Skip to main content

Europees wetsvoorstel wil je priveberichten inkijken om beelden van kindermisbruik op te sporen, privacy experts zijn kritisch

In het kader van de strijd tegen kindermisbruik wil de Europese Unie harder optreden tegen de verspreiding van online beelden. Met dat doel voor ogen, legde de Europese Commissie al in 2022 een voorstel op tafel dat technologiebedrijven verplicht beelden van kindermisbruik op te sporen en te melden. Dat leidde tot heel wat kritiek, maar nu ligt onder Belgisch voorzitterschap een aangepaste versie klaar.

Daarin is nog steeds sprake om beelden op te sporen in de privecommunicatie van gebruikers. Wie niet akkoord gaat met de nieuwe gebruiksvoorwaarden zou geen beelden meer kunnen delen. Het voorstel moet wel nog gestemd worden. 

De technologiebedrijven, zoals communicatieapplicaties, zouden dan moeten nagaan of er een risico bestaat dat dergelijke beelden op hun platformen gedeeld worden. Als het om een groot risico gaat, dan moeten zij die opsporen en melden, legt Sofie Royer, privacyexpert verbonden aan de KU Leuven en Universiteit Antwerpen, uit in Het uur van de waarheid op Radio 1.

De sleutel in handen?

Ook de vakantiekiekjes die je via WhatsApp verstuurt, zouden dan door het technologiebedrijf in de gaten gehouden moeten worden. Daar knelt volgens Royer het schoentje. Het voorstel is niet zo problematisch wanneer het gaat over beelden die circuleren op openbare platformen, maar er schuilt wel een groot probleem in wanneer het gaat over onze privecommunicatie.

Die privecommunicatie wordt momenteel op platformen als WhatsApp end to end encrypted. Dat wil zeggen versleuteld beveiligd, waarbij de verzender de communicatie op slot doet en alleen de ontvanger de sleutel heeft. Zo kan er niemand meeluisteren of kijken, en is onze communicatie veilig. Daar wil de Europese Commissie dus een uitzondering op.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het beheren van verwerkersovereenkomsten
Om ervoor te zorgen dat derde partijen ook de juiste beveiligingsmaatregelen nemen, moet je afspraken maken in een verwerkersovereenkomst. Het is niet genoeg om deze overeenkomst eenmalig af te sluiten; je moet regelmatig controleren of de verwerker zich aan de AVG houdt
Bedrijfscontinuïteit volgens BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510
BCM is een belangrijk onderdeel binnen verschillende belangrijke beveiligings- en normstandaarden, zoals de BIO, NIS2, ISO 27001 en NEN 7510.
De kracht van ambassadeurs
Hoe zorg je voor een informatieveilige omgeving en hoe maak je medewerkers bewust van hun belangrijke rol? Informatieveiligheidsambassadeurs kunnen hierin het verschil maken.

Meer recente berichten

Ziek of op vakantie? Dan mag je werkgever, soms, in je mailbox kijken
Verder lezen
CISO s zien hun SOC budgetten en bezetting groeien
Verder lezen
Meer gemeenten melden diefstal gegevens na cyberaanval
Verder lezen
Zorgen bij toezichthouders over mogelijk schenden privacy bij Bunq
Verder lezen
Europees wetsvoorstel wil je priveberichten inkijken om beelden van kindermisbruik op te sporen, privacy experts zijn kritisch
Verder lezen
Bezorgdheid bij bedrijven over het verschil in cybersecurity tussen hoofdkantoor en vestigingen
Verder lezen
OM en politie publiceren Cybercrimebeeld Nederland 2024
Verder lezen
Almere gebruikt sensoren in de strijd tegen geluidsoverlast
Verder lezen
AP: meer duidelijkheid nodig over benaderen mensen met recht op uitkering of toeslag
Verder lezen
Provincie krijgt opdracht om cybersecurity te verbeteren
Verder lezen