Skip to main content

Personeel vormt grootste obstakel Nederlandse bedrijven NIS2 implementatie

Nieuw onderzoek van NetApp onder Nederlandse bedrijven laat zien dat de meeste van hen goed op weg zijn met het implementeren van de NIS2 richtlijnen. Maar aan de andere kant stoeien bedrijven met het vinden van de hoeveelheid en het juiste personeel om de implementatie te voltooien. Daarnaast blijkt dat cyberweerbaarheid op de agenda staat bij bijna alle bedrijven. De voornaamste reden daarvoor is het gebruik van nieuwe technologie, zoals AI, dat daar om vraagt.

De Network and Information Security Directive, ook wel NIS2 richtlijn en opvolger van de eerste NIS richtlijn, moet zorgen voor een hoger niveau van cybersecurity bij bedrijven en organisaties door de digitale en economische weerbaarheid te versterken. Eerder dit jaar informeerde de minister van Justitie en Veiligheid de Tweede Kamer nog dat de implementatie van de nieuwe NIS2 richtlijn door de Nederlandse overheid vertraging op liep. Ook bij bedrijven zou de implementatie veel voeten in de aarde hebben. Daarom deed NetApp onderzoek onder meer dan 300 Nederlandse IT, eind-, beslissers om te onderzoeken wat de status is van de implementatie van deze richtlijn en welke uitdagingen zij ervaren. 

Bedrijven goed op weg 
De meeste ondervraagde IT professionals hebben een positief sentiment als het gaat om de nieuwe richtlijn. Zo is meer dan de helft, 52 procent, ervan overtuigd dat de NIS2 richtlijn een discussie op gang heeft gebracht binnen de organisatie over cybersecurity. En nog eens de helft, 50 procent, is van mening dat de organisatie veiliger is geworden of wordt door de implementatie van de richtlijn. 

De overgrote meerderheid is al goed op weg met hun organisatie om te voldoen aan de aankomende richtlijn. Zo hebben meer dan vier op de vijf bedrijven al een risicoanalyse en beoordeling uitgevoerd van de fysieke, 82 procent, en digitale, 87 procent, risico s op het gebied van cybersecurity die de dienstverlening van de organisatie kunnen verstoren. Ook heeft bijna 88 procent geinvesteerd in herstel van back ups. 

Het is daarom niet verrassend dat cyberweerbaarheid bij bijna alle organisaties, 98 procent, op de agenda staat. De voornaamste redenen die worden gegeven is het feit dat nieuwe technologieen zoals AI daarom vragen, 60 procent, en dat nieuwe regelgeving, zoals NIS2, erom vraagt, 58 procent.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Ministerie tegen cyberaanvallen en spionage opgezet in Denemarken
Verder lezen
Privacyorganisaties bezorgd over nasleep AI videobewaking bij Olympische Spelen
Verder lezen
AP: meer waarborgen nodig om doxing tegen te gaan
Verder lezen
Hoe bereid je je voor op mogelijke digitale ontwrichting?
Verder lezen
Wen er maar aan, zei de minister
Verder lezen
Gemeente gooit persoonsgegevens van 23.000 Bosschenaren op straat
Verder lezen
Hebben eerdere sancties die EU oplegde aan techbedrijven al enig resultaat gehad? En andere vragen beantwoord
Verder lezen
Veel zorginstellingen hebben last van DDoS ransomware aanvallen
Verder lezen
Vijf acties waarmee organisaties het risico op een cyberincident verkleinen
Verder lezen
Kabinet en justitie happig op gebruik commerciele dna databanken als opsporingsmethode: Roept vragen op over privacy
Verder lezen