Skip to main content

NSA slaat alarm over risico s van AI voor cybersecurity

De snelle toepassing van tools voor kunstmatige intelligentie maakt ze mogelijk tot zeer waardevolle doelwitten voor kwaadwillende cyberactoren, zo waarschuwt de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, National Security Agency, in een recent rapport.

Kwaadwillenden die gevoelige gegevens of intellectueel eigendom willen stelen, kunnen proberen om de AI systemen van een organisatie te coopteren, aldus het rapport met tips om AI veilig te gebruiken. De NSA raadt daarin organisaties aan om defensieve maatregelen te nemen, zoals het bevorderen van een beveiligingsbewuste cultuur om het risico op menselijke fouten te minimaliseren en ervoor te zorgen dat de AI systemen van de organisatie worden gehard om beveiligingslekken en kwetsbaarheden te voorkomen.

Staatsgelieerde groepen grijpen AI aan

AI biedt ongekende mogelijkheden, maar kan ook kansen bieden voor kwaadaardige activiteiten, zei NSA Cybersecurity Director Dave Luber in een persbericht. Het rapport komt te midden van groeiende zorgen over potentieel misbruik van AI technologieen, met name generatieve AI, waaronder het razend populaire ChatGPT model van het door Microsoft gesteunde OpenAI.

In februari zei OpenAI in een blogpost dat het de accounts van vijf aan de staat gelieerde bedreigingsgroepen had beeindigd die de grote taalmodellen van de startup gebruikten om de basis te leggen voor kwaadaardige hackpogingen. Het bedrijf handelde in samenwerking met bedreigingsonderzoekers van Microsoft.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.
BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Bedreigde advocaten mogen persoonsgegevens afschermen in Kadaster
Verder lezen
EU enquete: weinig aandacht voor cyberveiligheid bij bedrijven
Verder lezen
MKB verdeeld over voordelen van Europese cybersecuritywetgeving
Verder lezen
Nieuwe regels voor kredietregistratie schieten tekort
Verder lezen
Antwoord op prangende juridische vragen over gezichtsherkenning
Verder lezen
Ruim miljoen euro om scholen beter te beschermen tegen cyberaanvallen
Verder lezen
Nederland onderkent urgentie NIS2 onvoldoende
Verder lezen
Datalek persoonsgegevens via portal van Drents waterschap
Verder lezen
SOC analisten verliezen grip op cybersecurity door hoog aantal alerts
Verder lezen
TNO en NCSC waarschuwen voor effectieve cyberaanvallen via LLM s
Verder lezen