Skip to main content

Implementatie CER richtlijn: wat betekent dit voor de zorg?

In 2022 heeft de Europese Unie de CER richtlijn, Critical Entities Resilience, ingevoerd, met als doel de weerbaarheid van kritieke organisaties, waaronder zorginstellingen, te verhogen. Deze nieuwe richtlijn stelt voor het eerst specifieke eisen aan de weerbaarheid van de gezondheidszorg en introduceert nieuwe rechten en plichten voor zorgaanbieders. Maar wat betekent dit concreet voor de gezondheidszorg?

Lidstaten van de Europese Unie, waaronder Nederland, moeten de CER richtlijn voor 17 oktober omzetten in nationale wetgeving. Demissionair minister Justitie en Veiligheid, Yesilgoz Zegerius, heeft aangegeven dat Nederland deze deadline niet gaat halen. Het wetsvoorstel wordt dit najaar verwacht, waarna kritieke entiteiten zoals ziekenhuizen, laboratoria en zorginstellingen, worden geselecteerd die aan de richtlijn moeten voldoen. Deze geselecteerde instellingen zullen hun processen moeten evalueren en aanpassen om te voldoen aan de nieuwe eisen. Dit bovenop de al bestaande wet en regelgeving, stelt zorgaanbieders voor aanzienlijke uitdagingen.

De vier belangrijkste eisen van de CER richtlijn zijn:

1. Risicobeoordeling, Artikel 12

Binnen negen maanden na identificatie moeten kritieke entiteiten een risicobeoordeling uitvoeren. Deze beoordeling moet zowel externe als interne risicofactoren in kaart brengen en moet minstens elke vier jaar worden herhaald.

Bij het uitvoeren van deze risicobeoordeling is het belangrijk om niet alleen rekening te houden met externe risico s zoals natuurrampen, terroristische aanvallen, volksgezondheidscrises en hybride bedreigingen, maar ook met interne risico s, zoals ICT uitval, verstoringen in de aanlevering van medische goederen of grootschalige personeelstekorten. Een significant intern risico voor de gezondheidszorg is bijvoorbeeld cybercriminaliteit, die wereldwijd jaarlijks met ongeveer 22 procent toeneemt.

2. Weerbaarheidsmaatregelen, Artikel 13,

Kritieke entiteiten moeten maatregelen nemen om de risico s, zoals beschreven in Artikel 12, te verminderen. Dit omvat technische, beveiligings en organisatorische maatregelen voor onder andere incidentpreventie, fysieke beveiliging, incidentbestrijding, herstel, personeelsbeveiliging en bewustwording. Het ontwerpen en implementeren van deze maatregelen vereist expertise, middelen en capaciteit, wat een uitdaging kan zijn voor zorginstellingen vanwege beperkte middelen en financien. Het is belangrijk dat deze maatregelen passend en duurzaam zijn, om onnodige investeringen te voorkomen.

Een effectieve methode om deze maatregelen te structureren is door het uitvoeren van een Business Impact Analyse. Dit helpt bij het identificeren van de belangrijkste zorgprocessen en het ontwerpen van geschikte maatregelen om de continuiteit van de meest kritieke zorgprocessen te waarborgen tijdens verstoringen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.
BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Bedreigde advocaten mogen persoonsgegevens afschermen in Kadaster
Verder lezen
EU enquete: weinig aandacht voor cyberveiligheid bij bedrijven
Verder lezen
MKB verdeeld over voordelen van Europese cybersecuritywetgeving
Verder lezen
Nieuwe regels voor kredietregistratie schieten tekort
Verder lezen
Antwoord op prangende juridische vragen over gezichtsherkenning
Verder lezen
Ruim miljoen euro om scholen beter te beschermen tegen cyberaanvallen
Verder lezen
Nederland onderkent urgentie NIS2 onvoldoende
Verder lezen
Datalek persoonsgegevens via portal van Drents waterschap
Verder lezen
SOC analisten verliezen grip op cybersecurity door hoog aantal alerts
Verder lezen
TNO en NCSC waarschuwen voor effectieve cyberaanvallen via LLM s
Verder lezen