Skip to main content

QR code op ID kaart of rijbewijs scannen, mag een pakketpunt dat wel doen?

Stel, u wilt een pakket ophalen bij een pakketpunt. Maar om het pakket mee te krijgen, moet u zich identificeren. Alleen is een blik op uw identiteitskaart niet genoeg, maar het pakketpunt scant de QR code achterop uw ID kaart of rijbewijs. Mag dat wel? En hoe veilig is het?

Identificeren

In Nederland is het voor alle mensen vanaf 14 jaar verplicht om zich te kunnen identificeren. Dat kan middels een paspoort of identiteitskaart. Wanneer u op straat staande wordt gehouden, of wanneer u iets wilt ophalen bij een pakketpunt, is het heel normaal wanneer u wordt gevraagd uzelf te identificeren. Maar hoe uw gegevens gecontroleerd worden en wat ermee wordt gedaan, is van groot belang.

Pakketpunt wil QR code scannen op identiteitskaart: mag dat?

Zo krijgt de redactie van Meldpunt de volgende melding binnen:  Als ik een pakketje ophaal bij een DHL of PostNL punt, moet ik mijn ID kaart of rijbewijs tonen. Wat ze daarna doen is de QR code op de achterkant van de kaart scannen, anders krijg ik het pakketje niet mee. Mag dit zomaar? Want via de QR code wordt dan toch ook mijn BSN nummer voor hun zichtbaar?

Meldpunt vraagt aan de Autoriteit Persoonsgegevens hoe het zit. Zij bevestigen inderdaad dat het BSN zichtbaar is, wanneer de QR code wordt gescand. De instantie zegt verder het volgende: Omdat de QR code op paspoorten, afgifte op of na 30 augustus 2021, en identiteitskaarten, afgifte op of na 2 augustus 2021, het BSN bevat, mogen organisaties de QR code niet zomaar uitlezen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.
BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.

Meer recente berichten

Bedreigde advocaten mogen persoonsgegevens afschermen in Kadaster
Verder lezen
EU enquete: weinig aandacht voor cyberveiligheid bij bedrijven
Verder lezen
MKB verdeeld over voordelen van Europese cybersecuritywetgeving
Verder lezen
Nieuwe regels voor kredietregistratie schieten tekort
Verder lezen
Antwoord op prangende juridische vragen over gezichtsherkenning
Verder lezen
Ruim miljoen euro om scholen beter te beschermen tegen cyberaanvallen
Verder lezen
Nederland onderkent urgentie NIS2 onvoldoende
Verder lezen
Datalek persoonsgegevens via portal van Drents waterschap
Verder lezen
SOC analisten verliezen grip op cybersecurity door hoog aantal alerts
Verder lezen
TNO en NCSC waarschuwen voor effectieve cyberaanvallen via LLM s
Verder lezen