Skip to main content

Nederland onderkent urgentie NIS2 onvoldoende

Europarlementarier Bart Groothuis vindt het onbegrijpelijk dat de Haagse ministeries nog niet klaar zijn met het omzetten van de herziene EU beveiligingsrichtlijn, NIS2, in nationale wetgeving. De urgentie hiervan wordt in Nederland onvoldoende onderkend, waarschuwt hij in een vraaggesprek met Computable naar aanleiding van zijn kandidatuur voor de Europese verkiezingen.

Tot zijn verontwaardiging heeft juist de Nederlandse regering gemeend de uitvoering van deze EU wetgeving te moeten uitstellen. Er moet namelijk nog worden gepolderd. De Haagse ambtenaren vinden de wetgeving ingewikkeld. Het omzetten in nationale wetgeving valt hen zwaar. Bovendien is nog niet duidelijk wie welke rol bij de handhaving gaat spelen. 

Groothuis heeft als hoofdonderhandelaar van het Europees Parlement op deze wetgeving voor cyberveiligheid zijn stempel gedrukt. De eind 2022 aangenomen nieuwe Europese wetgeving gaat officieel in per 17 oktober aanstaande, maar is in Nederland vertraagd tot begin 2025. Pas afgelopen dinsdag is de consultatie van het wetsvoorstel begonnen, terwijl dit al vorig jaar zomer had moeten gebeuren. Bovendien is een aantal zaken nog niet duidelijk, wat naast bedrijven ook gemeenten frustreert.

Volgens Groothuis gaat van het uitstel ook het verkeerde signaal uit naar bedrijven en instellingen die straks onder NIS2 gaan vallen. Want die kunnen dan gaan denken dat die wetgeving toch niet zo belangrijk is.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Belang van data ethiek en privacy in de digitale wereld
Verder lezen
Governance artikel in wetsvoorstel NIS2 geeft bestuurder te veel ruimte
Verder lezen
Cybersecurity vaak te laat in beeld: tips voor een fundamentele aanpak
Verder lezen
Britse toezichthouder roept publiek op om privacybeleid apps te lezen
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Nederlandse bedrijven richten zich op quick wins bij implementatie NIS2
Verder lezen
Mogelijk steviger toezicht op cybersecurity gemeentelijke websites
Verder lezen
Slimme camera s geven ouderenzorg privacy
Verder lezen
Ook AIVD kijkt kritisch naar AWS cloudverhuizingsplan van SIDN
Verder lezen
Bestuurders moeten verantwoordelijkheid nemen voor cybersecurity
Verder lezen