Skip to main content

Het gebruik van AI als hacktool is overhyped

Nieuw onderzoek toont aan dat de meeste LLM s niet in staat zijn om one day kwetsbaarheden te misbruiken, zelfs niet als ze de CVE beschrijving krijgen.

De offensieve potentie van populaire grote taalmodellen, LLM s, is op de proef gesteld in een nieuw onderzoek waaruit bleek dat GPT 4 het enige model was dat levensvatbare exploits kon schrijven voor een reeks CVE s. Het artikel van onderzoekers van de University of Illinois Urbana Champaign testte een reeks populaire LLM s, waaronder OpenAI s GPT 3.5 en GPT 4, plus toonaangevende opensource agents van Mistral AI, Hugging Face en Meta.

De AI agents kregen een lijst met 15 kwetsbaarheden, varierend qua ernst van medium tot kritiek, om te testen hoe succesvol de LLM s autonoom exploitcode konden schrijven voor CVE s. De onderzoekers maakten een specifieke prompt om de beste resultaten van de modellen te krijgen, die de agent aanmoedigde om niet op te geven en zo creatief mogelijk te zijn met zijn oplossing.

Alleen GPT 4

Tijdens de test kregen de agents toegang tot web browsing elementen, een terminal, zoekresultaten, het maken en bewerken van bestanden en een code interpreter. Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat GPT 4 het enige model was dat in staat was om met succes een exploit te schrijven voor een van de one day kwetsbaarheden, met een succespercentage van 86,7 procent.

De auteurs merkten op dat ze geen toegang hadden tot GPT 4 s commerciele rivalen zoals Claude 3 van Anthropic of Google s Gemini 1.5 Pro en waren dus niet in staat om hun prestaties te vergelijken met die van OpenAI s vlaggenschip GPT 4.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom privacy voelt als een last
Voor veel mensen voelt privacy als gedoe. Weer een DPIA, nog een formulier, een vinkje hier, een verwerkersovereenkomst daar. In deze blog kijken we waarom privacy in de praktijk vaak als een last voelt. Maar belangrijker nog: wat je kunt doen om het wél werkbaar te maken. Want ja, het is extra werk. Maar het hoeft geen blok aan je been te zijn.
Informatiebeveiliging vraagt om gedragsverandering
Gedrag verandert niet door kennisoverdracht alleen. Het draait om de dagelijkse keuzes die medewerkers maken. Goede informatiebeveiliging vraagt daarom om gedragsverandering, en uiteindelijk om een cultuurverandering binnen de organisatie.
Waarom interne audits voor privacy leiden tot verbeteringen
Privacy staat hoog op de agenda bij gemeenten. In deze blog leggen we uit waarom interne audits zo belangrijk zijn en hoe je ze praktisch kunt inrichten.

Meer recente berichten

Volkswagen krijgt berisping voor schendingen privacy in dieselschandaal
Verder lezen
Cybercrimegroepen zelf gehackt: reden tot juichen?
Verder lezen
AI in HR: 5 compliance-risicos en de tips voor verantwoord gebruik
Verder lezen
Gemeenten en Rijk gaan hetzelfde cloudbeleid volgen
Verder lezen
Facebook en Instagram gebruikten spionagetrucje op Android-smartphones
Verder lezen
Cyberburgemeesters: weerbaarheid tegen cyberaanval komt onder druk
Verder lezen
Bescherm persoonsgegevens agrariers in Woo
Verder lezen
Overheden roepen demissionaire minister op tot snelle lancering Nederlandse Digitaliseringsstrategie
Verder lezen
Hoe digitale vrijheid er in 2025 uitziet: van betalingen tot platforms
Verder lezen
EU-wetgevingsmonitor staat live
Verder lezen