Skip to main content

QR code op ID kaart of rijbewijs scannen, mag een pakketpunt dat wel doen?

Stel, u wilt een pakket ophalen bij een pakketpunt. Maar om het pakket mee te krijgen, moet u zich identificeren. Alleen is een blik op uw identiteitskaart niet genoeg, maar het pakketpunt scant de QR code achterop uw ID kaart of rijbewijs. Mag dat wel? En hoe veilig is het?

Identificeren

In Nederland is het voor alle mensen vanaf 14 jaar verplicht om zich te kunnen identificeren. Dat kan middels een paspoort of identiteitskaart. Wanneer u op straat staande wordt gehouden, of wanneer u iets wilt ophalen bij een pakketpunt, is het heel normaal wanneer u wordt gevraagd uzelf te identificeren. Maar hoe uw gegevens gecontroleerd worden en wat ermee wordt gedaan, is van groot belang.

Pakketpunt wil QR code scannen op identiteitskaart: mag dat?

Zo krijgt de redactie van Meldpunt de volgende melding binnen:  Als ik een pakketje ophaal bij een DHL of PostNL punt, moet ik mijn ID kaart of rijbewijs tonen. Wat ze daarna doen is de QR code op de achterkant van de kaart scannen, anders krijg ik het pakketje niet mee. Mag dit zomaar? Want via de QR code wordt dan toch ook mijn BSN nummer voor hun zichtbaar?

Meldpunt vraagt aan de Autoriteit Persoonsgegevens hoe het zit. Zij bevestigen inderdaad dat het BSN zichtbaar is, wanneer de QR code wordt gescand. De instantie zegt verder het volgende: Omdat de QR code op paspoorten, afgifte op of na 30 augustus 2021, en identiteitskaarten, afgifte op of na 2 augustus 2021, het BSN bevat, mogen organisaties de QR code niet zomaar uitlezen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen