Skip to main content

Nieuwe gids moet zorg helpen bij cybersecurity

Om de cyberbeveiliging van medische apparatuur te verbeteren, zijn Global Digital Health Partnership, GDHP, Work Stream en het healthtech bureau Synapxe gaan samenwerken. Dit moet gaan leiden tot onder meer nieuwe richtlijnen voor medische apparatuur. Samen hebben ze de wereldwijde lancering aangekondigd van de GDHP Guidance for Medical Device Cybersecurity, GMDC. Volgens hen is dit een belangrijke stap om de cyberveiligheid in de gezondheidszorg wereldwijd te versterken.

De GMDC is uitgebracht op 16 oktober op het GDHP webportaal in samenwerking met dat van Singapore GovWare Gezondheidszorgforum 2024. GMDC is een allesomvattend raamwerk gericht op fabrikanten van medische apparatuur en zorgorganisaties. Het gaat om een gestandaardiseerd raamwerk bij het ontwikkelen van medische apparatuur voor de noodzakelijke cyberbeveiligingsfuncties. Ook helpt het zorgorganisaties bij de selectie en het gebruik van medische hulpmiddelen.

Identificeerbare informatie

GMDC is van toepassing op medische apparaten die persoonlijk identificeerbare informatie, PII, verwerken. En het geldt ook voor klinische gegevens met de mogelijkheid om dergelijke informatie te verzamelen, op te slaan, te verwerken of over te dragen. Het ook is van toepassing op apparaten die verbinding maken met andere apparaten, systemen en diensten via bekabeling en-of draadloze communicatieprotocollen via een netwerk van verbindingen.

Volgens de samenwerkingspartners zijn medische apparaten, waaronder patientmonitors en beeldvormingssystemen, steeds vaker het doelwit van cyberaanvallen. Via zwakke plekken in de systemen krijgen onbevoegden toegang tot gevoelige patientgegevens en gezondheidsdiensten. Reden voor GDHP Cyber Security Work Stream en het Singaporese bureau Synapxe om GMDC te ontwikkelen.

Verder lezen bij de bron
IB&P

Lees ons boek

Gemeenten. Bewustzijn. Privacy.

Het handboek voor informatiebewustzijn bij de lokale overheid.

Nieuwsbrief

Deze versturen we 3-4x per jaar.

Recente blogs

Het algoritmeregister: Hoe gemeenten algoritmes verantwoord inzetten
Steeds meer gemeenten gebruiken algoritmes om hun werk efficiënter te maken. Handig, maar het brengt ook risico’s met zich mee voor privacy, veiligheid en transparantie. Daarom is er sinds 2022 een landelijk algoritmeregister. In deze blog lees je wat dit register inhoudt en hoe gemeenten algoritmes verantwoord kunnen gebruiken.
Waarom een DPIA onmisbaar is binnen gemeentelijke projecten
Vanuit de AVG en BIO moet je als gemeente allerlei (verplichte) maatregelen nemen. Zo moet je bij gegevensverwerkingen met een hoog privacyrisico een Data Protection Impact Assessment (DPIA) uitvoeren. In deze blog lees je wat een DPIA precies is en waarom deze zo belangrijk is voor gemeentelijke projecten.
In 5 stappen naar een succesvolle GAP-analyse van de BIO
: Een GAP-analyse geeft snel inzicht in hoeverre jouw gemeente voldoet aan de normen van de BIO. Het laat zien wat al goed geregeld is en waar nog verbeteringen nodig zijn. Maar hoe voer je een GAP-analyse effectief uit? In deze blog ontdek je het aan de hand van een praktisch stappenplan.

Meer recente berichten

Eindhoven niet meer onder verscherpt toezicht om schenden privacyregels
Verder lezen
Orange bevestigt cyberaanval
Verder lezen
Voorpublicatie: Technologie en recht, hoe bewaar je het evenwicht?
Verder lezen
Autoriteit Persoonsgegevens moet duidelijker uitleggen wat wel en niet mag
Verder lezen
Signal dreigt met vertrek uit Zweden als nieuwe wet backdoor verplicht
Verder lezen
China ontkent betrokkenheid bij hacking Staatsveiligheid
Verder lezen
Meta ontslaat werknemers na lekken van vertrouwelijke informatie
Verder lezen
Amsterdam staakt gebruik van Microsoft Copilot
Verder lezen
CBS: bijna helft Nederlandse bedrijven gebruikt geen AI wegens privacy
Verder lezen
NIS2 geeft cyberbeveiliging bedrijven een boost
Verder lezen