Skip to main content

Apple stelt met Private Cloud Compute een nieuwe norm voor privacy binnen AI

Apple heeft nieuwe updates voor alle platforms in het ecosysteem aangekondigd die gebruikers de controle geven over hun persoonlijke gegevens. Met Private Cloud Compute wordt de toonaangevende iPhone beveiliging uitgebreid naar de cloud. Hierdoor kun je gebruikmaken van een krachtige, persoonlijke vorm van AI met behoud van je privacy.

Verder heeft Apple de lat voor de privacy nog hoger gelegd. Zo komen er features aan als vergrendelde en verborgen apps, waarmee je gevoelige informatie op je telefoon kunt afschermen. Ook bij nieuwe features als categorisatie in Mail, berichten via satelliet en de voorvertoning voor de presentator draait alles om privacy en beveiliging.

Dankzij Private Cloud Compute kan Apple Intelligence complexe verzoeken van gebruikers afhandelen met behoud van hun privacy, zei Craig Federighi, Senior Vice President Software Engineering bij Apple. We hebben de toonaangevende beveiliging van iPhone uitgebreid naar de cloud. Volgens ons is de gebruikte beveiligingsarchitectuur de meest geavanceerde tot nu toe voor grootschalige cloud AI. Private Cloud Compute gebruikt je gegevens alleen om je verzoek af te handelen en bewaart die nooit. Daardoor kan niemand erbij, ook Apple niet. We hebben het systeem verder zo opgezet dat onze beveiligings­maatregelen door onafhankelijke experts kunnen worden geverifieerd.

Superieure privacy voor AI features

Met Apple Intelligence, het persoonlijke intelligentie­systeem dat krachtige generatieve modellen benut vanuit de kern van iPhone, iPad en Mac, bieden je devices nog veel meer handige en leuke mogelijkheden.

Een van de hoekstenen van Apple Intelligence is dat de opdrachten verwerkt worden op het device. Daarbij worden geen gegevens verzameld, terwijl je toch gewoon alle voordelen van persoonlijke AI kunt benutten. Er zijn echter ook scenario s denkbaar waarvoor grotere AI modellen nodig zijn die niet in je zak passen. In dat geval kan Apple Intelligence met Private Cloud Compute de rekencapaciteit flexibel verdelen en grotere modellen op servers inschakelen voor complexe opdrachten. Je privacy blijft daarbij goed beschermd.

Zodra je iets op AI gebied wilt doen, controleert Apple Intelligence of de opdracht op je eigen device kan worden afgehandeld. Als daarvoor meer rekenkracht nodig is dan je device kan leveren, valt Apple Intelligence terug op Private Cloud Compute. Deze voorziening stuurt alleen de gegevens voor de specifieke taak naar servers met Apple silicon, die er vervolgens mee aan de slag gaan. Wanneer een opdracht via Private Cloud Compute loopt, worden de gegevens niet bewaard en zijn die ook niet toegankelijk voor Apple. Alle gegevens worden uitsluitend gebruikt om de opdracht te verwerken.

De servers met Apple silicon vormen de basis van Private Cloud Compute en maken de ongeevenaarde cloudbeveiliging mogelijk. Die begint bij de Secure Enclave, die de essentiele encryptie­sleutels op de server afschermt. Dat werkt op dezelfde manier als op je iPhone. En Secure Boot garandeert dat het besturingssysteem van de server ondertekend en geverifieerd is, net als bij iOS. Trusted Execution Monitor waarborgt dat er alleen ondertekende en geverifieerde programmacode op de servers draait, en met behulp van attestatie controleert je device op een beveiligde manier eerst de identiteit en configuratie van een Private Cloud Compute cluster. Pas als blijkt dat alles in orde is, verstuurt je device de opdracht. En dat de privacy van alle gebruikers ook echt gewaarborgd is, kunnen onafhankelijke experts controleren in de programmacode die op de Private Cloud Compute servers draait.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.
BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.

Meer recente berichten

Politie maakt opzet voor eigen controlesysteem hackbevoegdheid
Verder lezen
Privacy en mededingingsbazen Google stappen op
Verder lezen
Organisaties: Eerste Kamer moet Big Brother wet verwerpen
Verder lezen
Nieuwe kabinetsvisie, samen sterker tegen cyberdreigingen
Verder lezen
Ontwikkelingen in OT omgevingen vereisen zero trust beveiliging
Verder lezen
Apple stelt met Private Cloud Compute een nieuwe norm voor privacy binnen AI
Verder lezen
Global Encryption Coalition slaat alarm over Belgisch voorstel chatcontrole
Verder lezen
Waarom gemeenten miljoenen nodig hebben in de strijd tegen staatshackers
Verder lezen
Cybersecurity, focus op de mens
Verder lezen
Schakel deze ChatGPT instelling uit als je niet wilt dat OpenAI meeluistert
Verder lezen