Skip to main content

NIS2, drijfveer voor innovatie of holle praat?

De tweede Network and Information Security, NIS2, richtlijn is wellicht de belangrijkste beveiligingsmaatregel die Europa ooit heeft genomen. De 27 Europese lidstaten hebben nog tot 17 oktober om te voldoen aan de nieuwe, strengere standaarden. Tegen die tijd moeten organisaties in de EU hun beveiliging aanzienlijk versterken, en zullen ze veel minder tijd krijgen om cyberaanvallen te melden.

Niet alleen de inhoud van NIS2 is ambitieus, ook de reikwijdte ervan. Waar NIS1 in sommige landen slechts op een duizendtal entiteiten van toepassing was, hebben we het bij NIS2 al snel over tienduizenden. Ook de straffen worden strenger. Zo worden bedrijfsleiders persoonlijk verantwoordelijk gehouden bij slecht beheer, een ongeziene primeur.

Elke maatregel heeft natuurlijk voor en tegenstanders, en NIS2 vormt hierop geen uitzondering. Sommigen stellen dat een te streng kader innovatie in de weg zal staan. Anderen beweren juist dat de nieuwe regelgeving investeringen in cybersecurity zal stimuleren. Maar waarover iedereen het eens is, is dat onze organisaties dringend behoefte hebben aan een duidelijk kader. Generatieve ai zorgt voor een ongekende explosie van steeds geavanceerdere aanvallen. Zo ontdekten onderzoekers van Palo Alto Networks onlangs een aanval waarbij 2,5 terabytes aan data werd gestolen in minder dan veertien uur. Bedrijven moeten duidelijk weerbaarder worden. Die veerkracht moet van meet af aan worden ingebouwd en een inherent onderdeel van de bedrijfscultuur vormen.

Sancties

Wat onder felle discussie staat, is de strengheid van het wettelijk kader, met name de sancties. Bedrijven willen straffen vermijden en zullen daardoor misschien minder durven innoveren, zo luidt de argumentatie. Dit valt te begrijpen, vooral met de opkomst van veelbelovende ai technologieen. NIS2 laat echter ook ruimte voor nieuwe ontwikkelingen die de capaciteit en veiligheid van it systemen verbeteren.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Waarom privacy voelt als een last
Voor veel mensen voelt privacy als gedoe. Weer een DPIA, nog een formulier, een vinkje hier, een verwerkersovereenkomst daar. In deze blog kijken we waarom privacy in de praktijk vaak als een last voelt. Maar belangrijker nog: wat je kunt doen om het wél werkbaar te maken. Want ja, het is extra werk. Maar het hoeft geen blok aan je been te zijn.
Informatiebeveiliging vraagt om gedragsverandering
Gedrag verandert niet door kennisoverdracht alleen. Het draait om de dagelijkse keuzes die medewerkers maken. Goede informatiebeveiliging vraagt daarom om gedragsverandering, en uiteindelijk om een cultuurverandering binnen de organisatie.
Waarom interne audits voor privacy leiden tot verbeteringen
Privacy staat hoog op de agenda bij gemeenten. In deze blog leggen we uit waarom interne audits zo belangrijk zijn en hoe je ze praktisch kunt inrichten.

Meer recente berichten

Informatie over algoritmen Belastingdienst niet volledig openbaar
Verder lezen
Cloudbeveiliging van veel organisaties bevat structurele zwakke plekken
Verder lezen
UWV lekte door fout bij versturen van e-mail gezondheidsgegevens cliënten
Verder lezen
Informatiebeveiliging in de ouderenzorg moet beter
Verder lezen
Hoge Duitse boetes voor Vodafone wegens datalekken en nalatigheid
Verder lezen
Waarom het NCSC niet het nationale Csirt is
Verder lezen
OpenAI gaat in beroep tegen gerechtelijk bevel om data onbeperkt te bewaren
Verder lezen
Toenemende dreiging en regelgeving dwingen organisaties tot cyberweerbaarheid
Verder lezen
Handvaten voor transparanter gebruik van profileringsalgoritmen door overheden
Verder lezen
Deense gemeenten beëindigen samenwerking met Microsoft
Verder lezen