenbergen. De een vindt AI overbodig, een ander is enthousiast. Weer een ander wijst op de privacy. Ook andere raadsleden zijn met ChatGPT begonnen, maar raadsbreed is er nog maar weinig kennis over.

De inmiddels een jaar geleden ingediende motie is door het college overgenomen zonder in stemming te zijn gebracht. Het toegezegde onderzoek is er nog altijd niet, maar Zevenbergen is tevreden. AI staat op de agenda. Trouwens, ik heb de wethouder net even geappt, het stuk komt er snel aan.

Scepsis

Volgens de statistieken vormt Zevenbergen een uitzondering. Nog maar weinig raadsleden maken gebruik van ChatGPT, zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Raadsleden. Het vertrouwen in AI is laag, raadsleden vrezen voor misinformatie. De helft van de 253 ondervraagden zegt behoefte te hebben aan voorlichting.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.
Rapportage Datalekken AP 2023
Te veel organisaties in Nederland die worden getroffen door een cyberaanval, waarschuwen betrokkenen niet dat hun gegevens in verkeerde handen zijn gevallen’. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van datalekmeldingen in Nederland van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In deze blog lees je de belangrijkste conclusies uit het rapport.
Wat is de rol van de Privacy Officer bij BCM?
Het is belangrijk dat de dienstverlening van de gemeente altijd doorgaat, ook in het geval van een incident of calamiteit. Dit noemen we bedrijfscontinuïteit. Nu is de vraag: wat is de rol van de Privacy Officer hierbij? Is dat alleen om de wet na te leven, of speel je ook een rol bij het draaiende houden van de dienstverlening in moeilijke tijden?

Meer recente berichten

1 op 2 cyberaanvallen worden intern gepleegd
Verder lezen
Aanpassingen Handelsregister: meer privacy en verbeterde toegankelijkheid
Verder lezen
Waar en wanneer mag je vliegen met een drone in Nederland?
Verder lezen
Kwart cybersecurity incidenten bij Europese mkb ers door zwakke wachtwoorden
Verder lezen
Impact van generative AI op cybersecurity landschap groeit
Verder lezen
Politie luidt noodklok over encryptie op digitale platforms in Nederland
Verder lezen
Voorwaarden burgers en zorgverleners bij delen gegevens
Verder lezen
Tot 10 miljoen boete voor onaangepaste cyberbeveiliging
Verder lezen
Hoe AI de SOC expert te hulp schiet
Verder lezen
Kinderporno opsporen met detectiesoftware op mobiel: experts tegen EU wetsvoorstel
Verder lezen