Skip to main content

Implementatie CER richtlijn: wat betekent dit voor de zorg?

In 2022 heeft de Europese Unie de CER richtlijn, Critical Entities Resilience, ingevoerd, met als doel de weerbaarheid van kritieke organisaties, waaronder zorginstellingen, te verhogen. Deze nieuwe richtlijn stelt voor het eerst specifieke eisen aan de weerbaarheid van de gezondheidszorg en introduceert nieuwe rechten en plichten voor zorgaanbieders. Maar wat betekent dit concreet voor de gezondheidszorg?

Lidstaten van de Europese Unie, waaronder Nederland, moeten de CER richtlijn voor 17 oktober omzetten in nationale wetgeving. Demissionair minister Justitie en Veiligheid, Yesilgoz Zegerius, heeft aangegeven dat Nederland deze deadline niet gaat halen. Het wetsvoorstel wordt dit najaar verwacht, waarna kritieke entiteiten zoals ziekenhuizen, laboratoria en zorginstellingen, worden geselecteerd die aan de richtlijn moeten voldoen. Deze geselecteerde instellingen zullen hun processen moeten evalueren en aanpassen om te voldoen aan de nieuwe eisen. Dit bovenop de al bestaande wet en regelgeving, stelt zorgaanbieders voor aanzienlijke uitdagingen.

De vier belangrijkste eisen van de CER richtlijn zijn:

1. Risicobeoordeling, Artikel 12

Binnen negen maanden na identificatie moeten kritieke entiteiten een risicobeoordeling uitvoeren. Deze beoordeling moet zowel externe als interne risicofactoren in kaart brengen en moet minstens elke vier jaar worden herhaald.

Bij het uitvoeren van deze risicobeoordeling is het belangrijk om niet alleen rekening te houden met externe risico s zoals natuurrampen, terroristische aanvallen, volksgezondheidscrises en hybride bedreigingen, maar ook met interne risico s, zoals ICT uitval, verstoringen in de aanlevering van medische goederen of grootschalige personeelstekorten. Een significant intern risico voor de gezondheidszorg is bijvoorbeeld cybercriminaliteit, die wereldwijd jaarlijks met ongeveer 22 procent toeneemt.

2. Weerbaarheidsmaatregelen, Artikel 13,

Kritieke entiteiten moeten maatregelen nemen om de risico s, zoals beschreven in Artikel 12, te verminderen. Dit omvat technische, beveiligings en organisatorische maatregelen voor onder andere incidentpreventie, fysieke beveiliging, incidentbestrijding, herstel, personeelsbeveiliging en bewustwording. Het ontwerpen en implementeren van deze maatregelen vereist expertise, middelen en capaciteit, wat een uitdaging kan zijn voor zorginstellingen vanwege beperkte middelen en financien. Het is belangrijk dat deze maatregelen passend en duurzaam zijn, om onnodige investeringen te voorkomen.

Een effectieve methode om deze maatregelen te structureren is door het uitvoeren van een Business Impact Analyse. Dit helpt bij het identificeren van de belangrijkste zorgprocessen en het ontwerpen van geschikte maatregelen om de continuiteit van de meest kritieke zorgprocessen te waarborgen tijdens verstoringen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen