Skip to main content

Nederland onderkent urgentie NIS2 onvoldoende

Europarlementarier Bart Groothuis vindt het onbegrijpelijk dat de Haagse ministeries nog niet klaar zijn met het omzetten van de herziene EU beveiligingsrichtlijn, NIS2, in nationale wetgeving. De urgentie hiervan wordt in Nederland onvoldoende onderkend, waarschuwt hij in een vraaggesprek met Computable naar aanleiding van zijn kandidatuur voor de Europese verkiezingen.

Tot zijn verontwaardiging heeft juist de Nederlandse regering gemeend de uitvoering van deze EU wetgeving te moeten uitstellen. Er moet namelijk nog worden gepolderd. De Haagse ambtenaren vinden de wetgeving ingewikkeld. Het omzetten in nationale wetgeving valt hen zwaar. Bovendien is nog niet duidelijk wie welke rol bij de handhaving gaat spelen. 

Groothuis heeft als hoofdonderhandelaar van het Europees Parlement op deze wetgeving voor cyberveiligheid zijn stempel gedrukt. De eind 2022 aangenomen nieuwe Europese wetgeving gaat officieel in per 17 oktober aanstaande, maar is in Nederland vertraagd tot begin 2025. Pas afgelopen dinsdag is de consultatie van het wetsvoorstel begonnen, terwijl dit al vorig jaar zomer had moeten gebeuren. Bovendien is een aantal zaken nog niet duidelijk, wat naast bedrijven ook gemeenten frustreert.

Volgens Groothuis gaat van het uitstel ook het verkeerde signaal uit naar bedrijven en instellingen die straks onder NIS2 gaan vallen. Want die kunnen dan gaan denken dat die wetgeving toch niet zo belangrijk is.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.
BCM-routekaart voor gemeenten
Met een goed geïmplementeerd BCM-systeem ben je als organisatie beter voorbereid, waardoor je sneller en effectiever kunt reageren op verstoringen.
Inzicht in je risico’s: onmisbaar voor elke gemeente
In de digitale wereld is het beschermen van informatie en het beheren van risico’s cruciaal, ook voor gemeenten. Waarom dit belangrijk is en hoe je dit aanpakt, lees je in deze blog.

Meer recente berichten

EU enquete: weinig aandacht voor cyberveiligheid bij bedrijven
Verder lezen
MKB verdeeld over voordelen van Europese cybersecuritywetgeving
Verder lezen
Nieuwe regels voor kredietregistratie schieten tekort
Verder lezen
Antwoord op prangende juridische vragen over gezichtsherkenning
Verder lezen
Ruim miljoen euro om scholen beter te beschermen tegen cyberaanvallen
Verder lezen
Nederland onderkent urgentie NIS2 onvoldoende
Verder lezen
Datalek persoonsgegevens via portal van Drents waterschap
Verder lezen
SOC analisten verliezen grip op cybersecurity door hoog aantal alerts
Verder lezen
TNO en NCSC waarschuwen voor effectieve cyberaanvallen via LLM s
Verder lezen
Groot deel gebruikt werklaptop niet voor privezaken, wil niet dat de baas meekijkt
Verder lezen