Er wordt 1,2 miljoen euro extra vrijgemaakt om scholen beter te beschermen tegen hackers en cybercriminelen. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts, N VA, zondag bekendgemaakt.
Het geld dient om de digitale beveiligingsmuren rond onze scholen hoger en sterker te maken, zo staat in een persbericht van de minister. Hij wijst erop dat de scholen de voorbije jaren sterk gedigitaliseerd zijn, in het kader van de zogenoemde Digisprong, maar dat dat ook gevaren met zich meebrengt.
Het geld zal gaan naar onder meer monitoringssoftware om digitale bedreigingen beter te kunnen detecteren.
Vanuit IB&P houden we je graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. We plaatsen iedere werkdag gemiddeld twee nieuwsberichten en bundelen deze elke week in een mooi overzicht.
Steeds meer gemeenten gebruiken algoritmes om hun werk efficiënter te maken. Handig, maar het brengt ook risico’s met zich mee voor privacy, veiligheid en transparantie. Daarom is er sinds 2022 een landelijk algoritmeregister. In deze blog lees je wat dit register inhoudt en hoe gemeenten algoritmes verantwoord kunnen gebruiken.
Vanuit de AVG en BIO moet je als gemeente allerlei (verplichte) maatregelen nemen. Zo moet je bij gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico een Data Protection Impact Assessment (DPIA) uitvoeren. In deze blog lees je wat een DPIA precies is en waarom deze zo belangrijk is voor gemeentelijke projecten.
: Een GAP-analyse geeft snel inzicht in hoeverre jouw gemeente voldoet aan de normen van de BIO. Het laat zien wat al goed geregeld is en waar nog verbeteringen nodig zijn. Maar hoe voer je een GAP-analyse effectief uit? In deze blog ontdek je het aan de hand van een praktisch stappenplan.